علل تصمیم عربستان برای کاهش 500 هزار بشکه ای صادرات نفت

محمدعلی خطیبی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به تصمیم عربستان که در کمیته مشترک فنی روز گذشته اتخاذ شد گفت‌: عربستان اعلام کرده است از ماه آینده صادرات نفت خود را به میزان 500 هزار بشکه کاهش خواهد داد که برای این تصمیم عربستان می‌توان علل مختلفی را جستجو کرد. 

این کارشناس بازار نفت با اشاره به اینکه سال آینده غیر اوپک اعلام کرده است که قصد دارد تولید خود را 2 میلیون و 300 هزار بشکه افزایش دهد و از طرفی نیز رشد تقاضا فقط یک میلیون و 300 هزار بشکه است، افزود: بنابراین ظرفیت مازاد یک میلیون بشکه‌ای وجود دارد که می‌تواند منجر به افت شدید قیمت‌های نفت شود. بر این اساس عربستان که از قیمت‌های پایین نفت ضرر می‌کند و به همین دلیل چنین تصمیمی را می‌تواند گرفته باشد. 

مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: این روزها شاهد کاهش قیمت نفت در بازار جهانی نفت هستیم که تولیدکنندگان نفت را نگران کرده است. بر این اساس عربستان با این تصمیم می‌خواهد مانع از کاهش بیشتر قیمت‌های نفت شود اما برای این تصمیم عربستان علت دیگری را می‌توان بیان کرد به طوری که عربستان دچار افت تولید نفت شده است و به جای آنکه این مساله را بیان کند سعی می‌کند آبرومندانه این موضوع را جمع کرده و بگوید به دلیل آنکه مخالفت کاهش قیمت نفت است تصمیم دارد صادرات نفت خود را 500 هزار بشکه کاهش دهد. 

وی با تاکید بر اینکه پیش از آغاز تحریم‌ها علیه ایران گفته بود با کاهش یک بشکه نفت از ایران دو بشکه تولید می‌کنیم اما می‌بینیم که این گفته عربستان فقط یک بلوف سیاسی بود و اینگونه نیست که مانند گذشته عربستان هر قدری که می خواهد نفت تولید کند و وارد بازار کند. 

خطیبی با تاکید بر اینکه از طرف دیگر ایران با تحریم‌های نفتی مواجه شده اما عربستان و برخی از کشورهای غیراوپک مانند روسیه تولید نفت خود را افزایش دادند به طوریکه عربستان تولید نفت خود را  حدود 300 تا 400 هزار بشکه افزایش داده‌ بود، گفت: احتمالا عربستان سعی می‌کند که همین مقدار 300 تا 400 هزار بشکه‌ای را کاهش دهد. هرچند که این افزایش 300 تا 400 هزار بشکه ‌ای توسط عربستان اصلا مورد رضایت آمریکا نبود. 

وی با اشاره به اینکه این تصمیم در کمیته مشترک فنی در حالی اتخاذ شده است که آقای زنگنه نامه نوشته و خواستار انحلال این کمیته شده است، گفت: همین کمیته ماه گذشته یک تصمیم بد اتخاذ کرد اما مسئولان وزارت نفت ایران اعلام کردند ما ماه گذشته برنده این نشست بودیم در صورتی که آنها گفته بودند کشورهایی که ظرفیت مازاد دارند باید آن را وارد بازار کنند و تقاضا را پوشش دهند و این تصمیم 2 میلیون و 300 هزار بشکه‌ای افزایش تولید برای سال آینده توسط همین کمیته اتخاذ شده بود و جالب اینجاست که نماینده ایران از این تصمیم حمایت کرده در صورتی که باید تصمیم را وتو می‌کرد الان نیز این کمیته سعی کرده است تصمیم گذشته خود را اصلاح کند و مانع شدید قیمت‌های نفت در بازار شود. 

این کارشناس بازار انرژی خاطرنشان کرد: روسیه نیز باید تولید نفت خود را که اکنون بیش از 11 میلیون است کاهش دهد و باید صبر کرد و دید که عربستان و روسیه این تصمیمی که امروز اتخاذ کرد‌ه‌اند را اجرایی خواهند کرد یا خیر. 

وی در ادامه با اشاره به اینکه قبل از اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران شاهد افزایش قیمت نفت بودیم اما در روزهای اخیر قیمت نفت روند نزولی به خود گرفته است، گفت: برای این مساله چند علت می‌تواند داشته باشد که اولین آنها کاهش تقاضا است و ما شاهد این هستیم که تقاضا نسبت به گذشته به دلیل مشکلات اقتصادی رشد پیدا نکرد که اگر همانند تحریم‌های قبلی تقاضای نفت بالا می‌رفت قیمت‌های نفت نیز روند صعودی به خود می‌گرفت.

خطیبی افزود: از طرف دیگر آمریکا به هشت کشور خریدار نفت ایران معافیت داد که این موضوع می‌تواند از التهاب بازار جلوگیری کند و بازار نفت هم اکنون شرایط آرامی را پشت سر می‌گذارد و اگر عربستان به این تصمیم خود جامع عمل بپوشاند قطعا قیمت نفت در همین محدوده باقی خواهد ماند.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اقتصادی