به گزارش گروه محیط زیست خبرگزاری فارس، حمید ظهرابی معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام این خبر گفت: نشست متعاهدین کنوانسیون سایتس پیش از ظهر دیروز در سوییس برگزار شده و طی آن، پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران مبنی بر افزودن افعی دمعنکبوتی به ضمیمه شماره ۲ سایتیس با رأی عمومی پذیرفته شده است.
وی ادامه داد: بر اساس مفاد کنوانسیون سایتس، جابهجایی گونههای ضمیمه شماره ۲ بین کشورهای مختلف، تنها با مجوز سایتیس امکانپذیر است و تمامی ۱۸۳ کشور متعاهد این کنوانسیون موظفند در مبادی ورودی و خروجی خود با جابهجایی غیرقانونی و بدون مجوز آن برخورد قانونی انجام دهند.
افعی دمعنکبوتی با نام علمی Pseudocerastes urarachnoides گونهای از افعیهای شاخدار است که تنها در برخی نواحی غرب ایران پراکنش دارد. این گونهی اندمیک طبیعت ایران، برای نخستین بار در سال ۲۰۰۶ میلادی توسط آقایان حمید بستانچی، حاجی قلی کمی و استیون اندرسون به عنوان گونهای جدید از مارهای ایران توصیف شده است.
افعی دم عنکبوتی که تنها در غرب ایران و کوهستانهای زاگرس ایران زندگی میکند، تکاملی منحصر بهفرد را از سر گذرانده و رفتار جالبی برای شکار طعمه خود دارد.
انتهای دمِ این افعی، شبیه به یک گوی با زائدههای رشتهای شکل است که آن را شبیه به عنکبوت کرده است. این افعی برای شکار طعمههای خود، با استفاده از رنگ فلسهای روی بدنش، در میان سنگها استتار میکند و دم خود را به گونهای حرکت میدهد که شبیه به حرکت یک عنکبوت روی سنگهاست. پرندگان نیز با خیال شکار یک عنکبوت بزرگ جثه به مار نزدیک میشوند و افعی دم عنکبوتی با گزیدن پرنده، آن را شکار میکند.
شکل ظاهری و رفتار منحصر به فرد این مار باعث شده که باغوحشها و مجموعهداران زیادی از سراسر جهان، خواهان نگهداری این گونه باشند. به همین دلیل درخواستهای زیادی برای جمعآوری و جابهجایی این گونه وجود دارد که اینموضوع میتواند انگیزهای برای تجارت غیرقانونی گونه باشد. اضافه شدن به فهرست سایتس عامل بازدارنده مهمی در تجارت غیرقانونی اینگونه به کشورهای دیگر است.
متاسفانه در سالهای گذشته تعداد نامعلومی از این گونه به کشور آلمان منتقل شده و در شرایط اسارت نیز زادآوری داشته است و افراد این گونهی منحصر به فرد در بعضی بازارهای غیر رسمی به فروش میرسند.
انتهای پیام/