یافته‌های جدید مریخ‌نورد ناسا پس از هفت سال جستجو

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، مریخ‌نورد «کنجکاوی» ناسا، هفت سال پیش سطح سیاره سرخ را لمس و از آن زمان ماموریت جستجوی خود را آغاز کرد؛ این مریخ‌نورد تاکنون 21 کیلومتر را طی کرده و جستجوهایی را در رابطه با حیات میکروبی بر روی مریخ انجام داده است.

براساس گزارش «ناسا»، کنجکاوی اکنون در گوشه‌ای از کوه «شارپ» و در داخل گودال «گیل» است. میلیاردها سال پیش جریان‌های آب و رودخانه‌هایی از این گودال عبور می‌کردند. آب، رسوبات اعماق رودخانه را تغییر داده و مقدار زیادی خاک رس را در منطقه به جای گذاشته است. البته باید بدانید که این نشانه‌های خاک رس سال‌ها پیش از راه‌اندازی مریخ‌نورد کنجکاوی توسط «مدارگرد شناسایی مریخ» تشخیص داده شد.

«کریستین بنت» از سازمان زمین‌شناسی آمریکا، گفت: یکی از دلایلی که ما به گودال گیل رفتیم وجود این منطقه در آن گودال بود. ما برای مدت 10 سال و با استفاده از تصاویر مدارگرد، این منطقه را مورد مطالعه قرار دادیم و در نهایت اکنون قادریم تا از نزدیک نگاهی به آن بیندازیم.

طبق این گزارش، نمونه‌های سنگی که این مریخ‌نورد در طول ماموریت خود حفر کرده، مقدار زیادی مواد  معدنی و خاک رس است. از طرفی کنجکاوی در قسمت‌های دیگر  کوه شارپ مقادیر بسیار زیادی خاک رس را کشف کرد، این در حالی است که مدارگرد شناسایی مریخ، هیچ خاک رسی را در این منطقه شناسایی نکرده بود. همین امر باعث شد تا دانشمندان از تفاوت میان یافته‌های مدارگرد و مریخ‌نورد شگفت‌زده شوند.

«والری فاکس» از موسسه علمی و فناوری کالیفرنیا گفت: هنگامی که مریخ‌نورد کنجکاوی برای نخستین بار به این منطقه رسید، با پارکینگی از شن و ماسه سنگی روبرو شد.

براساس این گزارش، از آنجایی که این سنگ‌ریزه‌ها بسیار کوچک هستند، ممکن است از نگاه مدارگرد شناسایی مریخ به صورت نشانه‌هایی از خاک رس ظاهر شوند. همچنین وجود گرد و غبار بر روی سنگ‌های صاف می‌تواند مشاهده این نشانه‌ها را از فضا مبهم کند.

مریخ‌نورد کنجکاوی در ماه ژوئن از پارکینگ سنگ‌ریزه‌ها خارج  و با ویژگی‌های پیچیده‌تری از زمین‌شناسی روبرو شد؛ سپس این مریخ‌نورد ایستاد و تصویر پانورامای 360 درجه‌ای از دورنمای منطقه‌ای به نام «Teal Ridge» گرفت.

 

اخیرا تصاویر مفصلی از صخره‌ «Strathdon» گرفته شده که نشان می‌دهد این صخره از ده‌ها لایه رسوب ساخته و به یک پشته‌ای شکننده و موج‌دار تبدیل شده است.

مطالعات این مریخ‌نورد نشان می‌دهد که لایه‌های مواج در این ساختارها حاکی از یک محیط پویاتر است؛ به گونه‌ای که باد، آب یا هردوی آنها می‌توانند این منطقه را تشکیل داده باشند.

طبق این گزارش، محققان اعلام کردند که ما در این تصاویر شاهد تحولاتی در دریاچه باستانی ثبت‌شده در این صخره‌ها بودیم. این دریاچه تنها یک دریاچه ایستا است و این یافته‌ها نشان می‌دهد که تاریخچه وجود آب در مریخ پیچیده‌تر است.

انتهای پیام/