به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، وجود چندین پایگاه نظامی آمریکا درخلیج فارس و ورود ناوهای جنگی آمریکا و انگلیس در آب های این منطقه ، قطعا برای کشورهای حاشیه خلیج فارس ایجاد نگرانی کرده است. حضور نیروهای نظامی خارج از منطقه همواره با تنش همراه بوده است . فعالیت های اخیر آمریکا و انگلیس در بروز تنش ها و ایجاد بی ثباتی در این منطقه بسیار تاثیرگذار به نظر می رسد.
زنگنه کارشناس حقوق بین الملل درگفت وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص تشکیل ائتلاف کشورهای حاشیه خلیج فارس اظهار کرد : ائتلاف میان کشورهای خلیج فارس نیازمند یک توافق نامه فراگیر امنیتی ،سیاسی و اقتصادی هستند. چرا که اقتصاد بدون امنیت آسیب می بیند و نتیجهمطلوبی را به دنبال نخواهد داشت.امنیت بدون اقتصاد مفهومی ندارد و سیاست بدون اقتصاد و امنیت ارزشی نخواهد داشت. بنایراین کشورهای مشرف به خلیج فارس نیازمند همکاری در همه این ابعاد هستند.
کارشناس مسائل حقوق بین الملل در ادمه توضیح داد: تدوین و به امضا رساندن موافقت نامه های همکاری فراگیر هستند. که شامل کشورهای شورای همکاری خلیج فارس ، عراق وایران همچنین در آینده هم احتمال حضور یمن در بین این کشورها اضافه می شود. این همکاری مانع از این خواهد شد که امنیت و استقرار و ثبات این کشورها و امنیت تجارت و اقتصاد و مراودات بازرگانی این کشورها توسط قدرت های خارج از منطقه تامین شود. اما متوسل شدن به قدرت ها و نیروهای خارجی عملا نا امنی را افزایش می دهد و به دنبال آن ثبات و استقلال کشورها هم آسیب خواهد دید. این است که هر چه زودتر با آغاز همکار ی و تدوین مقررات و پایه های لازم برای توافق نامه ها ضرورت دارد و می تواند به توسعه منطقه هم کمک بسزایی کند .
او در پاسخ به این سوال که در صورت تشکیل ائتلاف دریایی توسط ایران و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس چه فرصت هایی پیش رو ایران قرار می گیرد وهمچنین جلوگیری از ورود فعالیت قدرت های فرا منطقه ای در منطقه توضیح داد:این مسئله ابعاد جزئی تر است. مهم ایجاد زمینه تفاهم بین کشورها همچنین اعتماد متقابل و بر مبنای پل های اعتمادی که ایجاد می شود توافق نامه هایی تدوین و امضا می شود و در آن موافقت نامه ها هم سازو کارها و ضمانت نامه ها ی اجرایی هم می توان برای آن در نظر گرفت. وقتی که کشورها شاهد آن باشند که با هزینه کمتر و یا بدون هزینه می توانند امنیت خودشان را حفظ کنند ، قطعا گرایش آنها به نیروهای خارج از منطقه کم خواهدشد یا ازبین خواهد رفت.
زنگنه در پایان خاطر نشان کرد:این به معناو مفهوم قطع همکاری اقتصادی بین صادر کنندگان و وارد کنندگان انرژی از خارج از منطقه نیست . این همکاری می تواند ادامه پیدا کند. ولی اساس تامین منافع ملی کشورهای منطقه تامین امنیت کشورها و تسهیل قدرت مبادلات بازرگانی کشورها ی منطقه با جهان خارج است.
انتهای پیام/