علیهمت محمودنژاد رئیس انجمن دفاع از حقوق معلولان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، در خصوص عدم پرداخت کمکهزینه مراکز توانبخشی و چالشهای ایجاد شده برای این مراکز در تأمین نیاز معلولان که تحت عنوان «عدم پرداخت کمک هزینه مراکز توانبخشی به نرخ ۹۸ را پیگیری کنید» در سامانه فارس من ثبت شده است، گفت: من موافق پرداخت این هزینه به مراکز توانبخشی نیستم، چرا که 70 درصد هزینه توانبخشی معلولان به توانبخشی اختصاص داده میشود، در حالی که تنها 80 هزار نفر معلول در این مراکز خدمترسانی میشوند.
وی ادامه داد: بیش از میلیون و 320 هزار نفر معلول در کشور از سوی خانوادههایشان نگهداری میشوند، با این حال تنها 30 درصد کل بودجه سازمان بهزیستی برای آنها هزینه میشود.
محمودنژاد خاطرنشان کرد: از مجموع یک میلیون و 400 هزار معلولی که در کشور زندگی میکنند، تنها 30 درصدشان از این بودجه استفاده میکنند و باید این بودجه به صورت عادلانه تخصیص داده شود.
وی با اشاره به رنج و مشقتی که خانوادههای دارای فرزند معلول برای نگهداری از فرزندانشان به جان میخرند، اظهار داشت: هزینهای که برای پرستاری یک معلول به خانوادهها داده میشود حدود 300-400 هزار تومان است، در صورتی که هزینه پرستاری این افراد در مراکز دولتی بیش از یک و نیم میلیون تومان برای این دستگاه آب میخورد.
رئیس انجمن دفاع از حقوق معلولان ابراز داشت: رویکردهای علمی روز جهانی مبتنی بر توانبخشی از طریق جامعه و خانواده است و براساس این رویکرد، به جای اینکه مراکز را توسعه دهیم، باید سعی کنیم معلولان را به دامان خانواده و اجتماع بازگردانیم. در این میان تنها کسانی که مجعولالهویه هستند و کسانی برای نگهداری آنها داوطلب نمیشوند باید در این نوع مراکز نگهداری شوند.
محمودنژاد اظهار داشت: متأسفانه نگاه سنتی به نگهداری از افراد دارای معلولیت و وجود برخی لابیهای قدرت باعث شده تمام بودجههای سازمان بهزیستی به سمت توانبخشی غیردولتی هدایت شود.
وی ادامه داد: به نظر من وزیر رفاه و رئیس سازمان بهزیستی باید در مقابل این لابی قدرت که تضعیفکننده حقوق معلولین است بایستند و سعی کنند با ترخیص معلولان به سمت خانواده قدم مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی معلولان بردارند.
وی تصریح کرد: اینکه معلولی در مرکز توانبخشی نگهداری شود در حالی که دارای خانواده است، هنر نیست و باید با ایجاد یک پکیج مشاوره و سازوکارهای حمایتی از خانواده، تمایل خانوادهها را برای نگهداری از کودکان معلول زنده کنیم.
رئیس انجمن دفاع از حقوق معلولان خاطرنشان کرد: اما متأسفانه شرایط به سمتی پیش رفته است که نگهداری از فرزندان معلول برای خانوادهها سخت شده و آنها مجبورند فرزندانشان را به این مراکز بسپارند.
محمودنژاد با اشاره به اینکه این دیدگاه به رئیس سازمان بهزییستی منتقل شده است گفت: متأسفانه هنوز لایههایی از بدنه کارشناسان سازمان اعتقادی به این رویکرد پیدا نکرده و اراده واقعی برای حرکت به این سمت و سو نداشتند.
وی افزود: اما شخص رئیس سازمان بهزیستی قول داده است که سالیانه 300 الی 400 معلول را به خارج از مراکز منتقل کند.
وی با اشاره به کاهش پرداخت این بودجه از سوی سازمان برنامه و بودجه توضیح داد: سیاستهای سازمان برنامه و بودجه طی دو سال اخیر بر بسته شدن بودجه سازمان بهزیستی به صورت انقباضی بوده است، در صورتی که براساس برنامههای سوم، چهارم و پنجم توسعه، بودجه سازمان بهزیستی باید به صورت صددرصدی تخصیص یافته میشده است، اما متأسفانه نه تنها این بودجه به صورت صددرصدی تخصیص نیافت، که در پرداخت بخشی از آن هم به صورت انقباضی عمل شده است.
انتهای پیام/