دست‌های پنهان برای تجزیه یمن

به گزارش مشرق، کاخ «معاشیق»عدن در حالی به تصرف نیروهای تحت حمایت امارات در یمن افتاد که رفتارهای اخیر ابوظبی نشان‌دهنده عقب نشینی و خارج شدنش از ائتلاف سعودی در این کشور جنگ زده بود. سعدالله زارعی، کارشناس مسائل امور منطقه غرب آسیا با اشاره به سفر روز گذشته بن زاید در بحبوبه این تنش ها و گفت وگوی او با مقامات سعودی در جده به «صبح‌نو» گفت که این سفر نشان دهنده «توطئه دو وجهی» امارات در یمن است. توطئه ای که امارات برای گمراه کردن اهدافش حتی گروهی را به تهران فرستاد تا در خصوص امنیت خطوط ساحلی به گفت وگو با ایران بپردازند.

بیشتر بخوانید:

فیلم/ گرفتاری ائتلاف سعودی در بن‌بست یمن

چرایی سفر «بن‌زاید» به عربستان سعودی


تحولات یمن در یک ماه اخیر نشان‌دهنده عقب‌نشینی نیروهای اماراتی از برخی مناطق این کشور جنگ‌زده بود؛ عقب‌نشینی‌هایی که رسانه‌های منطقه علت آن را اختلاف میان ریاض و ابوظبی و خارج شدن امارات از ائتلاف سعودی و همچنین ترس از افزایش حملات پهپادی و موشکی نیروهای انصارالله به برخی زیرساخت‌های این کشور شیخ‌نشین توصیف می‌کردند؛ دلایلی که به واقعیت هم نزدیک بود اما این تمام ماجرا نبود چرا که امارات در هفته‌های اخیر اقدام به اعزام هیات‌هایی به‌صورت محرمانه به ایران کرد تا درباره امنیت سواحل دریایی با ایران گفت‌وگو کنند. نشست‌هایی که برخی این سفرها را نشان‌دهنده شکاف عمیق راهبردهای ریاض و ابوظبی توصیف کردند، اما این رفتارهای سیاسی نیروهای اماراتی اهداف و ابعاد پنهانی دیگری را دنبال می‌کرد.

«محمد بن‌زاید» ولیعهد ابوظبی که به‌دلیل سیاست‌های شیطنت‌آمیزش در میان کشورهای عربی به «شیطان عرب» معروف شده، گویا از رفتارهای سیاسی یک ماه اخیر خود توطئه‌های دیگری را برای عدن دنبال می‌کرده است؛ توطئه‌هایی که نه‌تنها نشان‌دهنده عقب‌نشینی آن‌ها از یمن نبود، بلکه ادامه اشغالگری و جنگ را نشان می‌دهد؛ جنگی که در روزهای اخیر با توطئه و حمایت امارات در عدن موجب شد تا این منطقه از دست نیروهای منصور هادی که از حمایت سعودی‌ها برخوردار است، خارج شود و به تصرف جدایی‌طلبانی بیفتد که از حمایت «شیطان عرب» برخوردار هستند.

هر چند تصرف عدن توسط نیروهای مورد حمایت امارات پس از چند روز درگیری و کشته شدن ده‌ها نفر صورت گرفت و پس از آن نیروهای هوایی عربستان روز گذشته اقدام به بمباران مناطقی از نیروهای جدایی‌طلب یمن‌جنوبی کردند اما این را هم می‌توان اقدامی نمایشی از سوی ریاض در برابر نیروهای مورد حمایت امارات متصور شد، چرا که عصر روز یکشنبه بود که بن زاید در بحبوبه تنش‌هایش با عربستان به جده سفر کرد تا در خصوص شکل‌گیری یمن جنوبی و اشغال عدن با بن‌سلمان به گفت‌وگو بپردازد. افزون بر این، سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه و محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان در جریان دیدار با عبد ربه منصور هادی، رییس‌جمهوری دولت مستعفی یمن به بررسی تحولات شهر عدن پرداختند تا توطئه‌های چندوجهی آن‌ها در خصوص پرونده یمن بیشتر آشکار شود.

این‌گونه تناقض‌ها در رفتار امارات موجب شد تا با آقای «سعدالله زارعی» کارشناس مسائل امور منطقه غرب آسیا درباره چرایی سقوط عدن و توطئه‌های امارات در یمن به گفت‌وگو بپردازیم که شما را به خواندن آن دعوت می‌کنیم:

آیا می‌توان سقوط عدن را توطئه پنهان امارات در یمن متصور شد که عملیاتی گردید؟

اماراتی‌ها برای موضوع یمن دست به یک «توطئه دووجهی» زدند و بازی‌ای را دنبال کردند که دارای دو وجه بود. در ابتدا اقدام به برخی حرکاتی کردند که نشان‌دهنده عقب‌نشینی آن‌ها از برخی مناطق یمن بود و برای این منظور هیات‌هایی به ایران و... فرستادند؛ حتی عنوان کردند که به‌دنبال جنگ‌افروزی نیستند و قصد ترک یمن را دارند. البته این اقدام نشان‌دهنده ضعف امارات و عربستان برای پایان جنگ بود ولی با الگوی تعریف‌شده خودشان. 

اما از سویی دیگر، اماراتی‌ها اقدام به تدارک جدیدی در بخش جنوبی یمن کردند؛ منطقه‌ای که در چهار سال اخیر در سیطره آن‌ها بود چرا که نیروهای منصور هادی، دولت مستعفی در آنجا مستقر بودند؛ اما آنچه هفته گذشته بر قاب تلویزیون و صفحه مطبوعات نشست، نشان داد که نیروهای وابسته امارات در عدن به‌دنبال تجزیه یمن به شمالی و جنوبی هستند و این منطقه را به تسلط خود درآوردند؛ توطئه‌ای که گویا از قبل به‌دنبال اجرای آن بودند.

اما سؤال دیگری که در تصرف عدن از سوی نیروهای تحت حمایت امارات می‌توان متصور شد این است که چرا امارات به تسلط بر عدن راضی شده است و به فکر تصرف کل یمن نبود؟

 اماراتی‌ها که در ائتلاف با سعودی‌ها موفقیت چندانی در یمن به دست نیاوردند و تسلط بر کل یمن را غیر ممکن می‌دانستند، تصمیم گرفتند برخلاف سیاست‌های ریاض، راهبردی متفاوت در پیش گیرند و با تسلط بر مناطق جنوبی، حکومت دست‌نشانده‌ای را در عدن تثبیت کنند. اماراتی‌ها معتقدند که نمی‌توانند بر کل یمن مسلط شوند چرا که نیروهای انصارالله و زیدی‌ها در شمال یمن سخت مقاوم هستند و به این دلیل است که به تثبیت سیاست‌های خود در یمن جنوبی(عدن) فکر کردند.

سفر محرمانه‌ای که اخیراً اماراتی‌ها به ایران داشتند چقدر در موضوع یمن تأثیرگذار است؟ آیا تهران از اقدام ابوظبی باخبر بوده است یا اینکه امارات توطئه جدیدی در یمن دنبال کرد؟

اماراتی‌ها برای اینکه بتوانند جنوب یمن را تصرف کنند، فریبی را ایجاد کردند و آن سفر به ایران و گفت‌وگو درباره برخی موضوعات ساحلی بود، هر چند ایران با خوش‌بینی به این امر نگاه کرد اما امارات به دنبال توطئه‌ای پنهان بود. انصارالله هم با سفر اماراتی‌ها به ایران، گمان کرد که تهران چراغ سبزی به آنها نشان داده در حالی‌که این‌گونه نبود و ابوظبی تلاش کرد تا با زرنگی، ایران را آرام کند و انصارالله را نیز دچار خطا کنند. نباید فراموش کرد که انصارالله با رویدادهای اخیر عدن و تجزیه یمن مخالف است و سکوت آن به این معنی نیست که موافق این موضوع است.

البته دکتر ظریف مخالفت خودشان را با این توطئه‌ها اعلام کردند اما بهتر است به صورت رسمی‌تر عنوان شود. شرایط جنوب یمن نیازمند زمان است تا هرچه جلوتر رویم ابعاد پنهانی آن بیشتر روشن شود، کما اینکه یکی از ابعاد آن، سفر روز گذشته بن‌زاید به جده بود که زمان ابعاد دیگری از این توطئه را روشن می‌کند.

 تصرف عدن چه تاثیری بر رفتارهای انصارالله و حوثی‌ها دارد؛ آیا این رویداد به نفع آن‌هاست یا به ضررشان؟

بهتر است بدانیم که تجزیه جنوب یمن توطئه‌ای است که می‌تواند مشکل دائمی برای این منطقه ایجاد کند و آن فعال شدن «ماشین تجزیه» دشمن است. ما باید با آگاه‌سازی و روشنگری، مخالفت خودمان را با این‌گونه تجزیه‌سازی در یمن دنبال کنیم.

منبع: صبح نو

برچسب ها:

جهان