به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری فارس، چند سالی است همزمان با سالروز ازدواج آسمانی حضرت فاطمه (س) و حضرت علی(ع) در تقویم رسمی کشور با عنوان «هفته ازدواج» ثبت شده است و انتظار میرود دستگاههای متولی امور جوانان، در گردباد مشکلات و چالش هایی دست و پای جوان ایرانی را برای ازدواج بسته است با خبرهای خوش و برنامههای عملیاتی در این هفته راهگشای ازدواج برای جوانان باشند.
امسال ستاد برگزاری هفته ازدواج امسال که با شعار «ازدواج ساده، مهربانی مفصل» از سوی دبیرخانه ستاد ملی ازدواج به معاونت امور جوانان وزارت ورزش سپرده شده است. انتظار میرود این دستگاه به عنوان متولی اصلی امور جوانان برای مشکلات متعدد و مختلف حوزه جوانان اقدام کند اما تمام دوراندیشی و تلاش متولی امور جوانان به برگزاری جشن، جشنواره، همایش و نمایشگاه و چند تریبون برای مشاوره رایگان ازدواج ختم شده است!
این درحالی است که آمارها در ازدواج در کشور نشان دهنده لزوم ورود جدی مسئولین به این حوزه دارد؛ میانگین سن ازدواج در کشور، طی سالهای اخیر با افزایش قابل توجهی روبرو بوده و بر اساس سالنامه آماری سال ۹۶، میانگین سن ازدواج در دهه گذشته با ۲ سال افزایش به ۲۴ سال برای دختران و ۲۹ سال برای پسران رسیده است.
بنابر نظر کارشناسان و صاحبنظران حوزه سلامت، سنین ۱۸ تا ۳۵ سالگی علاوه بر اینکه زمان مناسبی برای ازدواج است، بهترین سن برای باروری و بچهدار شدن است و عبور از این سن، برای فرزندآوری ، روند فرزندآوری را دچار مشکل میکند.
طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، بیش از ۲.۵ میلیون نفر از ۱۳ میلیون جوان مجرد ایرانی، سن ۳۰ سالگی را سپری کردهاند؛ از طرفی پس از سال ۸۹ سالانه حدود ۶ درصد از آمار ازدواجهای کشور کم شده و در سال ۹۶ تعداد ازدواجها به ۶۶۰ هزار ازدواج رسیده است؛ به این معنا که در بازه زمانی از سال ۸۹ تا سال ۹۶ ازدواج در کشور ۳۰ درصد کاهش یافته است.
همزمان با این اتفاق، تجرد قطعی نیز در کشور افزایش پیدا کرده است و بر اساس بررسیهای مرکز آمار ایران، تجرد قطعی که در سال ۱۳۷۵ برای مردان حدود ۱.۱ درصد و برای زنان ۱.۲ درصد بوده، در سال ۱۳۹۵ به ۲.۳ درصد برای مردان و ۳.۷ درصد برای زنان رسیده است؛ این آمار نشان میدهد، روند افزایشی تجرد قطعی در زنان، بسیار بیشتر از مردان بوده به طوری که طی سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۵ این شاخص برای مردان، حدود دو برابر شده اما برای زنان بیش از سه برابر بوده است.
در این میان آسیبهای اجتماعی در حوزه ازدواج جوانان نظیر ازدواج سفید (همباشی سیاه) نیز در سالهای اخیر روندی فزایندهای داشته است.
در چنین شرایط نابسامانی در حوزه ازدواج جوانان و در حالیکه «قانون تسهیل ازدواج جوانان» که اجرای آن میتوانست کمک موثری به امر تسهیل ازدواج جوانان کند و سالهاست در بایگانی متولیان آن خاک می خورد، وزارت ورزش وجوانان به عنوان تنها نهاد دولتی مرتبط در حوزه ازدواج جوانان که وظیفه دارد نحوه اجرای این قانون را پیگیری و مطالبه نماید، گویا ریشه مشکلات را در نبود مهربانی دیده است و با انتخاب شعار «مهربانی مفصل» درصدد است تا مهربانی را به عنوان حّلال مشکلات ازدواج جوانان به جامعه بشناساند.
البته معاونت امور جوانان به این هم بسنده نکرده و مانند سایر مشکلات جوانان نظیر : اشتغال، اوقات فراغت و... که با رویکرد ایجاد یک سامانه نشاطی با برگزاری همایش، جشنواره و جشن در تمامی مناسبتها، نظیر هفته ازدواج، هفته جوان، روزجهانی جوان، به حل مشکلات میپردازد؛ برای موضوع ازدواج نیز در روز 12مرداد 98 در مرکز همایشهای بین المللیصدا، همایشی را ترتیب داد و آنچنانکه در متن کارت دعوت همایش آمده بود: هدف از برگزاری آن تدبر و تفکر در چرایی فراز و فرودهای آن (ازدواج) در جامعه امروز است.
*هزینه چند صد میلیونی برای برگزاری یک مراسم
شنیدههای حاکی از آن است که هزینه برگزاری این مراسم که در محل سالن همایشهای صداوسیما با حضور جمع کثیری از مسوولان برگزار شد، حول و حوش ۵۰۰ میلیون تومان بوده است که از طریق یکی از سازمانهای مردم نهاد استان تهران با کسر درصد آزاد و به پیمانکار سفارشی همایش پرداخت شده است.
*ساده انگاری یا ساده زیستی؟
بیشک رویکرد سامانه نشاطی حاکم بر معاونت جوانان که با سادهسازی امور جوانان، حل تمام مشکلات جوانان در برگزاری جشن، جشنواره و همایش میداند، بی ارتباط با سوابق اجرایی مسئولان این معاونت نیست.
*بخوانیدجوانگرایی، بگویید ژن خوب
محمد مهدی تندگویان معاون امور جوانان که پیش از این در شورای شهر تهران فعالیت داشته است، ادعا دارد که عرصه مدیریت را در حوزه معاونت جوانان را به آنها سپرده و مدیرانش همه دهه شصتی هستند، اما این مدیران جوان از که ژنها یاد میشود یعنی امیرحسین آل اسحاق و امید محدث که برای اولین بار پست مدیرکلی را در وزارت ورزش و جوانان تجربه کردهاند، از کارکنان شهرداری تهران هستند، سجاد سالک عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان نیز پیشتر نیروی پروژهای روابط عمومی شورای عالی استانها بوده است به نحوی که اول به عنوان مدیرکل منصوب شد و سپس برای شناسه کارمند قراردادی اخذ شد.
انتصاب اعظم کریمی با 31 سال سن که فعالیت رسمی وی پیش از انتصابش در معاونت جوانان مجری برنامه سیمای خانواده بوده است نیز شایان توجه است.
*مدیری که مجری بود و جای در پای صاحب نظران حوز ازدواج گذاشت
کریمی ابتدا به سمت مدیرکل دفتر توسعه مشارکتها یا همان ازدواج سابق از سوی معاون ساماندهی امور جوانان منتصب شد و سپس با حکم کارمند این معاونت، بدون تجربه مشخص و سطح علمی قابل توجهی پای در جای پای صاحب نظران کارآمد و صاحب نامی همچون دکتر محمود گلزاری، دکتر بهمن بهمنی و دکتر ناصر صبحی نهاده است.
در واقع کریمی به لحاظ کیفیت مدرک تحصیلی و تجربه مدیریتی معاونت امور جوانان در پایینترین سطح تاریخ سازمان ملی جوانان سابق و معاونت امور جوانان فعلی قرار دارد.
جای دارد تا مسئولین زیربط و مراجع نظارتی توجه جدیتری به حوزه جوانان داشته باشند و این حوزه را از عرصه آزمون و خطای ژنهای خوب و نورچشمیهای برخی چهرههای سیاسی خارج کنند تا با نگاه کارشناسی معضل ازدواج در کشور آسیبشناسی و حل و فصل شود.
این گزارش در پاسخ به درخواست های ثبت شده در سامانه فارس من تحت عناوین «کنکور؛ سربازی؛اشتغال؛ مسکن؛ ازدواج؛ طلاق»، «وام ازدواج آیا جوابگوی جوانان است؟» و «قانون تسهیل ازدواج جوانان پس چه شد؟» منتشر شد.
انتهای پیام/