به دلیل شرایط خاص و مسائل شرعی، تنها ۱۰ درصد از املاک وقفی تخریب و نوسازی شده‌اند

5d6699ffe5401_5d6699ffe5403
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران گفت: ۱۰ درصد از املاک وقفی تخریب و نوسازی شده‌اند و پایین‌ترین میزان نوسازی در ۱۰ سال گذشته مربوط به محله‌هایی است که با تمرکز املاک اوقافی مواجه هستند.

مشکلات و موانع نوسازی مربوط به املاک و اراضی وقفی در جلسه ای با حضور علی اکبری - مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، مدیرکل سازمان اوقاف و امور خیریه استان تهران و برخی از مدیران دفاتر توسعه محله ای مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

وی در این جلسه با بیان این که در ۱۲ سال گذشته، حدود ۴۵ درصد نوسازی مسکن در بافت‌های فرسوده شهر تهران توسط مالکان و با مشارکت سازندگان محلی و یا خصوصی اتفاق افتاده است، یادآور شد: بررسی‌ها نشان می دهد پایین‌ترین میزان نوسازی در ۱۰ سال گذشته مربوط به محله‌هایی بوده است که با تمرکز املاک اوقافی مواجه هستند.

اکبری با اشاره به اینکه به این موضوع واقف هستیم که تمامی املاکی که دارای ویژگی وقف هستند در محدوده اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه قرار نمی‌گیرند، تصریح کرد: برخی از املاک وقفی دارای موقوفه‌های مشخصی هستند که این امر دشواری و پیچیدگی برنامه‌ریزی، تسهیل‌گری و اقدام در حوزه نوسازی بافت های فرسوده دوچندان کرده است.

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران تصریح کرد: مالکان یا متصرفانی که در املاک اوقافی زندگی می‌کنند وقتی اقدام به دریافت پروانه تخریب و نوسازی می‌کنند، متحمل هزینه‌هایی می‌شوند که این هزینه‌ها برای املاک غیر اوقافی وجود ندارد و این امر با کاهش و یا به صفر رساندن هزینه‌های بالاسری ساخت و ساز برای نوسازی در بافت های فرسوده در تضاد است که ضروری است راهکاری برای آن اندیشیده شود.

اکبری با اشاره به این که محله‌های مورد فعالیت سازمان نوسازی، عمدتاً محله‌های کم برخوردار هستند و ساکنان آنان سطح توانمندی اقتصادی پایین‌تری نسبت به سایر شهروندان دارند، اظهارکرد: سازمان اوقاف و امور خیریه می‌پذیرد که بخشی از منافع مربوط به اراضی و املاک در اختیارش را برای منفعت عمومی قرار دهد و به عنوان مالک خصوصی صرفاً به دنبال انتفاع اقتصادی با بهترین کاربری، بالاترین میزان تراکم و سطح اشغال در اراضی و املاک موقوفه در بافت‌های فرسوده نباشد.    

وی با بیان این که مواردی از زمین‌های متعلق به اوقاف از سوی دفاتر توسعه محله‌ای شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفته و پروژه‌هایی نیز برای آن‌ها تعریف شده است، خاطرنشان کرد: می‌توان کاربری‌هایی را برای زمین‌های اوقافی تعریف کرد که هم حداکثر بهره‌برداری از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه در راستای اجرای نیت واقفین صورت پذیرد و هم منفعت محله و ساکنان بافت‌های فرسوده تأمین شود.

مجتبی عبداللهی- مدیرکل سازمان اوقاف و امور خیریه استان تهران - نیز در این جلسه اظهارکرد: خوشحال هستم که می خواهیم کار مشترکی را انجام دهیم تا هم دغدغه مدیران دفاتر توسعه محله‌ای برای رفع مشکلات نوسازی در بافت‌های فرسوده مرتفع شود و هم توانسته باشیم به نیت واقفینی که در سال‌های دور و نزدیک اموال خود را با نیت خدمت به مردم وقف کرده‌اند، جامه عمل بپوشانیم.

وی با تأکید بر این که رعایت احکام دینی و شرعی در مباحث وقفی بسیار حائز اهمیت است، یادآور شد: برخی از املاک وقفی، متصرفی هستند و در اختیار سازمان اوقاف و امور خیریه قرار دارند و برخی غیر متصرفی هستند و متولیانی دارند که بر مبنای وصیت واقف در زمان حیات، تولی‌گری آن را بر عهده گرفته‌اند و سازمان اوقاف در این موارد نقش نظارتی ایفا می‌کند.

مدیرکل سازمان اوقاف و امور خیریه استان تهران با بیان این که تنها ۱۰درصد از املاک وقفی تخریب و نوسازی شده‌اند، اظهارکرد: به دلیل شرایط خاص و مسائل شرعی در املاک وقفی و نوع متفاوت وقفیات، این املاک نتوانسته‌اند همچون سایر املاک واقع در بافت‌های فرسوده مورد تصمیم‌گیری و نوسازی قرار گیرند.

وی ادامه داد: سازمان اوقاف و امور خیریه استان تهران آمادگی دارد به منظور پیشبرد امور و رفع موانع و مشکلات نوسازی املاک وقفی در بافت‌های فرسوده، تفاهمنامه‌ای را با سازمان نوسازی شهر تهران منعقد کند.

عبداللهی تاکید کرد: مدیران دفاتر توسعه محله‌ای در هر منطقه می‌توانند با استقرار در محل اداره اوقاف منطقه مربوطه نسبت به مطالعه املاک وقفی و ارائه پیشنهادات مناسب برای کاربری املاک وقفی با حداکثر بهره برداری برای سازمان اوقاف در راستای اجرای نیت واقفین و همچنین حل مشکلات مربوط به محله اقدام کنند.

برچسب ها:

اجتماعی