باشگاه خبرنگاران جوان حوزه دولت گروه سیاسی، هفته گذشته بود که در نشست خبریاش به مزاح به خبرنگارمان گفت که دعوت باشگاه خبرنگاران جوان و بازدید از این خبرگزاری را به مناسبت هفته دولت میپذیرد به شرط آنکه سوالات سخت و چالشی از او نپرسیم، سخنگوی دولت به وعده خود عمل کرد و دیروز مهمان باشگاه خبرنگاران جوان شد.
علی ربیعی سیاستمدار کهنه کاری که در کارنامه خود سمت هایی همچون مشاور مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضو شورای سیاستگذاری مرکز بررسیهای راهبردی ریاست جمهوری، دبیر ستاد ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت یازدهم و دولت دوازدهم و در حال حاضر سخنگویی دولت را داشته است.
با او از عملکرد دولت دوازدهم، مذاکره با آمریکا و افزایش حقوق کارکنان دولت سوال کردیم، ربیعی با صبوری به تمام سوالات ما پاسخ گفت؛ مشروح گفتوگوی باشگاه خبرنگاران جوان با سخنگوی دولت را در ادامه میخوانید:
معتقدم دولتِ آقای روحانی، دولت موفقی بوده است/کارنامه قابل قبولی داریم/ دولت تدبیر و امید سالی ۶۰۰ هزار شغل ایجاد کرده است
باشگاه خبرنگاران جوان: ضمن تبریک هفته دولت، بفرمایید که عملکرد دولت را با توجه به شرایط کنونی کشور چطور ارزیابی میکنید و به قوه مجریه چه نمرهای میدهید؟
ربیعی: اینکه بگوییم چه نمرهای به خودمان میدهیم کمی خودخواهانه است، اما میتوانم بگویم عملکرد ما قابل قبول بوده و از ارائه نمره خودداری میکنم، به نظرم کارنامه قابل قبولی داریم. اگر بخواهیم بدون توجه به عوامل محیطی، پدیدهای را قضاوت کنیم بهویژه پدیده عملکرد مدیریتی را، نمیتوانیم به درستی تحلیل کنیم، به عبارتی نمیتوانید خود پدیده را مستقل از عوامل محیطی بررسی کنید.
با توجه به شرایط محیطی دولت، معتقدم دولتِ آقای روحانی، دولت موفقی بوده است، در دورهای که از سال ۹۲ شروع شده و بنده تحت عنوان «دوره ۵۵ ماهه» از آن نام میبرم، ما در این دوره زیر فشار قطعنامههای شورای امنیت بودیم و در کنار گفتههای نسنجیدهای که داشتیم، رژیم غاصب صهیونیستی بهانه پیدا کرده بود که ما را با گروههای فاشیست مقایسه کند؛ در آن زمان وضعیتمان در رسانهها و افکار عمومی مطلوب نبود، حدود ۴۰ درصد تورم و رکود بود و در آن زمان بیش از ۶۰ درصد رشد منفی داشتیم.
وقتی که دولت آقای روحانی آمد چه اتفاقی افتاد؟ آیا کسی منکر رشد متوسط ۵ درصدی ماست؟ برخی از سالها حدود ۱۲ درصد رشد داشتیم برخی از سالها هم رشد نداشتیم، دولت تدبیر و امید سالی ۶۰۰ هزار شغل ایجاد کرده است درحالیکه اقتصادهای بزرگ دنیا میتوانند چنین میزان اشتغالی را ایجاد کنند.
البته تحولات جمعیتی در ایران به صورتی است که میتوان سالیانه کمتر از ۱۳۰۰ شغل ایجاد کردکه علاوه بر بیکاری موجود یک موج بیکاری مضاعفی هم پیش میآید، اما این مسئله تحولات جمعیت در کشور ما رخ داده و دورههایی که به تاخیر وارد بازار کار شدند، خوشبختانه دولت تدبیر و امید توانست تورم را کنترل کند؛ قیمت ارز چندسال ثابت ماند.
ترامپ از نظر ذهنی هیچ تعادلی ندارد/ اگر هر دولتی به جز این دولت بود با وضع وخیمتری مواجه میشد
بنده همان ربیعی سابق هستند و دولت همان دولت بود، شما اگر بخواهید قضاوت کنید باید بگویید این دولت پنجاه و پنج ماهه چه حرکتی رو به جلویی داشت، ما در این ۱۸ ماه با پدیدهای به نام بی ربطترین رئیس جمهور دوره تاریخی آمریکا روبهرو شدیم، ترامپ از نظر ذهنی هیچ تعادلی ندارد و حتی اروپا، جامعه آمریکا و منطقه را ضله کرده است، البته فقط یک فقط رژیم صهیونیستی را خوشحال کرده است، حتی کشورهای عربی هم که به ظاهر مدافع او هستند، متوجه شدند که نمیتوانند به ترامپ تکیه کنند.
بنده میخواهم منصفانه حرف بزنم، نه میخواهم ضعفهای دولت خودمان را نادیده بگیریم نه مثل افرادی دیگر چشم ببندم و بگویم که هیچ اتفاقی نیفتاده است. متاسفانه ما نتوانستیم نفت بفروشیم و نتوانستیم پول خود را به کشور بیاوریم.
ما حتی در شرایط جنگ هم چنین فشاری نداشتیم، یک کشتی را دائم رصد میکنند، به یک مسافر ایرانی در هواپیما که بر فراز آسمان آمریکا عبور میکند، تذکر میدهند، یک شرکتی که با ایران معامله میکند، سفیر آن کشور با او تماس میگیرد، این سطح فشار بی سابقه است؛ ما با یک شوک رو به رو شدیم، معتقدم اگر هر دولتی به جز این دولت بود با وضع وخیمتری مواجه میشد.
در کتاب «هنر تحریم» بیش از ۳۰۰ بار از واژه «درد» استفاده شده است، به عبارتی این فشار اقتصادی برای برهم زدن تعادل اجتماعی ایران صورت گرفته است. اتفاقاتی در سال ۹۶ در ایران رخ داد، قصد بیانصافی ندارم، طبیعی است که هر دولتی که روی کار میآید مخالفانی داشته باشد، اما باید به مخلفان و دولت جدید احترام گذاشته و زمینه کار فراهم کنیم. برخی تندرویهایی بودند که قابل قبول نبود و فکر کردند با خیابان کشاندن مردم، میتوانند دولت را تحت فشار قرار دهند که این موضوع همزمان با سوء استفاده ترامپ شد؛ رئیس جمهور آمریکا به اروپا گفته که چرا عجله دارید، ایران تا سه ماه دیگر فرومیپاشد، بعد درباره ایران تصمیم میگیریم، این موضوع را هم سران اروپایی به ما گفتند.چ
در ۲۴ ماه اخیر از تعادل منفی بیرون آمدیم/ تعادل منفی را پشت سر گذاشتیم و به تعادل رسیدیم/ باید امنیت سرمایهگذاری را حفظ کنیم
متاسفانه هجوم به اجناس مختلف، مانند پوشک و روغن، ارز و ... جامعه ما را هم دچار جو روانی کرد، البته در ۲۴ ماه اخیر از تعادل منفی بیرون آمدیم. هر چند در این میان هوشمندی رهبر انقلاب را نباید فراموش کنیم. یک سری جهت گیریها بر روی شرکتهای کوچک، متوسط، دانش بنیان، خام فروشی و واردات و صادرات ایجاد شد و دولت هم از این فرصت استفاده کرد و نفت زدایی شد و دیگر بودجه بوی نفت نمیدهد؛ تعادل منفی را پشت سر گذاشتیم و به تعادل رسیدیم. سازمانهای بینالمللی پیشبینی کردند که ما سال آینده رشد را تجربه خواهیم کرد، رشد تورم منفی شده است نه اینکه ارزان شده است، اما از گرانی بیشتر جلوگیری شده است؛ در این مدت فشار بر طبقات پایین وارد شد.
دولت دوازدهم تعادل را به تعادل مثبت تبدیل کرد و حرکت را به سمتی هدایت میکند که برای دولت ۱۴۰۰ شرایط پایدار را فراهم کند. زمانی که خدمت رهبر انقلاب بودیم، ایشان هم بر برخی شاخصها همچون پیشی گرفتن صادرات و بر واردات، کشاورزی و صنعت رضایت داشتند. این دولت با تجربه و اجماع نگری که داشت توانست از این بحران عبور کند.
باشگاه خبرنگاران جوان: رهبر معظم انقلاب فرمودند که تولیدکنندگان رزمندگان جنگ اقتصادی هستند، دولت برای حمایت از این رزمندگان چه تدابیری اندیشیده است؟
ربیعی: ما باید امنیت سرمایهگذاری را حفظ کنیم، همچنین باید بین کسی که با رانت ثروتمند شده و کسی که ثروت خود را به زمین پیچ و مهره میکند، تفاوت قائل شویم. زمانی که در وزارت کار بودم بیشتر از کلمه «تولید کننده کارآفرین» استفاده میکردم، لازم است که نگاه ذهنی خود را درست کنیم، ولی نباید اجازه دهیم که کسی بانک درست کند و از طریق جمع آوری پول به شرکتهای زیر مجموعه خود وام دهد، این اقدامات باید ممنوع شود.
بعد از فرمایش مقام معظم رهبری، ما در رابطه با مسئله موانع اداری تولیدکنندگان در دولت بحث کردیم، اما ساختارهای اداری ما در هم تنیده است، از طرفی هم ما دائم در حال مقررات زدایی هستیم البته این موضوع زمان بر است. مشکلات ارزی در شرایط فعلی ایجاد شده و لازم است که امنیت سرمایه گذاری و مردم را هم حفظ کنیم، افراد راضی به سرمایه گذاری در مکانی نیستند که اعتماد ندارند، همچنین باید دولت، قوه قضائیه، مجلس، مردم از تولیدکنندگان حمایت کنند. آمریکا باید به جایگاه اول خود بازگردد، وقتی آمریکا متوجه شد که ایران فرو نمیپاشد، شرطهای خود را برداشت، جامعه مقاوم شده و ایستاده است، سازمانهای بین المللی هم اعلام کردند که ایران در حال رشد است.
اقدام خوبی که از سوی آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در ستاد اقتصاد مقاومتی صورت گرفته است، تهیه لیستی از واردات کالاهای اساس و ارسال آن به وزارت صمت و وزارتخانههای مربوطه بود، بر این اساس از همه کسانی که در این زمینه میتوانند کارآفرینی کنند، دعوت و منجر به برگزاری نمایشگاهی در ماه گذشته شد؛ این نمایشگاه نخستین نمایشگاه بود که خرید در آن ممکن نبود در واقع قصدمان این بود که چه کسی میتواند آن را تولید کند. فکر میکنم که این استراتژیک امنیت ملی ماست، سیاست خارجی ما را متاثر میکند و اشتغال و رفاه را به پیش میبرد.
هیچ جلسهای در دولت نیست که درباره مشکلات مردم بحث نشود/ ۴۰۰ هزار تومان افزایش حقوقها پرداخت شد/ به دنبال تامین منابع برای افزایش قدرت خرید دهکهای پایین هستیم
باشگاه خبرنگاران جوان: آقای دکتر دولت در نهایت چه تصمیمی برای بحث افزایش حقوق ۴۰۰ هزار تومانی به اضافه ۱۰ درصد افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان گرفت؟
ربیعی: آن ۴۰۰ هزار تومان به همه پرداخت شد و برای کسانی که حداقل دستمزد را داشتند هم ضریب بیشتری پرداخت شد، با این وجود میتوان گفت ۳۹ درصد به کسانی که حداقل دستمزد را دریافت میکنند، اضافه شد، در واقع هیچ کسی کمتر از ۴۴۰ هزار تومان به حقوق آن اضافه نشد، به طبقه حداقل دستمزد که حقوق آنها ۱ میلیون و ۱۲۳ هزار تومان بوده، ۱ میلیون و ۵۶۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد، البته ما برای همسان سازی حقوق بازنشستگان هم ۵ هزار میلیارد تومان اختصاص دادهایم. اگر از من بپرسید که این حقوق کفاف زندگی را میدهد باید بگویم که هنوز خیلی کار داریم.
هیچ جلسهای در دولت نیست که درباره مشکلات مردم بحث نشود، دولت شرایط سخت را به طور کامل درک میکند، ولی از زمانی که قیمت کالاهای کشاورزی افزایش داشته در کنار آن خوشبختانه درآمدهای ناشی از کشت و کاشت نیز مناسب شده است، ۱۸ هزار میلیارد تومانی که در بخش اشتغال روستایی تخصیص یافت، در حال تاثیرگذاری است. بخشهایی همچون خدمات مولد رشد کرده است.
مردم در سختی زندگی میکنند و در این هیچ تردیدی نیست، برنامهای داریم که منوط به اصلاح ساختاری اقتصادی و بودجه است، به دنبال تامین منابع هستیم که قدرت خرید دهکهای پایین را افزایش دهیم.
بخش زیادی از مسکن مهر در این دولت تکمیل شد
باشگاه خبرنگاران جوان: درباره جزییات آغاز به کار عملیات اجرایی ساخت ۱۱۰ هزار واحد مسکونی بفرمایید؟
ربیعی: در دولت دوازدهم ۵۰۰ هزار مسکن مهر را هدفگیری کردیم که به اتمام برسد، خوشبختانه بخش زیادی از مسکن مهر در این دولت تکمیل شد، بدون اینکه شعار دهند، ۴۰۰ هزار مسکن در دستور کار داریم، به طرح صندوقها و مسکن اولیها و مسکن کارمندان انتقادی شده است، این موارد به دلیل اینکه تجربه جدید است نیازمند اصلاح است که قطعا از سوی دستگاههای مربوطه نهادگذاری خواهد شد، معتقدم که در آینده در بخش مسکن میتوانیم یک تحولی را داشته باشیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: از حضور شما در این خبرگزاری تشکر میکنیم.
ربیعی: خیلی خوشحال شدم که در بین شما جوانان حضور یافتم.
انتهای پیام/