کشورهای غربی برای اساتید ایرانی چک سفید امضاءمی‌دهند/باید دربشکه‌های نفت را ببندیم

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاه خبرگزاری فارس، حجت عابدی اصل ـ  سرمایه گذاری و صرف هزینه در هر نهادی به منظور ارتقاء و همچنین افزایش سرمایه همراه با  سودآوری است اما تا چه میزان می توان از بهره به دست آمده استفاده بهینه کرد مسأله ای است که می توان بر روی آن تأمل کرد. در این میان تمرکز بر بعضی نهادها از اهمیت زیادی برخوردار است چراکه نه تنها سودآوری دارد بلکه در میان همه کشورهای دنیا باعث کسب رتبه و امتیاز جهانی می شود. دانشگاه ها و مراکز علمی عنصری هستند که می توانند ایران را به یک کشور توسعه یافته تبدیل کنند. از طرفی باید بگویم نقش سرمایه گذاری و تامین اعتبارات کافی برای پژوهش و رسیدن به پرچم داری علمی کشور بسیار مهم است که اگر در این زمینه کوتاهی شود عملکرد و مسیر حرکت علمی و آموزشی را دچار مشکل کرده و تبعات زیادی دارد.

دانشگاه تربیت مدرس از جمله مراکز علمی است که توانسته در موضوعات مختلف و پیشرفت‌های علمی عملکرد خوبی داشته باشد اما یکی از عوامل میزان فعالیت و پیشرفت در این دانشگاه مقوله بودجه و اعتبارات است.

در این رابطه با مهدی موسوی کوهپر معاون پشتیبانی و منابع انسانی دانشگاه تربیت مدرس درباره وضعیت فعالیت های 4 حوزه پژوهش ، آموزش ، مالی و دانشجویی این روزهای دانشگاه گفت‌وگو کردیم که در نخستین اظهار نظرش از کمبود اعتبارات گله مند شد و از تاثیر مستقیم این موضوع بر تامین سوخت فعالیت های دانشگاهی می گوید که شنیدن صحبت هایش خالی از لطف نیست.

آنچه در گفت‌وگوی ما با موسوی می‌خوانید:

* امسال رشد اعتباری این دانشگاه منفی است

* کمک صندوق رفاه کارگشا نیست

*  4 ماه است قرارداد غذای دانشجویی به پیمانکار را پرداخت نکرده‌ایم

*  تاکنون 24 درصد از بودجه را به دانشگاه پرداخت کرده‌اند

* دانشگاه برای فکر کردن و ارائه راهکار باید آرامش داشته باشد

* مبلغ 15 میلیارد تومان دانشگاه به اساتید حق التدریسی بدهکار است

* اساتید دانشگاهی هم وضعیت مطلوبی ندارند

* کشورهای غربی برای اساتید ایرانی چک سفید امضا می‌دهند

* نخبگان ما در شرایط خوبی نیستند

* دربشکه‌های نفت را ببندیم

* باید به دانشگاه‌ها، اساتید و نخبگان بها دهیم

* نمایندگان مجلس در مقابل دانشگاه‌ها جبهه می‌گیرند

* به نقل از مقام معظم رهبری باید علم السلطان شویم

* مسوولان نظام به دانشگاه‌ها اعتماد کنند

* فارس: درباره فعالیت معاونت پشتیبانی دانشگاه بگوئید؟

موسوی: این معاونت حوزه‌های آموزشی، پژوهشی دانشجویی و مالی را مدیریت می‌کند به طوری که هدایت این 4 حوزه با توجه به بودجه کمی که به دانشگاه تخصیص داده شده است بسیار سخت و دشوار است.در واقع می توان گفت باشرایط نامطلوبی در حال فعالیت هستیم که اگر اینگونه ادامه یابد دانشگاه در مسیر اصلی اش به مشکلات بیشتری رو به رو می شود.

* امسال رشد اعتباری این دانشگاه منفی است

فارس: بودجه دانشگاه تربیت مدرس چقدر افزایش داشته است؟

موسوی: بودجه دانشگاه تربیت مدرس امسال 15 درصد افزایش داشته است اما با توجه به افزایش حقوق باید بگویم رشد اعتباری این دانشگاه منفی است. به طوریکه در حال حاضر ما در بخش‌های خوابگاهی و تغذیه دانشجویی با مشکل شدید کمبود اعتبارات مواجه هستیم. همچنین برای تجهیزات کارگاهی و آزمایشگاهی و سفرهای مطالعاتی اساتید بودجه کافی نداریم. از طرفی باید بگویم خیلی از فعالیت‌های دانشگاه متوقف شده است. چرا که متوسط بودجه‌ای که به دانشگاه از سوی سازمان برنامه و بودجه تخصیص داده می‌شود 80 درصد است که این 80 درصد برای پرداخت دستمزد اساتید صرف می‌شود که در این رابطه باید دولت و خزانه‌داری کشور توجه ویژه‌ای به مراکز و دانشگاه‌ها کند. 

به نقل از مقام معظم رهبری کشور باید علم السلطان شویم به این معنی که کشوری که دارای دانش و علم است می‌تواند به عنوان حاکم در دنیای امروز مطرح باشد.

 

* کمک صندوق رفاه کارگشا نیست

فارس: بیشترین خلاء در کمبود اعتبارات دانشگاه مربوط به چه بخشی است؟

موسوی‌: مهمترین بخش در حوزه دانشجویی مسئله خوابگاه‌های این دانشگاه است که از تعداد 30 خوابگاه که ما داریم دو سوم آن استیجاری بوده و از وضعیت خوبی برخوردار نیستند. در حال حاضر دانشگاه 6 ماه از اجاره خوابگاه‌های خود را به پیمانکار پرداخت نکرده که در این رابطه کمک صندوق  رفاه با توجه به محدود بودن آن برای این دانشگاه کارگشا نیست.

* 4 ماه است قرارداد غذای دانشجویی به پیمانکار را پرداخت نکرده‌ایم

فارس:بعد از مسأله خوابگاه ها دومین بخشی که تحت تاثیر بودجه قرار گرفته مربوط به کدام حوزه است؟ 

موسوی: دومین مشکل جدی دانشگاه مسئله غذای دانشجویی است که ما برای تامین غذای دانشجویی هزینه بسیار زیادی را اختصاص می‌دهیم اما با توجه به اینکه تعداد غذاخورهای دانشگاه افزایش یافته است در تامین بودجه آن دچار مشکل هستیم. به طوری که در حال حاضر 4 ماه است قرارداد غذای دانشجویی به پیمانکار را پرداخت نکرده‌ایم.

*  تاکنون 24 درصد از بودجه را به دانشگاه پرداخت کرده‌اند

فارس: بودجه سال گذشته دانشگاه چقدر بود؟

موسوی: بودجه سال گذشته این دانشگاه 250 میلیارد تومان بوده است که امسال 35 درصد بودجه دانشگاه افزایش پیدا کرده است اما تاکنون 24 درصد از بودجه را به دانشگاه پرداخت کرده‌اند. در حالی است که طبق قانون باید 50 درصد از بودجه را در مرحله اول به دانشگاه‌ها بپردازند تا آنها بتوانند فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی و دانشجویی خود را فعال کنند.از طرفی باید بگویم بودجه‌ای که تاکنون به دانشگاه داده‌اند فقط برای حقوق و مزایای اساتید و کارکنان استفاده می‌شود.

تاکنون 24 درصد از بودجه را به دانشگاه پرداخت کرده‌اند. در حالی است که طبق قانون باید 50 درصد از بودجه را در مرحله اول به دانشگاه‌ها بپردازند.

 

* دانشگاه برای فکر کردن و ارائه راهکار باید آرامش داشته باشد

فارس: با توجه به وضعیت اقتصادی کشور همه دستگاه ها با  مشکل اقتصادی رو به رو هستند نمی توان انتظار اعتبارات زیاد داشت؟

موسوی‌: ما به عنوان دانشگاه و متولی تعلیم و تربیت ، شرایط اقتصادی کشور را درک می‌کنیم اما باید به این نکته توجه کرد که دانشگاه برای فکر کردن و ارائه راهکار باید آرامش داشته باشد اما اکنون بیشترین وقت مسئولان دانشگاه‌ها را تامین هزینه‌های جاری به خود اختصاص داده است. به طور مثال امسال 60 میلیارد تومان از بودجه این دانشگاه را با توجه به اینکه 6 ماه از سال می‌گذرد را پرداخت نکرده‌اند که همین امر مشکلات زیادی را برای دانشگاه ایجاد کرده است.

* مبلغ 15 میلیارد تومان دانشگاه به اساتید حق التدریسی بدهکار است

فارس: وضعیت دستمزد اساتید حق التدریس دانشگاه چگونه است؟

موسوی: در حال حاضر مبلغ 15 میلیارد تومان دانشگاه به اساتید حق التدریسی بدهکار است که این مبلغ مربوط به دو سال اخیر دانشگاه است. در واقع4 ترم از سال تحصیلی را ما به اساتید خود حقوق نداده‌ایم که همین امر باعث می‌شود انگیزه اساتید کمرنگ شود. 

* اساتید دانشگاهی وضعیت مطلوبی ندارند

فارس: آیا درآمد اساتید دانشگاه قابل قبول است؟

موسوی: خیر، اساتید دانشگاهی هم وضعیت مطلوبی ندارند. به معنای واقعی باید بگویم ما برای جلوگیری از خروج اساتید نخبه و متخصص کشور باید با اعتبارات بالا آنها را حفظ کنیم. به طور مثال یک استاد جوان ما که در طول یک سال در دانشگاه‌های ایران مبلغ 40 میلیون تومان دریافت می‌کند در کشورهای اروپایی 85 هزار دلار که بیش از 100 میلیون تومان می‌شود درآمد دارد که این یعنی خلاء در سیستم آموزشی کشور که باید دولت و مجلس برای آن راه حلی را پیدا کند.

یک استاد جوان ما در طول یک سال در دانشگاه‌های ایران مبلغ 40 میلیون تومان دریافت می‌کند اما همین استاد در کشورهای اروپایی 85 هزار دلار که بیش از 100 میلیون تومان می‌شود درآمد دارد.

 

* کشورهای غربی برای اساتید ایرانی چک سفید امضا می‌دهند

فارس: با این صحیت ها یعنی اساتید ایرانی برای تامین دغدغه مالی به کشورهای خارجی می روند؟

موسوی: باید بگویم کسی که برای کشور تولید علم و ثروت می‌کند نباید دغدغه مالی داشته باشد این در حالی است که اعضای هیأت علمی ما با درجه استاد تمامی تنها 12 میلیون تومان دریافت می‌کنند اما همین استاد اگر در کشورهای اروپایی به فعالیت بپردازد چندین برابر بیشتر می‌تواند درآمد داشته باشد. در واقع می‌توان گفت کشورهای غربی برای اساتید ایرانی چک سفید امضا می‌دهند.

* نخبگان ما در شرایط خوبی نیستند

فارس: درباره وضعیت نخبگان دانشگاهی بگوئید؟

موسوی: متأسفانه نخبگان ما دارای مشکلات زیادی هستند من معتقدم باید برای نیروی انسانی ارزش قائل باشیم در حال حاضر نخبگان ما در شرایط خوبی نیستند و در واقع برای آنها ارزش قائل نیستیم. به طوریکه وقتی آنها هیچ حمایتی از سوی دولت را نمی‌بینند بلافاصله از کشور خارج می‌شوند و در کشورهای اروپایی در دانشگاه‌ها و صنایع مختلف اشتغال پیدا می‌کنند.

* نباید توزیع مساوی فقر بکنیم

فارس:آیا اساتید دانشگاه از حقوق خود ناراضی هستند؟

موسوی: در این باره معتقدم نباید توزیع مساوی فقر بکنیم در حال حاضر در دانشگاه‌ها هیچ عدالتی رعایت نمی‌شود چرا که برای حقوق و مزایایی که به اساتید می‌دهیم هیچ تعرفه‌ای وجود ندارد. در حال حاضر استاد تمامی که ماهی 15 میلیون تومان در کشور به آن می‌دهیم در خارج کشور می‌تواند حداقل 100 میلیون تومان ماهانه حقوق بگیرد. البته باید به این نکته اشاره کنم که اساتید ما به کشور عرق ملی دارند و بسیاری از سختی‌ها را مانند دوران جنگ تحمیلی تحمل می‌کنند. اما اساتید جوان و نخبه کشور نیز این صبر را ندارند و با کوچکترین سختی و عدم حمایت به بهانه‌های مختلف مانند فرصت‌های مطالعاتی از کشور خارج  می‌شوند. به عقیده من با این وضعیت نمی‌توان تمدن سازی داشته باشیم. باید دولت با حمایت از اساتید باعث تولید ثروت شود و انگیزه را بین قشر دانشجویی بالا ببرد.

 باید در بشکه‌های نفت را ببندیم و به دانشگاه‌ها ماموریت بدهیم. اگر هر دانشگاهی ماموریت گرا شود در مدت زمان کوتاهی مشکلات کشور حل خواهد شد.

 

* در بشکه‌های نفت را ببندیم

فارس: یک راهکار برای حمایت از اساتید پیشنهاد بدهید؟

موسوی: یکی از راهکارهایی که در وضعیت کنونی می‌توان پیشنهاد داد این است که باید  در بشکه‌های نفت را ببندیم و به دانشگاه‌ها ماموریت بدهیم. اگر هر دانشگاهی ماموریت گرا شود در مدت زمان کوتاهی مشکلات کشور حل خواهد شد. به طوری که در بخش نانو و بیوتکنولوژی کارهای خوبی انجام شده است. در واقع دانشگاه‌ها اگر پژوهش محور شوند دستاوردهای خوبی را به بار خواهند آورد که این مستلزم آرامش مالی و فکری اساتید دانشگاه است. 

* باید به دانشگاه‌ها، نخبه‌ها و اساتید بها دهیم

فارس: برای پیشرفت و توسعه کشور چه اقدامی باید صورت گیرد؟

موسوی: اگر می‌خواهیم کشور توسعه پیدا کند باید به دانشگاه‌ها، نخبه‌ها و اساتید بها دهیم. نمی‌شود با نگاه کلی همه این افراد را یکسان دید. چرا که اگر در دانش سرمایه‌گذاری شود مطمئنا ماندگار خواهد شد و همچنین تجدیدپذیر است. از آنجا که دانش جریان ساری و جاری است هر چقدر در این حوزه فعالیت انجام شود و حمایت‌های مالی صورت گیرد نتیجه‌اش پیشرفت علمی کشور است.

* نمایندگان مجلس در مقابل دانشگاه‌ها جبهه می‌گیرند

فارس: چگونه از دانشگاه ها حمایت باید انجام شود؟

موسوی:‌متاسفانه مدتی است نمایندگان مجلس در مقابل دانشگاه‌ها جبهه می‌گیرند و آنها را تافته جدا بافته می‌نامند این در حالی است که آنها باید به فکر دانشگاه‌ها باشد چرا که آنها اگر به جامعه کمک فکری بدهند بسیاری از مشکلات و معضلات جامعه حل خواهد شد.

متاسفانه مدتی است نمایندگان مجلس در مقابل دانشگاه‌ها جبهه می‌گیرند و آنها را تافته جدا بافته می‌نامند این در حالی است که آنها باید به فکر دانشگاه‌ها باشد.

 

* به نقل از مقام معظم رهبری باید علم السلطان شویم 

فارس: چه اتفاقی باید بیافتد تا پیشرفت علمی سرعت بگیرد؟

موسوی:‌ به نقل از مقام معظم رهبری کشور باید علم السلطان شویم به این معنی که کشوری که دارای دانش و علم است می‌تواند به عنوان حاکم در دنیای امروز مطرح باشد. در واقع اگر از علم و دانش حاکمیت درست کنیم می‌توانیم مقابل دشمنان بایستیم. به عنوان مثال سرنگونی پهپاد آمریکایی یعنی اعتماد به دانشمندان ایرانی. امروز اگر موشک‌های ایران به تکنولوژی رسیده‌اند فعالیت دانشمندان و دانشگاه‌ها است. پس نتیجه می‌گیریم مهمترین پیشرفت در کشور حمایت از دانشگاه و دانشگاهیان است.

* مسوولان نظام به دانشگاه‌ها اعتماد کنند

فارس: شکستن تحریم‌های اقتصادی چگونه است؟

موسوی: مسئولان نظام به دانشگاه‌ها اعتماد کنند و شرایطی برای آنها مهیا کنند که بتوانند در آرامش فعالیت علمی و پژوهشی خود را با سرعت و دقت بیشتری پیش ببرند. در واقع با این اتفاق زیست منطبق دانشجویان اتفاق می‌افتد و نتیجه‌ای که در آینده نزدیک خواهیم گرفت پرچمداری علمی کشور در دنیا است چرا که ما می‌توانیم با مقاومت و تلاش و کوشش نه تنها پیشرفت‌های خوبی در حوزه‌های نظامی داشته باشیم بلکه می‌توانیم تحریم‌ها را شکسته و کشور را در مسیر توسعه قرار دهیم.

انتهای پیام/