گروه فرهنگ و هنر مشرق - یکی از علل رونق کار نویسندگان و ناشران جبهه فرهنگی انقلاب، گسترش نسبی ویترین های عرضه کتاب در این جبهه بوده است. حالا همه کسانی که دنبال کتاب های سالم و محصولات فرهنگی مناسب، کاربردی و ارزان هستند، دستشان خالی نمی ماند و در هر گوشه شهر پاتوق های مناسبی برای دسترسی به آن ها وجود دارد.
خبرنگار مشرق در پروژه «کتابگردی در تهران» به سراغ کتابخوانان حرفه ای رفته و همراه آن ها، راهی کتابفروشی های معتبر و معروف جبهه فرهنگی انقلاب در سطح شهر تهران شده است. در این سفرنامه تصویری شما ضمن آشنایی با زیر و بم یک کتابفروشی، به کمک فرد کتابخوانی که ما را همراهی کرده است، با چند عنوان از بهترین کتاب های آن کتابفروشی هم آشنا می شوید.
قسمت اول و دوم این کتابگردی را نیز ببینیم و بخوانیم:
کتابگردیِ تصویری / ۱ / کتاب اسم انقلاب به میزبانی زهره توکلی؛
«اسم»ی که نکوست از بهارش پیداست
کتابگردیِ تصویری / ۲ / کتابفروشی سوره مهر انقلاب به میزبانی فاطمه سلیمانی ازندریانی؛
تجربه «خط مقدم» با «پروین» و «برادران کارامازوف»!
پیشنهاد می کنیم بعد از همراهی با ما در این کتابگردی، خودتان هم شال و کلاه کنید و از حال و هوایی که ما تجربه کردیم، بهره ببرید.
در سومین قسمت از این کتابگردی، راهی کتابفروشی بهنشر شدیم. همین پریروز بود که حامد صلاحی (محقق و فعال حوزه کتاب) ما را با فضای این کتابفروشی و برخی کتاب ها و محصولات فرهنگی آن آشنا کرد. ویراستاری، کارشناسی، معرفی و نقد، اداره نشست، نویسندگی مجله تلویزیونی کتاب و فرهنگ، مدیریت تولید، کارگزاری نشر و ... از تجربیات حامد صلاحی در این گستره است که حالا باید «کتابگردی» را هم به آن افزود.
این فروشگاه در تهران، خیابان انقلاب اسلامی، حوالی خیابان فخر رازی و دقیقا مقابل در اصلی دانشگاه تهران قرار دارد. این جا سالها کتاب های مذهبی و محصولات انتشارات بهنشر را ارائه می داد اما چند سالی است که با تغییر ویترین، مجموعه متنوع و بی نظیری از همه کتاب های به روز و جدید جبهه فرهنگی انقلاب را با مدیریت مجموعه «کتاب فردا» به محوریت مهدی فقیهی نژاد عرضه می کند. ویترینی در کنار خیابان دارد و در دو طبقه، کتاب ها را ارائه می کند. طبقه بالای فروشگاه، فضایی برای برگزاری نشست های ادبی و فرهنگی دارد و همچنین کتاب های کودک و نوجوان نیز در این طبقه قرار دارند.
ان شا الله این کتابگردی ها ادامه دارد...
گزارش: میثم رشیدی مهرآبادی
عکس ها: فرهاد خیابانی
با سپاس از همراهی: سید محمدعلی حامد رضوی / سپهر قدیمی / سیدمحمد شاهوازی
نیمروز داغ سیزدهم مردادماه خود را رساندهایم کنار فروشگاه «بهنشر»، روبهروی سردر آشنای دانشگاه تهران. حامد صلاحی هم آنجاست تا سومین موسم کتابگردی را آغاز کنیم. حامد سالهای سال آن سوی میلههای سبز دانشگاه و در باغستان ادبیات قدم زده؛ اما دل در گروی همزاد ادب یعنی کتاب دارد و خود را «کمینه کارور کالیو کوی کِلک و کاغذ و کتاب» میداند.
خوشوبشی میکنیم و خویش را میسپاریم به خنکای خوشایند خورشید خراسان و خوشههای رخشان شاخساران پیش رو:
پیامبر خاتم، حسن مطلع ماست و «قاف» طلایهدار میشود؛ بازخوانی یاسین حجازی از سه متن کهن پارسی یعنی سیرت رسولالله، شرف النبی و تفسیر سورآبادی. بخشهای دراماتیک زندگی آن حضرت جدا شده و مثل قطعات کاشی نشسته کنار هم تا اینجوری بتوان هر برش را جداگانه خواند و در عین حال از یک روایت منسجم لذت برد. متون عیناً آمده؛ ولی نگران نباشید! واژهنامه انتهای کتاب به کارتان میآید. آراست کتاب هم عالی است و جا دارد دستمریزاد بگوییم به مجید زارع و البته شهرستان ادب.
حواسمان نیست که فرهاد از بالا شکارمان می کند و عکسی می گیرد که به خوبی ورودی فروشگاه را نشان می دهد. گوشه ای که در عکس مشخص نیست، صندوق فروشگاه است.
چینش خاص ورودی فروشگاه به خوبی نشان می دهد مهمان انتشارات آستان قدس رضوی هستیم و همین ابتدا نیت زیارت می کنیم...
سعید تشکری یکی از بهترین نویسندگان ادبیات داستانی و نمایشی ماست؛ کسیکه بیادعا در گوشهای از مشهدالرضا نشسته و گرم نوشتن است و اتفاقاً بخشی از تاریخ و فرهنگ آن اقلیم در خیلی از کارهای پرتپش او منعکس شده. حامد میرود سراغ «اوسنه گوهرشاد» که به ماجرای خونین مسجد گوهرشاد پرداخته. این اثر «بهنشر»، این روزها محور یک پویش کتابخوانی ملی هم هست.
داستان طلاب چند سالی است از گوشه حجرهها سربرآورده و به قفسه کتابفروشیها پا گذاشته. یکی از نامهای آشنای این جریان، سیداحمد بطحایی است که نامش در «افق» طلوع کرد و حالا میهمان خاطرهنوشتهای شیرینش هستم. «سیوده» چهل برش از یک سفر تبلیغی است که همین تازگیها از سوی نشر معارف و با حضور محمدرضا زائری و وحید یامینپور رونمایی شد.
بعد از «سیوده» آخرین چیزی که از پیشخوان روبهروی ورودی برمیداریم، از لون دیگری است. این بار سراغ مجلهای میرویم که «سی در ده» شماره دوام آورده و به شماره 131 رسیده. تصویر استاد احمد مهدوی دامغانی، روی جلد است؛ پدر دکتر فریده مهدوی دامغانی، مترجم مشهور که سالهاست دور از وطن است و به گفته خودش هر روز از کالیفرنیا رو به مشهد سلام میدهد. پرونده «عین. صاد» در این شماره هم خواندنی است؛ خصوصاً که منظری متفاوت دارد و نشان از حسن سلیقه سردبیر «خیمه» عطا اسماعیلی.
راهروی ورودی فروشگاه به نشر، حال خوبی دارد. هلال بالای آن، قرار است حس زیارت را در ما القا کند...
عین. صاد یا علی صفایی حائری (1378-1330) از روحانیون آشنا به هنر و ادب بود که مجموعه پنججلدی «روش نقد» و خصوصاً «ذهنیت و زاویه دید» گواه مدعای ماست. بگذریم که کلی سینماگر و شاعر سراغش میرفتند و با ایشان مراوده داشتند؛ مثل رضا میرکریمی که «زیر نور ماه» را با توجه به رفتار و سلوک عین. صاد ساخت . صفایی حائری در خیلی از زمینهها سخن گفته و قلم زده که حتی بیست سال بعد از رفتنش، هنوز تازه هستند.
صفایی حائری به اولویت نظام تربیتی بر نظامهای دیگر معتقد بود. کتاب «مسئولیت و سازندگی» از مهمترین کتابهای اوست و در باب روش تربیتی اسلام، مسئولیت و زیربناها، تربیت و مفهوم آن، مربی و ویژگیهایش، روش تربیتی و شناخت، جهانبینی اسلامی، استعدادها، انواع روحیه و روش برخورد با هرکدامشان. این کتاب دوجلدی به کار والدین و خصوصاً مربیان میآید. حامد، «رشد» (تفسیر سوره عصر) و «صراط» (تفسیر سوره حمد) را نیز معرفی میکند که هم جمعوجورترند و هم فراگیرتر.
کمی اینسوتر کتابی میبینیم که در قفسه دین است؛ و به همین دلیل ممکن است از دیدرس شیفتگان ادب و حکمت و عرفان دور بماند. «در صحبت قرآن» جلد چهارم جوانان و فرهنگ جهانی از آثار دکتر حسین الهی قمشهای و از منشورات «سخن» است. الهی قمشهای در این مجموعه از جمله همین کتاب سراغ 365 فراز متن مقدس رفته و ضمن ترجمه فارسی و انگلیسی نکاتی ادبی، حکمی و عرفانی در زمینه موضوعی آیه/ آیات بیان کرده که بسیار دلکش و جانفزاست.
اثر دیگری که در قفسه دین است؛ اما میتوان از منظر ادبی هم سراغ آن رفت، «پیامبر» است؛ این رمان تاریخی زینالعابدین رهنما، در 1316 در دمشق انتشار یافت و به زبانهای گوناگون ترجمه شد. این کتاب در جهان عرب و دنیای غرب بازتاب بسیار یافت و بسیاری از بزرگان آن را ستودند. در ایران نیز استاد سعید نفیسی از آن تمجید کرد. رهنما بهجهت این کتاب و نیز کتاب حسین(ع) نشان دانش و هنر فرانسه را گرفت.
همین چند روز پیش بود که سالروز پیوند دو نور خلقت را جشن گرفتیم و خالی از لطف نیست که برویم سروقت «فاطمه علی است». این کتاب نشر جمکران، شامل داستانهای کوتاهی است از سبک زندگی علی(ع) و حضرت زهرا(س) در چهار فصل: تولد دو نور، پیوند دو دریا، داستان زندگی و در فراق یار. طرح جلد کتاب هم خیلی دلنواز است و خوراک ویترین!
از بدیهیترین مهارتهای زناشویی، تعامل جنسی است؛ چیزی مغفول و مگو در جامعه ایرانی. همسر من (مهارتآموزی در روابط زناشویی و جنسی) با این دغدغه نوشته شده. دکتر عفتالسادات مرقاتی خویی قلم روانی دارد و مطالب تخصصی را با ذکر مصادیق و تعریف ماجراهایی از زوجها همراه کرده تا خواننده گهگاهی نفس تازه کند. «همسر من» همانند دیگر آثار نشر «مهرسا» تصویرسازی خاص دارد و جذابیت بصری.
نشر اطراف خیلی وقت نیست که کارش را آغاز کرده؛ ولی در همین مدت نسبتاً کوتاه جای خود را بین دوستداران ادبیات، خصوصاً «روایت» باز کرده است. اطراف هم به مسائل تخصصی این حوزه میپردازد و هم روایتهای دلانگیزی به مخاطبانش هدیه میکند که «هفته چهلوچند» یکی از آنهاست؛ بیست روایت از مادری و مادرانگی به دبیری فاطمه ستوده. طیف نویسندگان هم متنوع است؛ از امیلی امرایی تا زهرا کاردانی.
«کآشوب» نخستین کتاب «اطراف» بود و شامل بیست و سه روایت از نویسندههای مختلف با دیدگاههای متفاوت درباره نسبت خودشان و محرم. منظر روایتها متفاوت و منحصربهفرد است و زبانشان روشن و ساده. این اثر و ادامهاش «رستخیز» در هر وقتی از سال خواندنی است؛ اما در نزدیکیهای محرم، خواندنیتر. پیشنهاد میکنیم سراغی بگیرید از «روضههایی که زندگی میکنیم».
در دو سوی راهروی اصلی، به غیر از قفسه ها، جاکتابی هایی هم هست که به ریز شدن موضوعات کمک کرده. چینش کتاب ها در این قفسه ها هم هوشمندانه است.
کمی جلوتر نشریه خیمه را دیده بودیم و اینجا برمیخوریم به اثری ماندگار از این نشر: فرهنگ سوگ شیعی. این فرهنگنامه الفبایی، دهها «مدخل» در ده گروه موضوعی اشخاص، اماکن و ... دارد و حاصل کار 43 پژوهشگر در شش شاخه ادبیات، تاریخ، جغرافیای فرهنگی، دین، هنر و مردمشناسی است. این کار به مدیریت و سرویراستاری محسن حسام مظاهری در سال 1395 به ثمر رسید و در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شد.
تا در «خیمه» سیدالشهدا هستیم، مجموعه «صاحبدلان» را هم تورق میکنیم؛ مجموعهای که روایت خادمان آستان حسینی است و چهرههایی چون کافی، فلسفی، راشد، قوام، رسول ترک و ... را در قالب داستانهای مینیمالیستی معرفی میکند. یونیفورم واحد مجموعه و قطع خوشدستشان برای مطالعه آنها را خواستنیتر کرده. این مجموعه را بخوانید تا به لبّ کلام «حافظ شیرینسخن» برسید:
«جانپرور است قصه ارباب معرفت
رمزی برو بپرس، حدیثی بیا بگو»
«سپهر قدیمی» راهنمای خوش فکر و فعال فروشگاه به نشر است. او می گوید از همان اول قرار گذاشتیم سخن مخاطبانمان را اینگونه بشنویم و حفظ کنیم.
«سپهر» دفتری که از قطعات کوچک کاغذها درست شده را هم نشانمان می دهد. یعنی هر چه می نویسید، در تاریخ این فروشگاه می ماند و به نسل های بعدی می رسد.
روایت زندگی بزرگان همیشه خواندنی است؛ حالا تصور کنید این روایت درباره چهرهای پیچیده در پرده راز چون امام موسی صدر باشد؛ آن هم به قلم درخشان حبیبه جعفریان. امتیاز این روایت آن است که نویسنده در کنار خانواده و نزدیکان مسیح لبنان زیسته و آنچه آنان گفتهاند با بیانی ساده اما رسا بازنمایی کرده است. نکته دیگر هم پرداختن به وجه انسانی ایشان است؛ نه حیات سیاسی و اجتماعیشان. آیا همینها کافی نیست که برای شناخت بهتر آن همسرای سپیدار و سپیده سراغی بگیریم از نشر «سپیدهباوران»؟
شرح احوال رهبران سیاسی جهان جذابیت عمومی دارد؛ مثل زندگی مهاتما گاندی به روایت رومن رولان با برگردان محمد قاضی که روزبهان بازنشرش کرده یا ترجمههایی که در اطلاعات و ثالث و ... چاپ شده. این بار اما پای دو اثر تألیفی درباره رهبران خودمان در میان است به قلم یکی از استادان مسلم تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی. هدایتالله بهبودی، شرح اسم و سپس الف لام خمینی را در مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی انتشار داد و با دومی برگزیده آخرین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد شد.
«ر»؛ این شاید کوتاهترین عنوان باشد برای کتابی در توصیف یکی از بالابلندان روزگاران. مریم برادران این اثر را درباره شهید رسول حیدری، نخستین شهید ایران در جنگ بوسنی و هرزگوین نوشت و انتشار به آن را به «آرما» سپرد تا یکی از آثار شاخص و پرفروش ادبیات پایداری در دستان ما باشد. مریم برادران از نویسندگان محوری دوره پرفروغ انتشارات روایت فتح در میانه دهه هشتاد بود و حنانه، جلد نخست مجموعه اینک شوکران (درباره شهید منوچهر مدق) و ... از او در آن سالها انتشار یافت.
مجموعه اینک شوکران روایت شهدای شیمیایی است از زاویه دید همسرش. جلد پنجم آن هم درباره شهید سعید جانبزرگی است. حامد آن را بیرون میکشد و به عکاسمان نشان میدهد؛ چون سعید هم مثل فرهاد ما عکاس بود و از لنز دوربین به دنیا نگاه میکرده. کتاب صوتی این مجموعه هم در شکلی آراسته و سزاوارانه به بازار آمده که باید از محسن دریالعل و همکاران پرتلاشش سپاسی شایسته داشته باشیم.
«از چشمها»، یکی از مجموعههای روایت فتح بود که کمتر از یادگاران و روزگاران و نیمه پنهان ماه و نظایر آن شهرت یافت؛ اما در نوع خود از بهترین مراجع شناخت سرداران شهید به استناد خاطرات خانواده، نزدیکان و همرزمان است. «رد خون روی برف» که در قاب ما نشست، جلد چهارم از این مجموعه است و اختصاص دارد به سردار شهید محمود کاوه، یکی از بچهمحلهای باصفای امام رضا!
کتابگردی - فروشگاه به نشر - حامد صلاحی
کتابگردی - فروشگاه به نشر - حامد صلاحی
کتابگردی - فروشگاه به نشر - حامد صلاحی
نمیشود از ادبیات پایداری حرف زد و از سوره مهر به سادگی گذشت. انتخاب کتابگرد ما روزهای بیآینه بود؛ خاطرات منیژه لشکری، همسر سرلشکر خلبان شهید آزاده حسین لشکری به قلم گلستان جعفریان که همانند برادر و خواهرش، محمدحسین و حبیبه جعفریان، از اهالی اقلیم فرهنگ و ادب است. این مستند داستانی شرح حال زنی است که در هفده سالگی پای سفره عقد مینشیند؛ در هجدهسالگی طعم مادرشدن را میچشد و همان سال، آغاز چشمبهراهی هجدهساله اوست که چهارده سالش در بیخبری محض میگذرد.
اگر میخواهید کتابی با تم و طعم روزهای بیآینه بخوانید، بروید سراغ نامههای زندان از نشر اختران؛ با این تفاوت که این بار زندان در ایران است و زندانبان، ساواک. این کتاب دربردارنده نامههایی عاشقانه و پرشور است که محترم میرعبدالله یانی و هادی پاکزاد در دوران ده سال حبس هادی رد و بدل کرده اند. نامههای این دو سرشار از امید، آگاهی، شوق به زندگی و بهرهمندی از لحظات آن است؛ لحظاتی که برای یکی در زندان و برای دیگری در شرایطی دشوار به انتظار آن دیگری سپری میشود.
گرمای هوا رو به کم شدن است و کم کم بر تعداد مشتریان فروشگاه، افزوده می شود.
در انتهای قفسه های ضلع غربی، به دالانی می رسیم که از تاریخ و انقلاب شروع می شود و به ادبیات و شعر می رسد.
مجموعه یک روایت معتبر، حاصل بیش از ده سال تلاش و پیگیری محققان و نویسندگان جوانی است که به روایت روزها و سوزهای مردم میهنمان در سالهای پیش از انقلاب پرداختهاند. پانزده جلد این مجموعه در چهلمین سال انقلاب اسلامی از طرف «بهنشر» رونمایی شد و قرار است این بازخوانیها درباره اشخاص، وقایع و اماکن مرتبط به نهضت تا چهل جلد ادامه پیدا کند.
مرتضی کربلاییلو برای دوستداران ادبیات داستانی، نیازی به معرفی ندارد؛ اما او این بار ما را میهمان «سلطان طوس» کرده که سیاحتنامهای موجز است برای زائر حرم رضوی. کربلاییلو که هم تحصیلات طلبگی دارد و هم دکترای فلسفه صدرایی، با نگاهی لطیف و تأویلگرانه و با کلماتی صمیمانه در حال و هوای عارفانه مخاطب را جذب میکند. انعکاس جغرافیای تاریخی و جنبههای ازیادرفته این آستان قدسی در اثر مشهود است؛ همینطور جلوههای زیباییشناختی حرم که با طرح جلد چشمنواز کتاب هم بیتناسب نیست.
به سفارش مادرم از بهترین سفرنامههای مذهبی است که در این سالها نوشته و منتشر شده. به اصرار از سیدمحمدعلی حامد رضوی که در انتشار و رونمایی این کار سهم داشت، خواستیم که زحمت معرفی این کتاب «بهنشر» را او بکشد. این کتاب بازتاب سفر راوی به نیابت از مادرش است و شرح سوانح روحی او در طی پیادهروی اربعین همراه با عکسهایی حسبرانگیز. احسان حسینینسب نویسنده خوشقلمی است که با این اثر گل کرد و نامش حسابی بر سر زبانها افتاد.
«هر مسافر قصهای داشت و گاه رازی یا ارادتی. آغاز قصه مسافرها با هم متفاوت بود. گاه از ایران بود، گاه عراق، از شهرهای کوچک و بزرگ، از شرق و غرب عالم؛ اما پایان همه قصهها به یک جا ختم میشد؛ به سرزمینی در کرانۀ فرات...». «پادشاهان پیاده» کتاب دیگری بود که در این احوال و حوالی دیدیم؛ خردهروایتهای بهزاد دانشگر و محمدعلی جعفری از سفر اربعین و مسافران آن. عهد مانا ناشر این کتاب است؛ نشری با مدیریت رضا مصطفوی که خود از نویسندگان و پژوهندگان خوب ماست.
سفرنامه مسافران قاجاری به فرنگ؛ این طرح کوتاه و کلی یک مجموعه پنججلدی است به دبیری علیاکبر شیروانی. «تماشای شهر» هم به متون معتبرِ سفرنامههای مرجع وفادار بوده و هم از رویکرد پژوهشی پرهیز کرده تا همه مخاطبان از خواندن روایت شهرها لذت ببرند. نشر اطراف در این مجموعه ما را به پاریس، استانبول، لندن، سنپترزبورگ و بمبئی در سالهای دور میبرد.
این همان دالانی است که حرفش بود. یک میز و چند صندلی فرصت استراحتی مختصر را برای ما و شما فراهم کرده است.
میرسیم به بخش شعر. حامد میخواهد «همواره عشق» از نشر سپیدهباوران را معرفی کند که صد غزل عاشقانه این سالهاست به انتخاب علیرضا بدیع و با مقدمه استاد محمدعلی بهمنی؛ اما «غوغای غزل از سنایی تا سایه» پیشدستی میکند. فضل تقدم با سنایی و سعدی و شهریار و ابتهاج است گویا. در این کتاب چهارصد غزل از ده غزلپرداز بزرگ آمده؛ از هریک چهل نمونه. سیدمحمد تولیت و کتاب نیستان پدیدآور و ناشر کتابند.
از ترمه و تغزل حسین منزوی و تاسیان هوشنگ ابتهاج بخش شعر معاصر را جلوه دادهاند؛ اما قرعه به نام مجموعه تازه فاضل نظری میافتد که مثل همیشه از پرفروشهاست و هیچگاه در سایه و منزوی نبوده؛ هرچند «اکنون» در احاطه دو کتاب است: بیکتابی محمدرضا شرفی خبوشان که برگزیده جایزه جلال شده و مسجد پروانه که ماجرای سفر دختری آمریکایی است به وادی عشق و اسلام.
آرما با «مسجد پروانه»، «عشق زیر روسری» و «بهم میاد؟!» گوشههایی از سبک زندگی دختران مسلمان در آمریکا، انگلستان و استرالیا و دغدغههای دیندارانه آنان را نشان داد که هم از منظر سبک زندگی، جالب توجه است و هم از نظر روایت داستانی، پرکشش. دو اثر اول مستند داستانی هستند و سومی رمان و هرسه با برگردان محسن بدره، متولد 1365.
ستاک تازه دو سال است به کارزار نشر آمده و اهتمام خود را روی داستان ترجمه خصوصاً آثار برنده منبوکر گذاشته؛ مثل آدمفروش پل بیتی و لینکلن در برزخ جورج ساندرز که در سالهای 2016 و 2017 برگزیده این رویداد ادبی شدند و اولی هم نامزد بهترین ترجمه کتاب سال جمهوری اسلامی شد. ستاک ادبیات جهانش را کتابهای نارون نامیده تا در کنار بلوط، افرا، تاک، راش، سرو و ... بستانی دلگشا بسازد برای دوستداران فرهنگ و ادب و هنر.
حالا که صحبت بوکر شد، سراغ بوکر عربی هم میرویم. حامد گاه ناچیزی مرگ از نشر مولی را پیشنهاد میدهد و میگوید رضا امیرخانی و غلامرضا امامی هم آن را دوست داشتهاند. محمدحسن علوان، نویسنده چهل ساله عربستانی با این رمان که داستان زندگی ابن عربی را در چند سِفر روایت میکند، بوکر عربی را برای دومین بار دریافت کرد. علوان باور دارد که عرفان پلی است میان آدمها و آنها را به هم نزدیکتر میکند.
ذکر خیر استاد امامی که میشود، یادی هم میکنیم از ایتالیا و اومبرتو اکوی فقید. سه کتاب از او و البته نشر روزنه در قفسه به چشم میخورد: آنک نام گل یا همان نام گل سرخ، بائودولینو و همچنین آونگ فوکو که روی میز است و آن را دست به دست میگردانیم. رضوی هم با شور از حس شگفتی و شکفتگی هنگام مطالعه آن میگوید.
به هوای نوشیدن قدری آبمیوه می نشینیم اما حرف های کتابی مان تمام شدنی نیست....
یکی از وجوه شخصیت و قلم اکو، طنز و شوخطبعی اوست؛ چیزی که برای همگان خوشگوار است و مخاطبان ثابت دارد. اگر سری بچرخانیم و بیاییم سروقت کشور خودمان، جایی نزدیک همینجا که ایستادهایم، مردی نفس میکشید که عبید زمان ما بود. حدیث قند، خاطرات حسنعلیخان مستوفی، غلاغه به خونهش نرسید و رفوزهها آثار زندهیاد ابوالفضل زرویی نصرآباد در قلمروی طنز است که با ماه به روایت آه (روایت قمر منیر بنیهاشم)، پنجگانه او در نشر کتاب نیستانِ استاد سیدمهدی شجاعی را میسازند.
یکی از سرمایههای کمنظیر ادبیات انقلاب که قدرنادیده از میان ما رفت و بسیاری از ایدهها و داستانهایش نانوشته ماند، سیدمحمود قادری گلابدرهیی است که با لحظههای انقلابش نخستین راوی آن روزهای پرخون به زبان ادبی شد. حامد از خاطراتش با مرحوم گلابدرهیی میگوید و دال را هم معرفی میکند. دال همان عقاب است؛ تیزنگر و بلندپرواز و عزلتگزین مثل خود آسِدمحمود. گلابدرهیی این اثر را سالها پیش درباره مهاجران ایرانی به سوئد نوشت؛ ولی چاپ تازهاش فصلی افزون بر قبل دارد و پایانی تازه.
نادر ابراهیمی از نویسندگانی است که مثل محمود گلابدرهیی پیش از انقلاب شروع به نوشتن کرد و همان زمان هم آثار ستمستیز داشت. پس از انقلاب هم با آثاری چون سه دیدار، با سرودخوان جنگ در خطه نام و ننگ، آتش بدون دود، مجموعه قصههای انقلاب برای کودکان و ... کنار مردم و انقلابشان ماند. نادر کنار نویسندگی و برجانهادن دهها اثر، تجربه زیستی زیادی داشت که در ابوالمشاغل و ابن مشغله منعکس است.
حسامالدین مطهری با خبرنگاری کتاب آغاز کرد و یادداشتهای خوب و گیرایی نوشت که بعدها شکل کتاب به خود گرفتند؛ اما این روزها او را به عنوان داستاننویس میشناسیم. دو اثر اخیر او، تذکره اندوهگینان و پسران سالخورده را نشر اسم روانه بازار کرده که اولی رمان است و دومی مجموعه داستان. مطهری یک رمان (کلت 45) و یک مجموعه داستان (درخت به) هم در نشر آرما دارد. حسام با رمان «بیرونافتاده از کفن» نشر دیجیتال اثرش را نیز تجربه کرده است.
امید کورهچی نخستین بار با چاپ کتابش در مجموعه نوقلمان انجمن قلم ایران به جامعه ادبی معرفی شد؛ اما امروزه با سهگانه خود در حالوهوای فانتزی دینی آوازه و جایگاه دارد. امید که کارشناس ارشد قرآن و حدیث دارد و مطالعات گستردهای در علوم غریبه، این ژانر را با اتکا بر مستندات دینی برای کتابخوانان مذهبی دلپذیرتر کرده است. صخور و دو کتاب پیشین آن، لوثیا و هفت جن از این زمرهاند و هرسه از انتشارات کتابستان معرفت. عشق در برابر عشق دیگر اثر کورهچی در این نشر است؛ رمانی پیرامون زندگی و زمانه پیشوای دوم شیعیان.
کتابستان معرفت در حوزه ادبیات دینی رمانهایی دارد که شهنواز یکی از تازهترین آنهاست. البته سیزدهمین اثر دکتر رضا رسولی که دانشآموخته حوزه و دانشگاه است و سالها مدیر فرهنگی بوده، چندسویه است؛ مثلاً نگاه فولکلوریک و بومشناسانه به سیستان، سیاسی- اجتماعی، امنیتی و نظایر آن. داستان در ایران و عراق میگذرد و مشام جان را از عطر دلاویز عتبات عالیات مالامال میکند. ناشر یادشده جز شهنواز، چاپ دوم سهراه سرگردون را هم از همین قلم انتشار داده که رمانی است در باب مفاسد اقتصادی.
حامد کتاب هایی که به ذهنش می رسند را نام می برد و سپهر که ذهنش فعال و پویاست، آن ها را به میزمان می آورد.
من کمی خسته شده ام اما حاشا و کلا که حامد خسته شود!
راهمان را در قفسه ادبیات ایران و جهان ادامه می دهیم.
آیتالله جاودان، شاگرد علامه عسگری و آیتااله حقشناس هستند و یکی از معدود علمای اخلاق تهران. مجلس حاجآقا همیشه مخاطب خودش را دارد و بسیاری از آنها هم جویایند و پویا. رهنمای طریق پاسخ 580 سؤال است که مردم خصوصاً جوانان از طریق پایگاه اینترنتی از ایشان پرسیدهاند. پرسشهایی در حوزههای اخلاقی، عبادی، قرآنی، تاریخی، فرهنگی و ... تا هیچ خوانندهای دست خالی از کنار کتاب بلند نشود. رهبر فرزانه انقلاب هم در تقریظی دانستن مطالب سودمند آن را برای جوانان لازم و راهگشا خواندند.
«چگونه کتاب بخوانیم؟» راهنمای مورتیمر آدلر است برای کتابخواندن؛ اثری کلاسیک درباره روش کتابخوانی که به رغم گذشت دههها از انتشارش، هنوز مرجعیت دارد. مخاطب کتاب افرادی هستند که با کتابخوانی انس دارند؛ اما میخواهند بهره بهتر و توشه بیشتری ببرند. نکاتی کلی، به انضمام چگونگی مطالعه در شاخههای گوناگون علوم انسانی و نیز معرفی137 کتابِ فراتر از آثار روزمره در انتها، هر عشق کتابی را وسوسه میکند که حداقل سرکی به کتاب بکشد. «بهنشر» برگردان روان محمد صراف تهرانی را پس از سالها بازنشری شایسته کرده است.
حامد یک کتاب دیگر هم معرفی میکند؛ این بار راجع به نخواندن: «چگونه درباره کتابهایی که نخواندهایم، حرف بزنیم؟». جانمایه کلام این است که چگونه بدون خواندن یک کتاب خاص، میتوان به نظام ارتباطات بین کتابها پی برد و دیدگاهی کلی پیدا کرد. پییر بایار توضیح میدهد که چگونه درباره کتابهایی حرف بزنیم که اسمشان را شنیدهایم؛ اما حتی ذرهای از آن را نخواندهایم یا اگر خواندهایم، فراموشمان شده. این کتاب را محمد معماریان و مینا مزرعه فراهانی ترجمه کردهاند و ترجمان انتشارش داده است.
پیشنهاد میکنیم پیش از اینکه از پلههای فروشگاه بالا بروید، کتابی را بردارید و بخرید و بخوانید که شاید نردبان پیروزی شما شود در کسب و کارتان. «ایده عالی مستدام» نوشته برادران هث یکی از پرفروشترین کتابهای دنیای کسب و کار است که شما را با شش کلید طلایی تداومبخشی به ایدههای درخشان و طرح آنها به شیوهای مؤثر آشنا میسازد. این کتاب را آریانا قلم چاپ کرده است. اگر مشتاق هستید در این باره کتابهای دیگری بخوانید، حتماً سراغ این ناشر بروید.
لطفا گل ها رو وارونه نکنید!
دختر خانمی که با چادر رنگ و گل گلی، همراه با والدینش به کتابفروشی آمده، حس و حال جشن تکلیف را برایمان تداعی می کند.
سید محمدعلی حامدرضوی درباره انواع محصولات فروشگاه و حتی قیمت هایش برایمان توضیح می دهد.
راهروی اصلی، دقیقه به دقیقه پر رونق تر می شود.
فضای به نشر اگر چه مذهبی است اما از هر قشری مشتری دارد. نکته ای که در بیشتر کتابفروشی های جبهه فرهنگی انقلاب قابل توجه است.
اگر به حامد باشد، همه کتاب ها را می خواد معرفی کند؛ اما مگر این گزارش تصوری چقدر گنجایش دارد؟!
کارمان در طبقه همکف تمام می شود و سری هب طبقه دوم می زنیم.
در ورودی طبقه بالا، فضای گسترده ای وجود دارد که برای برگزاری کارگاه های ادبی و فرهنگی و نشست های نقد کتاب مورد استفاده قرار می گیرد.
حُسن آغاز ما در طبقه بالا باز هم کتابیست درباره پیامبر، به همین نام. انتخاب رضوی برای نوجوانان، رمان چندجلدی نقی سلیمانی از منشورات بهنشر است. آشنایی با پیامبر رحمت از دریچه قلم این چهره مشهور ادبیات کودک و نوجوان حتماً جالب و خاطرهانگیز خواهد بود. همینجا یادی هم کنیم از برادرشان، محسن سلیمانی که رفتنشان از میان ما بیتردید ضایعهای فرهنگی بود.
سپهر قدیمی از کتابفروشان بهنشر است؛ اما پیش و بیش از آن، کتابباز. محمدجواد و شمشیر ایلیا روایتی است فانتزی از یک ماجرجویی دینی. محمدجواد در پی یافتن ردی از فضاییها به زیرزمین خانه میرود و در میان کارتنهای کتاب پرندهای پیدا میکند که او را به سوی ماجراهای تازه میبرد. رفتن به باغ قرآن و آشنایی با شخصیتهای قرآنی بخشی از این ماجراهاست. اثر فاطمه مسعودی را کتاب جمکران منتشر کرده است.
بخش کودک فروشگاه در انتهای راهرو به نحو جالبی دکوربندی شده است.
همان اول که داخل میشویم، حامد پرتاب میشود به دهسالگیاش و میگوید هنوز طعم خواندن قصههای خوب برای بچههای خوب زیر زبانش است؛ خصوصاً جلد پنجمش یعنی قصههای قرآن و بالاخص داستان بهشت شداد. از استاد مهدی آذر یزدی میگوید و البته ذکر خیری هم دارد از عبدالرحیم جعفری، بنیانگذار نشر امیرکبیر که مشوق ایشان بود برای بازآفرینی داستانهای کهن برای این گروه سنی. روان هردو در مینو، شاد.
محمد میرکیانی از نویسندگان پرکار این گروه سنی است؛ با کارنامهای پربار. قصه ما مثل شد یکی از آثار مشهور و محبوب اوست و از پرمخاطبترین کتابهای «بهنشر». میرکیانی در این مجموعه پنججلدی صدوده قصه امثال را به زبان ساده و روان بازنویسی کرده است.
کلر ژوبرت از نویسندگان مهم ادبیات کودک و نوجوان بهویژه در زمینه دینی است که سالهاست در ایران زندگی میکند. ژوبرت فرانسوی کارشناسی علوم تربیتی، کارشناسی ارشد ادبیات کودکان و همچنین تحصیلات حوزوی دارد و تصویرگری توانا نیز هست. تازههای او در «بهنشر» تحت عنوان کلی داستانهای شکر خدا را دریابید و درّ یابید.
حامد دنبال کتابهای کودک حجتالاسلام غلامرضا حیدری ابهری در نشر جمال است. کتابهای جمال اینجا نیست؛ ولی کتاب دیگری از این نویسنده را پیدا میکند. حیدری ابهری در «مواظب جریمه خدا باش» که قدیانی منتشرش کرده، تصویری رحمانی از خداوند و عقوبت و عدالت او ترسیم میکند و با برخی از باورهای غلط اما رایج مقابله میکند.
مهرسا عرصه کودک و نوجوان را هم فعال کرده و اینجا نیز عنایت خاصی به جذابیت بصری دارد. نمونهاش مجموعهای خشتی که مکس لوکیدو نوشته و لیلا کاشانی وحید به فارسی برگردانده. این مجموعه درباره کودک درون است و نگرهای روانشناختی دارد؛ مثل «تو بینظیری» در حوزه اعتماد به نفس و عزت نفس. این کتاب میگوید که دیگران تو را فقط به خاطر ویژگیها و امتیازاتت قبول دارند؛ اما خدا تو را ممتاز و بینظیر میداند؛ تنها به خاطر اینکه در مسیر او حرکت میکنی.
غیبت پیامبران یه مجموعه جالبه از نشر جمکران. جدا از سوژه بکر، کتابپردازی و تصویرسازی خاص مجموعه نظرمون رو جلب میکنه. حتی یکی از دوستان سه جلدش رو برای بچه چهارسالهش انتخاب میکنه تا ببره پای صندوق فروش جلوی در ورودی. واقعاً حیفه که این قبیل آثار اونجور که باید معرفی و دیده نشن.
وقیت به طبقه پایین برمی گردیم، باز هم شور و شوق گفتن درباره کتاب ها حامد را فرامی گیرد!
ممکن است پا و کمرمان از دو ساعت راه رفتن در کتابفروشی به نشر خسته شده باشد، اما روحمان تر و تازه است از دیدن کتاب های خوب.
همه دوستان را صدا می کنیم و برای ثبت یک فریم به یادگار.
دم رفتن لحظاتی میایستیم کنار صفحات گشودهشده قرآنی بزرگ و یک آن میرویم به قرنها پیش و سالهای رونق مکتب هرات؛ اما لاجرم باید برگردیم میان شهری رازآلود و لبریز از درد و دود در واپسین سالهای سده پانزدهم هجری خورشیدی. خود را به قرآن کریم میسپاریم و به سوی در خروجی میرویم.