موسی‌خانی: نهادهای واسط برای تجاری‌سازی محصولات دانش بنیان ایجاد شوند

مرتضی موسی‌خانی رئیس سابق پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی و دیگر حامیان اکوسیستم نوآوری و فناوری در کشور باید سعی کنند علاوه بر تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان، پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد که خیلی هم مهم است، واسطه‌ها را هم شکل دهند. این واسطه‌ها باید برای تجاری‌سازی در کشور شکل گیرد.

وی ادامه داد: به دلیل تغییر نیروهای پیشران کسب و کار، محیط کسب و کارها امروز دگرگون شده است، از جمله این نیروها می‌توان به بروز و ظهور اینترنت، جهانی‌شدن صنعت، مقررات‌زدایی اشاره کرد، فاکتورهایی که نشان می‌دهد محیط کسب و کار تغییر کرده است و اگر امروز ما بخواهیم مدل کسب و کارهای سنتی را دنبال کنیم به طور قطع نمی‌توانیم موفق باشیم. لذا مبتنی بر همین کسب و کارهای نوین، شرکت‌های ما باید به دنبال راه‌اندازی کسب و کارهای مبتنی بر دانش و نوآوری‌های علمی و نیز ایجاد بازارهای منحصر به فرد برای خود باشند.

موسی‌خانی اضافه کرد: در عدد و رقمی که در اقتصادهای جهان و شرکت‌های پیشرو گزارش می‌شود بعضی از این اقتصادها و شرکت‌هایی که مبتنی بر دانش نوین فعالیت می‌کنند با فروش 72 سال نفت کشور ایران برابری می‌کنند، یعنی اگر امروز ارزش اپل را مشخص کنیم ما باید 72 سال نفت بفروشیم تا بتوانیم این شرکت را خریداری کنیم. این ضرورت نشان می‌دهد که ما باید خود را از اقتصاد مبتنی بر نفت، اقتصاد مبتنی بر مواد خام و خام‌فروشی خارج کرده و به سمت ایجاد ارزش افزوده بر اساس دانش روز حرکت کنیم.

وی تصریح کرد: باید اقتصادی را ایجاد کنیم که تحریم‌پذیر نباشد تا همیشه بتوانیم در دنیا محصولات خود را به عنوان محصول همیشه ارزشمند، خارج از گردونه فشارهای سیاسی و اقتصادی عرضه کنیم، لذا نقش اقتصاد دانش‌بنیان نقشی غیرقابل انکار است.

رئیس سابق پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: در برهه کنونی با توجه به اینکه ما چند میلیون دانشجو و چندین میلیون فارغ‌التحصیل داریم و دارای مزیت نسبی هستیم باید با بهره‌گیری از این نیروهای انسانی تحصیل‌کرده و باهوش و جهت‌دهی به آن‌ها، بتوانیم یک اقتصاد مقاوم داشته باشیم که آسیب‌پذیر نباشد و بتواند علاوه بر تامین نیازهای داخل در جهان بدرخشیم. ما در حوزه غذا با سه استان شمالی کشورمان که بزرگتر از هلند هستند، می‌توانیم درآمد 90 میلیارد دلاری هلند در صادرات مواد غذایی را ایجاد کنیم. آنچه که باعث می‌شود هلند موفق باشد بهره‌گیری از دانش روز در اقتصاد کشاورزی و تولید محصولات نوآورانه است ولی آنچه در اقتصاد کشاورزی ایران می‌گذرد متاسفانه مبتنی بر اقتصاد سنتی کم‌بازده و پرهزینه است.

وی تاکید کرد: بنابراین در حوزه‌های مختلف کشاورزی، صنعت، خودرو، پزشکی و توانبخشی واقعا می‌توانیم از این مزیت نسبی که نیروهای متخصص هستند برای تبدیل شدن به مزیت رقابتی استفاده کنیم و یک کشور رقابت‌پذیر داشته باشیم.

رئیس سابق پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به نقش حمایت‌کنندگان فناوری‌های نوین و حامیان حوزه دانش‌بنیان گفت: سرمایه‌گذاران اصلا در ایران خطر نمی‌پذیرند و تا مطمئن نشوند هزینه نمی‌کنند. وقتی ما از حامیان برای رونمایی استارت‌آپ‌های خود دعوت می‌کنیم و از آن‌ها می‌پرسیم چرا سرمایه‌گذاری نمی‌کنید، جواب مشخص است و آن این است که صاحبان سهام و سرمایه ما، خطر نمی‌پذیرند، اساسا وقتی خطر را هم نمی‌پذیرند پس عنوانی به نام سرمایه‌گذاری خطرپذیر وجود ندارد و خیلی از نوآوری‌ها با شکست مواجه می‌شود.

موسی‌خانی گفت: من فکر می‌کنم اتفاقی که باید در کشور بیفتد این است که سرمایه‌گذاران خطرپذیر داخلی و خارجی در کشور حضور پیدا کنند. نکته مهم‌تر بحث ورود به بازار است. فکر می‌کنم باید واسطه‌هایی برای تجاری‌سازی در کشور شکل بگیرد و این واسطه‌ها این نقش را ایفا کنند، این واسطه‌ها باید شرکت‌های تجاری و بازرگانی باشند که بتوانند محصول را به بازار برسانند. متاسفانه روحیه فردگرایی ما باعث می‌شود نتوانیم سهم شراکت دیگران را در این شراکت‌ها ببینیم، این روحیه باید به جمع‌گرایی تغییر پیدا کند.

انتهای پیام/