به گزارشش مشرق، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در دومین همایش ملی تشکلهای اقتصادی راهبران توسعه اظهار داشت: دولت آمریکا سعی دارد با تحریمها، اقتصاد کشور را فرو بپاشد و اقتصاد کشور را از بین ببرد اما با گذشت یک سال هنوز نتوانسته است به هدف خود برسد.
بیشتر بخوانید:
تاکید جهانگیری بر همکاری بانکی ایران و ترکمنستان
جهانگیری: ثبات و امنیت سواحل شمال و جنوب و تنگه هرمز خط قرمز ایران است
وی در این باره ادامه داد: شاید شوک بزرگی به اقتصاد کشور وارد شده و تلاطم بزرگی را در اقتصاد کشور ایجاد کرده است اما نمیتوان گفت که همه مشکلات اقتصادی به دلیل این تحریم هاست بلکه بخشی از آن به دلیل سیاستهای اشتباه ما بوده است.
جهانگیری افزود: پس از یک سال به همت شما تشکلها، اقتصاد کشور را به نقطه تعادل جدید رسانده ایم و نمی توانیم بگوییم که وضعیت اقتصاد کشور بدتر از سال گذشته شده است، امروز مردم به جای آنکه در عرصه ارز سرمایهگذاری کنند به سمت بورس رفته اند که این نشانه و علامت خوبی است و این نشانه ها نشان از تلاش شماست که اقتصاد کشور را با چنگ و دندان حفظ کرده اید.
وی اظهار داشت: حق ایران است که از هر نظر همچون تاریخی، تمدنی، منابع طبیعی و نیروی انسانی شایستگی دارد که به یک کشور توسعهیافته تبدیل شود. در دولت های مختلف تصمیمات مختلفی برای توسعه کشور گرفته شد اما مسائلی پیش آمد که ایران به نقطه مطلوب نرسید. باید کار جدی صورت گیرد تا ایران تبدیل به کشور توسعه یافته شود. همچنین باید عزم و اراده را در نسل جدید زنده نگه داریم تا هر اندازه که ما ناموفق بودیم آنها ایران را تبدیل به کشور توسعه یافته کنند.
جهانگیری بیان کرد: ایران در هر دورهای به ویژه شرایط کنونی که با تحریم روبهرو هستیم برای رسیدن به توسعه نیازمند مشارکت عموم شهروندانش را دارد. هیچ کشوری نیست که به توسعه برسد اما به بخش مدنیاش کم توجه باشد. رعایت حقوق اساسی مردم و مشارکت آنها سبب ایجاد توسعه میشود.
معاون اول رئیس جمهور افزود: آنهایی که به دنبال بهانه هستند و میگویند که برای مشکلات اقتصادی راه حلی وجود ندارد و فکر میکنند باید با دنیا تعامل داشته باشیم که البته تعامل با دنیا پیشنیاز توسعه است. اما مسائل اجتماعی، سیاسی در حل مسائل اقتصادی کشور نقش تعیینکننده دارد. یعنی بخش خصوصی میخواهد مشارکت داده شود این یک مسئله اقتصادی نیست بلکه درجهای از توسعهیافتگی اجتماعی و عقلانیت سیاسی است که بدانیم تشکلها بهتر از ما میتوانند در توسعه کشور نقش دارند و البته ما هم باید نقشی مؤثر برای آنها قائل شویم.
جهانگیری گفت: اگر تشکلها و نخبگان جامعه احساس کنند که در سرنوشت کشور مؤثر هستند و در سیاستگذاری نقش تعیینکنندهای دارند حتماً به آینده کشور امیدوار میشوند اما اگر نخبگان مأیوس شوند و بر این تصور باشند که هیچ نقشی در حل مشکلات ندارند این یأس به کل جامعه کشیده میشود. ما نیاز داریم برای حل مشکلات اقتصادی مشارکت عمومی و اعتماد عمومی جامعه را بالا ببریم و امید جامعه به آینده را اصلاح کنیم. همه اینها مستلزم این است که فعالان اقتصادی و سیاسی نقش خود را ایفا کنند.
وی بیان کرد: مشکل ما سرمایه گرانبهایی هستند که در اختیار دولتمردان کشورند و دولتمردان آنقدر فهیم هستند که از این سرمایه برای حل مشکلاتشان استفاده کنند و در غیر این صورت هم به خود آسیب میرسانند و هم جامعه را دچار یأس میکنند، هم اینکه در جامعه مدیریتشان زیر سؤال میرود و البته بخش اقتصادی کشور اینگونه است. توجه به تشکلها الزام جدی است.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: بخشنامهای در اجرای ماده ۲ و ۳ بهبود فضای کسب کار است که باید حتماً از نظرات کارشناسان در تدوین آییننامه و بخشنامهها استفاده کنیم در غیر این صورت بخش خصوصی میتواند به دیوان عدالت اداری شکایت کند و دیوان آن را لغو کند. مصلحت در این است کاری که به دولت ارجاع میشود دستگاهی آییننامهایی و موضوعی را به دولت ارجاع داده میشود که تصویب کند پس از تصویب لازمالاجرا است. اگر اتاق بازرگانی برای من موضوعی را بنویسد که ما آن را در دولت به تصویب برسانیم. اگر مواردی را تشخیص دهیم که تأخیرش آفتی نداشته باشد آن را به اتاق بازرگانی بازمیگردانیم تا از نظرات انجمنها و تشکلها استفاده کنیم.
جهانگیری با اشاره به تشکلهای موازی تصریح کرد: تشکلهای موازی در اختیار اتاق است. همچنین شورای گفتوگو فرصت خوبی است. شما شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی را جدی بگیرید و آن را به اصلیترین بخش تبدیل کنید تا به جمعبندی و تصمیمگیری برسید و اگر نیازی به ابلاغ و تصویب باشد آن را محقق میکنیم اتاق سعی کند نمایندگی بخش خصوصیاش فراگیر شود چرا که هیچ بخش خصوصی به اندازه اتاق بازرگانی نمیتواند بگوید که بخش خصوصی است.
وی افزود: ما با یک سری از چالشها در اقتصادمان روبهرو هستیم در این ۴۰ سال در موضوعاتی از مشکلات به نقطه حساسی رسیدهایم. رشد اقتصادی ما پایین بود و گاهی حرکاتش نوسانی. رشدهایی که نتوانست رفاه مناسبی را برای مردم به وجود بیاورد. میزان سرمایهگذاریمان کم است و علاوه بر آن شاهد سپردهگذاریهای اندک هستیم آینده کشور نگرانکننده است.
معاون اول رئیسجمهور گفت: اتاق بازرگانی به عنوان بخش خصوصی باید این موضوع را بحث کند که چه عاملی سبب شده بخش خصوصی و میزان سرمایهگذاری کم شده است این موضوع تبدیل به پاشنه آشیل جدی شده است که باید راه حل جدی برای آن اندیشیده شود حرمت سرمایهگذاری و سرمایهگذاران باید حفظ شود و تا نتوانیم این حرمت را حفظ کنیم نمیتوانیم انتظار سرمایهگذاری بیشتری داشته باشیم.
معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: یکی از موضوعاتی که مردم را رنج میدهد فساد گستردهای است. این موضوع بسیار آزاردهنده است و البته نمیتوان مقصری برای این موضوع به وجود آورد. این عزم جدی باید به وجود بیاید که فساد را کم کنیم و عرصه را برای سرمایهگذاری برقرار کنیم تا به لحاظ سرمایهگذاری در رشد اقتصادی قدمهای جدیتری را برای موضوع برداریم.
وی با اشاره به تحریمهای اخیر گفت: آمریکا بدترین تحریمها را در این دوره اعمال کرده که این تحریمها بیسابقه است. گاهی عنوان میکنند هدف از تحریمها کشاندن ما به پای میز مذاکره است، گاهی منع کشور از تصمیم و کار خاصی است و گاهی به صراحت عنوان میکنند که هدف از تحریم ساقط کردن نظام است و در هر بار زمان خاصی را معین میکنند که میتوان به دهه فجر، ۲۲ بهمن و مناسبتهای دیگر اشاره کرد.
جهانگیری در خطاب به تشکلها بیان کرد: میدانم بخش خصوصی در چه شرایط سختی با چنگ و دندان روزها را سپری میکنند، اما اگر کسی به شما از پشت تیر بزند خیانت است و اگر آگاهانه باشد او یک خائن است اما اگر ناآگاهانه باشد بحث دیگری است. کسی جرأت نمیکند که این کار را با شما بکند. مگر ما مردهایم که به بخش خصوصی که اینچنین با دشمن میجنگد چنین خیانتهایی را انجام دهند.
وی اظهار کرد: رفاه مردم، ارز کشور و منابع درآمدی دولت سه موضوعی است که با تحریمها سختیهایی را ایجاد میکند. تحریمها بر رفاه مردم تأثیر بسیار زیادی گذاشتند تا جایی که عدهای از مردم زندگیشان در سختی قرار دارد .
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به این موضوع که با کوپنی شدن مخالف هستم، گفت: من چندان با کوپنی شدن مخالف نیستم اگر در روزی از زبان بنده مطرح شد که با این موضوع موافقم این به معنای آن بود که طرح مسئله کردم. عدهای عنوان کردند که به جای کوپن کاغذی آن را الکترونیکی کنیم این هم امکانپذیر نیست چرا که ما سیستم دهه ۶۰ را نداریم که برای کالای اساسی کوپنی کنیم. باید برای این طبقه یعنی تشکل ها حساسیت ویژه داشته باشیم که اگر شرایط این طبقه بد باشد اولین آسیب متوجه کارآفرینان بزرگ خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه مهمترین هدف تحریم این بود که منابع ارزی را تحریم کند، گفت: دست همه صادرکنندگان را میبوسم که تا الان با وجود برخی از سیاستهایی که شما را رنجاند اما اقدامات خوبی را انجام دادید.
جهانگیری گفت: بازار صادراتی ما همین منطقه است قدر بازارهای صادراتی کشورهای اطراف را بدانیم که از این بازارها میتوان به تمرکنستان، افغانستان، عراق، پاکستان و ترکیه اشاره کرد. میتوانیم به آنها صادرات داشته باشیم و موانع را برطرف کنیم. شما باید روی بازارهای کشورهای منطقه وقت بگذارید.
وی بیان کرد: کشور برای ادامه حیات باید درآمدهای ارزی را به صفر برساند و هر دستگاهی که مانعی در کارتان ایجاد کرد با من مطرح کنید چرا که نباید بگذاریم صادرکنندهای در این دوران با مشکلی مواجه باشد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به منابع درآمدی دولت گفت: منابع درآمدی دولت کاهش یافته است در قانون بودجه سال ۹۸، چهارصد و چهل و هفت هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که از آن رقم ۱۵۰ هزار میلیارد تومان ناشی از فروش نفت بوده است. خطرناکترین وضعیت این است که دولت برای کسری بودجه به قسمت بانک مرکزی و استفاده از آن برود. البته مصمم هستیم که این اتفاق نیفتد ما هزینهها را کاهش میدهم و منابع درامدیمان را افزایش خواهیم داد. شما تشکلها پیشنهادهایتان را به ما ارائه کنید البته برخی از پیشنهادهای شما خوب و برخی دیگر نامناسب است. انتظار دارم از شما صاحبنظران که با توجه به شرایط کشور جوانب را بسنجید و دولت هم در خدمت شما است. البته علاقهمندیم بخش خصوصی طرح های عمرانی دولت را در دست بگیرید البته تا بخشی از مسیر آمد اما چون به صرفه نبود کنار کشید.
وی افزود: ما اصرار داشتیم در دولت یازدهم و دوازدهم به اسم خصوصیسازی کارهای بیشماری را انجام دهیم البته تا پیش از دولت آقای روحانی ۱۲درصد واگذاری ها به بخش خصوصی بود اما در دولت یازدهم این رقم به ۶۵ درصد و در دولت دوازدهم به ۱۰۰ درصد رسید. ما معتقدیم خصوصیسازی را باید به بخش خصوصی دهیم و البته سیاست اصل ۴۴ هم این است ما میتوانیم با این روش در اقتصاد کشور تحول ایجاد کنیم. ما به بخش خصوصی باور داریم و توسعه کشور و آینده مناسب آن چیزی جز تکیه بر بخش خصوصی نیست. بخش خصوصی توانمند و با نشاط باید در این عرصه حضور داشته باشد.