خبرگزاری فارس-گروه سلامت : این روزها در جامعه هر دسته و گروهی از مشاغل با مشکلات صنفی مواجه هستند، دانشجویان پزشکی هم از بقیه مردم مستثنی نیستند. به نظر میرسد مهمترین مشکل دانشجویان پزشکی مشکلات معیشتی و عدم تعریف حدود وظایف و اختیارات و همچنین ساعات کاری نامشخص است و از طرفی گاه تصمیمگیریهای ناگهانی وزارت بهداشت و عدم شفافسازی برخی از قوانین باعث شده دانشجویان امیدهای خود را کمرنگ شده ببینند و نتوانند برنامه ریزی دقیقی برای آینده شان داشته باشند.
حالا نوبت به گلایههای دانشجویان سهمیه مناطق محروم رسیده است، این دانشجویان نیز از شرایط خود گلایه دارند و معتقدند «قانون برقراری عدالت آموزشی در پذیرش دانشجو» در دورههای تحصیلات تکمیلی و تخصصی که سال ۹۲ به تصویب مجلس رسید و ابلاغ شد دارای ایراداتی بوده و دردسرهایی را برای آنها ایجاد کرده است.
براساس این قانون، وزارت بهداشت موظف شد 30 درصد ورودیهای رشتههای پزشکی عمومی، دستیاری تخصصی پزشکی و سایر رشتههای گروه پزشکی را از طریق جذب دانشجوی بومی با اولویت مناطق محروم و متناسب با نیاز استانها و در چهارچوب نظام سطح بندی پذیرش کند.
چند وقت پیش بود که خبرگزاری فارس گزارشی در این زمینه منتشر کرد و این دانشجویان به تشریح مشکلات خود پرداختند، آنها عنوان کردند که برخی از بندهای این قانون دارای ابهام بوده و لازم است وزارت بهداشت در این خصوص شفافسازی کند.
اما حالا همین دانشجویان با ایجاد کمپینی 4هزار نفری در سامانه فارس من با عنوان « کاهش مدت خدمت و کاهش محدودیت ادامه تحصیل مقطع پزشکی عمومی» خواستار پاسخگویی شفاف وزارت بهداشت به ابهامات شدهاند.
این دانشجویان در کمپین خود به موضوعاتی مختلفی مانند امکان تاسیس مطب و یا داروخانه، استفاده از مزایای استریتی، نحوه گذراندن دوره سربازی و نحوه ادامه تحصیلشان پرداختهاند.
*ادامه تحصیل این افراد در هالهای از ابهام
مبین کرمی، دانشجوی سال چهارم پزشکی سهمیه مناطق محروم دانشگاه علوم پزشکی زنجان با گلایه از این قانون به خبرنگار فارس توضیح داد: طبق این قانون دانشجویان با تعهدی بیست ساله باید در مناطق محروم خدمت کنند که در مواقعی به دلیل مسافت روستا از شهر فرد توانایی سکونت در شهر را نداشته و از سویی امکانات رفاهی برای آنها درنظر گرفته نشده است.
دبیر کانون جهادی دانشگاه زنجان با بیان اینکه این دانشجویان مخالف ارایه خدمات در مناطق محروم نیستند، توضیح داد: موضوع ادامه تحصیل این افراد در هالهای از ابهام قرار داشته که باید به این موضوع توجه شود.
*سه ابهام در قانون عدالت آموزشی
سعید ربیعی درخصوص ابهامات این قانون به خبرنگار فارس گفت: یکی از ابهامات این قانون مشخص نبودن مدت زمان خدمت در این مناطق است، به طوریکه در دورهای قائم مقام اسبق وزارت بهداشت اعلام کرده بود که مدت زمان تعهد به خدمت رشته پزشکی ۱۶.۵سال، دندانپزشکی و داروسازی ۱۸ سال است اما آیین نامه مکتوبی در این خصوص وجود ندارد. درواقع برای دانشجوهای پزشکی مشخص نیست دوره اینترنی بخشی از دوره آموزشی به حساب میآید یا خیر؟
وی ادامه داد: یکی دیگر از ابهامات، مشخص نبودن طول دوره سربازی است که آیا خدمت در این مناطق بخشی از دوره خدمت محسوب خواهد شد؟ همچنین نحوه محاسبه حقوق نیز مشخص نشده است.
ربیعی ادامه داد: ابهامی نیز در رابطه با امکان جابهجایی محل خدمت چه درون استان و چه خارج استان با رضایت طرفین تعهد هم باز جای ابهام هست که چنین امکانی فراهم هست یا خیر؟ همچنین موضوع ضمانت استخدام و مشغول شدن به کار پس از دوران تحصیل نیز در هالهای از ابهام قرار دارد.
*اصلاح قانون امکانپذیر نیست
گلایههای این دانشجویان باعث شد تا در خصوص جزییات این قانون و شفافسازی بیشتر با نمایندگان مجلس و مسؤولان وزارت بهداشت به گفتوگو بپردازیم.
محمدحسین قربانی با بیان اینکه بر اساس این قانون ۳۰ درصد ظرفیت این دانشگاهها مازاد ظرفیت این دانشگاهها به این دانشجویان اختصاص یافته است، گفت:این افراد دانشجویان افرادی بودند که قدرت رقابت عادی را در کنکور نداشتهاند و با نمرات پایینتر و پذیرفتن تعهدات به رشته پزشکی وارد شدهاند.
نماینده مجلس در خصوص تعهدات این قانون توضیح داد:ارائه خدمات تا سه برابر مدت زمان تحصیل منع ادامه تحصیل و جابجایی از جمله این موارد به شمار میرود. همچنین توجه داشته باشید که خدمت سربازی در قالب این طرح دیده شده است.
قربانی تصریح کرد: این دانشجویان ملزم به رعایت قانون هستند و دانشجویانی که سربازی رفتهاند و به صورت مستقیم به تخصص وارد شدهاند، سربازی جزو دوران تعهد آنها محاسبه میشود و افرادی که به خدمت سربازی نرفتهاند نیز باید سه برابر مدت زمان تحصیل خدمات ارائه کنند، هرچند که اولویت پذیرش با افرادی بوده که خدمت سربازی را گذراندهاند.
وی در پایان تاکید کرد: این دانشجویان از تعهدات خود اطلاع داشته و در قبال گذراندن تعهدات تحصیل در رشته پزشکی را انتخاب کردهاند و اصلاح این قانون امکانپذیر نیست.
*نحوه سربازی و ادامه تحصیل دانشجویان «تعهدی مناطق محروم»
کیانوش جهانپور مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت در این خصوص به خبرنگار فارس گفت: این دانشجویان در زمان امضای تعهد خود به صورت آگاهانه رشته پزشکی را انتخاب کردهاند و تعهدات را با رضایت کامل پذیرفتهاند و در حال حاضر از نظر حقوقی، شرعی و اخلاقی سرباز زدن از انجام تعهدات صحیح نیست و امکان تغییر این قانون وجود ندارد.
وی افزود: این افراد با رتبههای بالا در کنار دانشجویان برتر تحصیل کردهاند، رتبههای این افراد در حدنصاب قبولی در رشتههای پزشکی نبوده است و این فرصت به آن داده شده که با قید شرط گذراندن تعهدی بالغ بر ۳ برابر مدت تحصیل در کنار دانشجویان پزشکی تحصیل کنند.
جهانپور با بیان اینکه هرگونه خلف وعده و غش در معامله از لحاظ قانونی مجاز نیست، توضیح داد: اینکه افراد پس از عبور از سد کنکور و قبولی در رشتههای پزشکی و امضای تعهدات، اکنون به این موضوع اعتراض کنند پذیرفتنی نیست.
مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت تصریح کرد: دوره خدمت سربازی این افراد در صورتی که مدت زمان خدمت سربازی را نگذرانده باشند در قالب انجام تعهد و طرحهایی نظیر پیامآور، خدمت سربازی آنها محاسبه میشود.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص نحوه ادامه تحصیل این افراد گفت: براساس تعهدات، این افراد مجاز هستند پس از گذراندن مقطعی از تعهدات، نسبت به ادامه تحصیل اقدام کنند.
*نسبت به اجرای قانون عقبنشینی نمیکنم
گلایههای این دانشجویان درخصوص ابهامات این قانون با واکنش سعید نمکی وزیر بهداشت همراه بود، وی در مورد مطالبات کنونی تعدادی از دانشجویان پزشکی بهرهمند شده از سهمیه 30 درصدی که مدعی هستند وزیر بهداشت و درمان وعده داده که این دانشجویان تا آخر مردادماه از تسهیلاتی مبنی بر احداث مطب و شرکت در آزمون تخصصی بهرهمند میشوند، با بیان اینکه من در این مورد هیچ وعدهای ندادهام، گفت: دانشجویان پزشکی بومی که از سهمیه 30 درصدی استفاده کردهاند، نمره کمتری نسبت به بقیه پذیرفتهشدگان کنکور سراسری پزشکی کسب کرده بودند.
وی تصریح کرد: این افراد به دلیل پایین بودن امتیازی که کسب کردهاند، تعهد دادند تا در نقطه خاصی از کشور به ارائه خدمات بپردازند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: دانشجویان پزشکی بومی که از این سهمیه استفاده کردهاند باید تا آخرین روز تعهد خود را اجرا کنند و من ذرهای نسبت به اجرای این قانون عقبنشینی نخواهم کرد.
*اتخاذ تدابیر لازم پس از فارغالتحصیلی دانشجویان
باقر لاریجانی معاون آموزشی وزارت بهداشت در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس، در خصوص وضعیت سربازی و احداث مطب توسط این دانشجویان گفت: تاکنون این افراد فارغالتحصیل نشدهاند و این دانشجویان متعهد هستند سه برابر مدت تحصیل در شهر خاص خدمت ارایه دهند. طرح نیروی انسانی و سربازی دارای تعاملاتی است که این کار به صورت معمول در حال انجام است.
وی توضیح داد: این افراد پس از انجام تعهد خود معمولا در این مناطق سکونت خواهند داشت در آن زمان تدابیر لازم اعلام خواهد شد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: دانشجویان بومی سه برابر مدت تحصیل باید به انجام تعهد خود بپردازد و پس این دوره مجاز به ادامه تحصیل خواهند بود.
به گزارش خبرگزاری فارس، هرچند خبرنگاران فارس تلاش خود را برای رساندن گلایههای این دانشجویان به گوش مسؤولان وزارت بهداشت به کار گرفته و به بخشی از ابهامات موجود پاسخ داده شد؛ اما لازم است مسؤولان معاونت آموزشی وزارت بهداشت برای برطرف شدن این ابهامات به ارائه توضیحات بیشتری بپردازند تا این افراد از فضای ابهام خارج شوند.
انتهای پیام/