مسئولین دولتی همان تصمیم هایی را گرفتند که در سال های 90 و 91 منتقد آن بودند

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی برنامه پایش، در ویژه برنامه اقتصادی «پایش» 20 مردادماه، موضوعات اقتصادی بررسی شده در این برنامه در سال های اخیر، مرور شد.

در برنامه دیشب پایش، با دعوت از مرتضی حیدری و کیاداوود اسفندیاری، مجری-کارشناسان سابق برنامه پایش، موضوعات اقتصادی بررسی شده در سال های قبل و وعده های مسئولین مرور شد. در همین زمینه اسفندیاری، با اشاره به تلاطم نرخ ارز در سال های 91 و 92 افزود: در آن سال بازار ارز آشفته شده بود و ما در برنامه تحت فشار بودیم. به ما گفته بودند تحت هیچ شرایطی نباید اسم کلمه دلار و ارز را آورد. به همین دلیل در تحلیل ها ما از اصطلاح «اسمشو نبر» استفاده می کردیم. در آن سال ها تجربه این موضوع وجود نداشت، ولی در آشفته بازار اخیر با وجود تجربه گذشته، بازهم ناکارامد عمل شد.

در خصوص بازار خورو در سال 91 نیز، که خودرو ها با افزایش شدید قیمت مواجه شدند، حیدری افزود: در آن سال ها بازار خودرو همانند امروز، پرسودترین بازار بود. خیلی از تصمیماتی که در حال حاضر گرفته می شود، مشابه آن در سال قبل و در دولت های قبل به خصوص در سال های 90 و 91 است. نیز وجود داشته است.

وی در خصوص دلایل این شباهت ها بیان کرد: یک دلیل آن بحث های ساختاری و فرایندی است. در ساختار حکمرانی ما مشکلات عدیده ای وجود دارد. به عنوان مثال تمامی مدیران اقتصادی که الان در راس هستند، در آن سال های 90 و 91 که بیرون دولت بودند، منتقد وضع موجود بودند. اما وقتی خودشان به مدیریت رسیدند، همان تصمیمات سال های 90 و 91 را گرفتند.

وی ادامه اداد: گرفتن تصمیمات مشابه دو معنی دارد. یکی آنکه تصمیمات در جاهایی دیگر گرفته می شود و وزرا و مقامات بانک مرکزی همه هیچ کاره هستند یا این معنی را می دهد که این حرف های سابق منتقدین در شرایط کارشناسی زده شده و وقتی منتقدان مدیر می شوند به علت وجود شرایطی از تصمیمات کارشناسی استفاده نمی کنند.

اسفندیاری نیز در خصوص این تصمیمات مشابه در طی 70 سال اخیر، افزود: در 70 سال اخیر این تصمیمات مشابه در کشور به وفور مشاهده می شود. ما از 6 سال پیش تمام پیشبینی هایمان در خصوص شرایط اقتصادی محقق شده است. به عنوان مثال در خصوص سود بالای بانکی در همان سال های 93 پیشبینی کردیم این سودها باعث یک تورم بالای اقتصادی می گردد. یا در خصوص روند افزایش قیمت خودرو، همین روند در سال های آینده نیز می تواند پیش بیاید.

حیدری نیز در خصوص تجربه ای دیگر اضافه کرد: در سال 93 ما با مراجعه به سایت بانک مرکزی لیست موسسات مالی و اعتباری مجاز را دراوردیم و در برنامه پایش اعلام کردیم. همچنین اسم چند موسسه نیز آورده شد و گفتیم به علت اینکه اینها در لیست مجازها نیستند پس غیرمجاز می باشند. اما با کمال تعجب از سوی مسئولان وقت بانکی مرکزی با برنامه تماس گرفتند که چرا نام برخی موسسات را غیرمجاز اعلام کردید؟ بعد از آن بود که بحران موسسات مالی و اعتباری در کشور پیش آمد.

اسفندیاری نیز در ادامه گفت: در کشور در برخی مسائل اقتصادی ریل گذاری ها اشتباه است. رویکرد ما در پایش نیز گرایش به اصلاح ریل گذاری هاست.وقتی ما یک اقتصاد با نهاد های غیر فراگیر داشته باشیم، طبیعتا در آن فساد و رانت است. این مسائل نیز جناح بندی ندارد و هر جناحی می تواند افتضاح های قبل از خود را تکرار کند.

مرتضی حیدری تا مرز بازداشت پیش رفت

حیدری در زمینه فشارهایی که به این برنامه اقتصادی در زمینه لایحه مسئولیت مدنی از سوی قوه قضاییه آمد گفت: پس از اینکه قسمتی از برنامه پایش با این موضوع از شبکه یک پخش شد، از سوی قوه قضاییه علیه ما اعلام جرم کردند و احضار شدیم. مسئله ای چالش برانگیز بود و نزدیک بود ما را توقیف کنند. این مسئله با کدخدا منشی و صحبت رئیس وقت سازمان صدا و سیما حل شد.

اسفندیاری در پایان افزود: یکی از ویژگی های پایش حضور کارآفرینان در این برنامه است. در نظرسنجی ها نیز مردم از حضور کارآفرینان استقبال کرده اند و رتبه یکی رضایتمندی مردم را دارد. بنابراین حضور کارآفرینان برای مردم یکی از جذابترین برنامه ها را ایجاد کرده است.

«پایش» به تهیه‌کنندگی الهام پیرهادی و سردبیری محمد عنبری کاری از گروه دانش و اقتصاد شبکه یک سیما است که روزهای یکشنبه و سه شنبه، ساعت 19:45 با اجرای محمد دلاوری به‌طور زنده از شبکه یک سیما پخش خواهد شد.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اقتصادی