به گزارش مشرق، فرانسه روز دوشنبه در پایان نشست سران کشورهای گروه ۷ بیانیهای مختصر صادر کرد که در آن به موضوعات مختلف از جمله ایران اشاره شده است.
خبرگزاری رویترز نوشته این بیانیه مشابه بیانیههای مشترکی که هر ساله در پایان اجلاس گروه ۷ صادر میشود نیست و در آن به صورت مختصر به مواردی مانند مسائل تجاری، ایران، لیبی، اوکراین و هنگکنگ اشاره شده است.
بیشتر بخوانید:
ایران درخواست ماکرون برای مذاکره موشکی را رد کرد
ایران یکی از محورهای گفتوگوی ترامپ و جانسون
در بیانیه سال جاری کشورهای عضو گروه ۷ گفتهاند به «تجارت جهانی آزاد و منصفانه» متعهد خواهند بود. این بیانیه همچنین گفته اعضای گروه ۷خواستار ایجاد تغییراتی در سازمان تجارت جهانی هستند تا آن را برای محافظت از مالکیت معنوی کارآمدتر کنند.
در بخش مربوط به ایران در بیانیه گروه ۷ آمده است: «ما در خصوص ایران در دو هدف کاملاً اشتراک نظر داریم: اطمینان از صلح و ثبات در منطقه و اینکه ایران هرگز نتواند به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
منابع رسانهای پیش از این پیشبینی کرده بودند اعضای گروه ۷ به دلیل داشتن اختلافات نتوانند با صدور بیانیه مشترک به کار خود پایان دهند.
رسانه انگلیسی تلگراف شنبه نوشته بود اعضای هفت کشور صنعتی در حالی در شهر «باریتز» فرانسه گرد هم جمع میشوند که بیش از هر زمان دیگر در طول تاریخ ۴۵ساله این گروه درگیر تفرقه و اختلاف هستند.
روزنامه تلگراف نوشته بود از آنجا که سران هفت اقتصاد بزرگ دنیا بر سر همه چیز از «برگزیت» گرفته، تا تجارت، تغییرات جوی، نحوه تعامل با چین، ایران و روسیه اختلاف دارند بعید است اجلاس گروه ۷ در سال جاری بتواند با صدور بیانیه مشترک به کار خود پایان دهد.
تلگراف نوشته از زمانی که این گروه در سال ۱۹۷۵ کارش را به عنوان گروه ۵ آغاز کرد این نخستین بار است که اعضای آن قادر نیستند بر سر بیانیهای با اهداف و مقاصد یکسان به توافق برسند.
در چهل و پنجمین اجلاس گروه هفت که از شنبه آغاز شد «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه، «بوریس جانسون»، نخستوزیر انگلیس، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا، «آنگلا مرکل»، «صدراعظم آلمان»، «آبه شینزو»، نخستوزیر ژاپن، «جاستین ترودو»، نخستوزیر کانادا و «گوستپ کونته»، نخستوزیر ایتالیا شرکت داشتند.
نخستین نشانههای شکاف در گروه ۷ از چند روز پیش پدیدار شد که دونالد ترامپ خواستار بازگرداندن روسیه به این گروه شد. روسیه، سال ۲۰۱۴ و در پی ضمیمه کردن شبه جزیره کریمه به خاک خود از گروه ۸ اخراج شد.
ماکرون به سرعت به اظهار نظر رئیسجمهور آمریکا پاسخ داد و هر گونه تلاش برای بازگرداندن روسیه به گروه ۷ را «اشتباه راهبردی» توصیف کرد. او گفت: «فکر میکنم گفتن اینکه روسیه میتواند بدون هیچ شرطی به میز بازگردد به منزله اذعان به ضعف گروه ۷ خواهد بود.
اما اختلاف بر سر نحوه برخورد با روسیه بخش اندکی از اختلافات میان اعضای این گروه است. اعضای این گروه بر سر طیف وسیعی از مسائل دیگر از جمله ایران هم اختلاف نظر داشتند.
ترامپ در سال ۲۰۱۸، آمریکا را از توافق هستهای با ایران خارج کرد و سیاستی موسوم به کارزار فشار حداکثری را علیه این کشور به کار گرفت. کشورهای اروپایی دستکم در ظاهر با سیاستهای ترامپ در قبال ایران مخالفت کرده و خواستار ادامه تجارت با ایران شدند.