حسینی سرپرست وزارت آموزش و پرورش اهمیت این نشستها و گفتوگوها را در آشنایی و تصحیح اشکالات سیاستهای وزارت توسط جامعه مخاطب میداند.
پروژه گفتوگوهای اجتماعی مدتی است که در دولت در حال انجام است. هم در کلیت دولت و هم در حوزه وزارت آموزش و پرورش که شما در آن در حال فعالیت هستید، اهمیت این کار را چقدر میدانید؟ با توجه به اینکه تنها چند ماه از این تصمیم دولت میگذرد، نبود آن تاکنون چه تبعاتی داشته است؟
یکی از مفاهیمی که از پیش مقدمات توسعه به حساب میآید، «شکوفایی اجتماعی» است. شکوفایی اجتماعی را این گونه معنا میکنند: زمانی که در میان مردم یک جامعه به لحاظ نگرشی و ذهنی این احساس به وجود بیاید که کشور و نظامشان در حال حرکت رو به جلو است. در مقابل این معنا هم میگویند اگر در یک کشوری شکوفایی اجتماعی نباشد، یعنی حس ذهنی مردم این است که کشورشان رو به جلو حرکت نمیکند و انرژیهای جامعه در خدمت اهداف و آرمانها و توسعه بسیج نمیشود.
پس برای اینکه این شکوفایی را ایجاد کنید یکی از کارهای مهم این است که اول سیاستها و دوم، عملکرد خود را به اطلاع مردم برسانید و سوم که از همه موارد مهمتر است اینکه، خواست و مطالبه مردم را به دولت انتقال دهید. این کار البته توسط خیلی از عوامل انجام میشود. وسایل ارتباط جمعی، احزاب و گروههای سیاسی، نخبگان و صاحبنظران همین وظیفه را برعهده دارند. برای اینکه این کار بتواند نظام بهتری پیدا کند، در گرو تشکیل میزهای گفتوگو است. در مسئولیت قبلی که برعهده داشتم (معاونت سیاسی استانداری خراسان رضوی) 8 میز گفتوگو ایجاد کرده بودم. میز گفتوگو با اقوام، اهل تسنن، دانشجویان، کارگران، بانوان، جوانان و... الان هم معتقدم که باید میز گفتوگو با فرهنگیان، معلمان، دانشآموزان، اولیا، مدیران، بازنشستگان و از همه مهمتر صاحبنظران حوزه تعلیم و تربیت و تشکلهایی که معلمان دارند، ایجاد شود. البته اولین نشست با تشکلها را به همراه آقای ربیعی آغاز کردیم و بعد از آن هم من با صاحبنظران دانشگاهی آن را ادامه دادم. با گروههای معلمان و دانش آموزان و بازنشستگان ادامه دادم. هر چقدر گفتوگوهای خود را با شرکایمان در امور تعلیم و تربیت بیشتر کنیم اول مشارکت آنان را بیشتر خواهیم کرد و دوم آن پدیدههایی را که گفتم منجر به توسعه میشود یعنی شکوفایی اجتماعی را بهتر میتوانیم محقق کنیم.
کدام گرهها قرار است با برگزاری چنین نشستهایی و تشکیل میز گفتوگو باز شود؟ کدام مشکلات مشخصاً وجود دارد که میتوان با این شیوه حل کرد؟
ممکن است که جامعه مخاطب ما که به طور مشخص دانشآموزان و اولیای آنها و همچنین معلمان هستند از بسیاری از سیاستهایی که در آموزش و پرورش وجود دارد اطلاع نداشته باشند که این نشستها، گفتوگوهای ما را به سمع و نظرشان میرساند. خوبی دیگر این نشستها این است که وقتی از سیاستهای ما باخبر شوند اشکالات را تصحیح میکنند. ما هم از ایدهها و انتقادها و پیشنهادهای آنها باخبر میشویم و این سه منجر به ارتقای نظام تعلیم و تربیت میشود.
برنامه سیستماتیک هم برای آن دارید؟
میزهای گفتوگو را طراحی میکنیم.
فکری برای تقویت صنوف در این زمینه کردهاید و یا اینکه نمایندگی طرفهای گفتوگو را تعمیق کنید؟
در آموزش و پرورش خراسان چند طرح را اجرا کردم. البته نمیخواهم بگویم که این طرح در تمام کشور اجرایی شود. من در آنجا 5 پارلمان تشکیل دادم. پارلمان معلمان، دانشآموزان، اولیا، مدیران مدارس و مجازی. دوم اینکه انجمنهای علمی معلمان ریاضی، علوم و فیزیک را تقویت کردیم. 200 درصد رشد کردند. سوم اینکه میزهای گفتوگو را دایر کردیم تا به صورت نظاممند طراحی شود. روز پنجشنبه را به اسم «مدام» نامگذاری کرده بودیم. «م» یعنی معلمان، «د» یعنی دانش آموزان، «ا» یعنی اولیا و «م» دوم هم یعنی مدیران مدارس.
هیأت رئیسه همین پارلمانها میآمدند و با من و معلمان گفتوگوهای نیم ساعته داشتند و مطالب را انتقال میدادند. بنابراین معتقدیم که این کار دولت بیش و پیش از همه باید در آموزش و پرورش به صورت نظاممند رشد پیدا کند و این کار را هم به امید خدا انجام خواهیم داد.