عضو فرهنگستان علوم پزشکی گفت: در قبل از انقلاب اسلامی امید به زندگی ۵۵ سال بوده، اما امروز امید به زندگی به ۷۶ سال رسیده و این از شاخصهای بسیار مهم نظام سلامت است.
زهره الهیان، عضو فرهنگستان علوم پزشکی درباره فرهنگستان علوم پزشکی گفت: این فرهنگستان چشم بیدار سلامت در کشور است و به عنوان اتاق فکر سلامت در ایران محسوب میشود که مورد مشورت شورای عالی انقلاب فرهنگی، دفتر مقام معظم رهبری، شخص رئیس جمهور، وزارت بهداشت و دیگر دستگاههای مرتبط با حوزه سلامت قرار میگیرد.
عضو فرهنگستان علوم پزشکی به ماموریتهای این فرهنگستان اشاره کرد و اظهار داشت: آینده نگری حوزه سلامت، رصد کلان و نظریه پردازی در این حوزه از جمله ماموریتهای اصلی علوم پزشکی است و به همین جهت این فرهنگستان از جایگاه ویژه و مهمی برخوردار است به خصوص آنکه از اعضایی تشکیل شده که هر کدام در حوزه سلامت صاحب نظر هستند.
وی افزود: برخی از اساتیدی که در حد وزیر بهداشت و معاونین وزارت بهداشت بودند، در حال حاضر با کوله باری از علم و دانش و تجربه در فرهنگستان علوم پزشکی حضور دارند و هشدارهای مختلف را در حوزه بهداشت و سلامت به مسئولین میدهند.
این پزشک و متخصص بیماریهای داخلی درباره رسالتهای نظام سلامت عنوان کرد: سلامت یک نهاد است و صرفا نمیتوان یک وزارت خانه را مسئول سلامت کشور بدانیم و بسیاری از دستگاهها در حوزه سلامت مسئول هستند و این موضوع در همه کشورها صادق است. در حقیقت سلامت یک مقوله فرا بخشی است و اگر بخواهیم سلامت مردم تامین شود، باید همه بخشها وارد عمل شوند تا یک جامعه سالم داشته باشیم.
الهیان در ادامه به افزایش شاخص امید به زندگی در ایرانیان اشاره کرد و بیان داشت: در قبل از انقلاب اسلامی امید به زندگی ۵۵ سال بوده است، اما امروز امید به زندگی به ۷۶ سال رسیده است و این یکی از شاخصهای بسیار مهم نظام سلامت است.
وی افزود: یکی از شاخصهایی که در طول انقلاب اسلامی رشد قابل توجهی داشته است، کاهش میزان مرگ و میر مادران است که برای همه مجامع بین المللی که وضعیت سلامت کشورها را رصد میکنند، بسیار اهمیت دارد. قبل از انقلاب اسلامی مرگ و میر مادران ۲۰۰ در صد هزار زایمان بود، اما در سال ۲۰۱۵ به ۲۰ در صد هزار کاهش پیدا کرده است و این موضوع به عنوان یک الگو برای کشورهای دیگر مطرح است.
وی به شاخص مرگ و میر نوزادان اشاره کرد و بیان داشت: مرگ نوزادان در ایران از ۱۰۰ مرگ در هزار مورد قبل از انقلاب به ۱۰ در هزار رسیده است و در واقع امروز تنها یک صدم تولدها منجر به مرگ کودک میشود. این دستاورد باعث شده، جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگو در خیلی از کشورها مطرح شود. این آمار و ارقام را در کشورهای منطقه نداریم و این مهم مرهون تلاشهایی است که از ابتدای انقلاب آغاز شد. حتی در زمان جنگ با وجود مشکلات توانستیم در روستاهای مختلف، خانههای بهداشتی را بنا کنیم که پزشکان در درب منازل حاضر میشدند و روستاییان را رصد و بررسی میکردند.
این پزشک و متخصص بیماریهای داخلی عنوان کرد: امروز ۱۹ هزار روستا در ایران خانه بهداشت دارد که ۳۵ هزار بهورز در این خانهها مشغول به خدمت هستند؛ بنابراین مراقبتهای اولیه بهداشتی را توانسته ایم به روستاها و مناطق محروم ارائه دهیم و از این نظر در منطقه و حتی سطح دنیا پیشتاز هستیم و حتی خانههای بهداشت به عنوان الگو در یک دورهای در کشورهای آمریکای لاتین مانند مکزیک آموزش داده شد.