به گزارش مشرق، یک تحلیلگر آلمانی در مصاحبهای اختصاصی با بیان این که دنیا روز به روز چندقطبیتر میشود گفته که هژمونی آمریکا به پایان رسیده اما به نظر میرسد کاخ سفید مایل به پذیرش این واقعیت نیست.
بیشتر بخوانید:
واکنش آمریکا به حمله تلافیجویانه حزبالله
سلاحی سری که ترامپ را از جنگ علیه ایران منع کرد
طراحی خاص آمریکا برای مذاکره مستقیم با روحانی +جزییات
«مانوئل اکسن ریتر»، سردبیر ماهنامه آلمانی «زورست» گفت: «واشنگتن، از بعد از فروپاشی بلوک کمونیسم در حال تجربه روند دردناک تشکیل چندقطبیهای واقعی در دنیا است. برای استراتژیستهای نومحافظهکار در دولت آمریکا، این اتفاق یک کابوس واقعی است.»
وی اضافه کرد: «در گذشته، آنها آنقدر احساس قدرت و اختیار میکردند که سیاست خارجی آمریکا را "سیاست داخلی دنیا" توصیف میکردند. اوایل دهه 1990 واشنگتن مجاب شده بود که جهان قرار است بیش از پیش به سیارهای تک قطبی و آمریکاییمسلک تبدیل شود که بر دورافتادهترین گوشههای آخرین جزیره کوچک دورافتادهاش در اقیانوس آرام، ارزشهای غربی حاکم است.»
اکسن ریتر در ادامه تأکید کرد: «هژمونی آمریکا همین حالا هم به پایان رسیده، اما به نظر نمیرسد همه در واشنگتن متوجه آن شده یا آن را پذیرفته باشند. در اروپا، فقط بیخردترین غربگراها هستند که اقدام و حضور بیشتر آمریکا در این قاره را تمنا میکنند. فقط کشورهایی مثل لهستان یا کشورهای حوزه بالتیک آخرین دنبالهروهای واشنگتن هستند. دنیا هر روز در معرض تغییر است و روز به روز از جنبههای مختلف چندقطبیتر و پرتنوعتر میشود. این اتفاق مبارکی است، البته نه برای واشنگتن.»
تحلیلگر آلمانی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره امتناع متحدان آمریکا از جمله کشورهای اروپایی از پیوستن به ائتلاف دریایی که واشنگتن قرار است در تنگه هرمز و خلیج فارس علیه ایران تشکیل دهد، اظهار نظر کرد. او گفت: «شکاف بین آمریکا و متحدان اروپایی، بیشتر یک "بحث فنی" است. قدرتهای اروپایی هم طرفدار راهاندازی یک ساختار بینالمللی گشتزنی دریایی هستند، فقط میخواهند که تحت رهبری آمریکا نباشد.»
دولت آمریکا از چند ماه پیش از 60 کشور دعوت کرده به ائتلافی که قرار است در تنگه هرمز و خلیج فارس با مأموریت ادعایی حراست از تردد کشتیها تشکیل شود ملحق شوند. علیرغم تبلیغات گسترده، تاکنون فقط بحرین، انگلیس و استرالیا به این ائتلاف پیوستهاند. آلمان به صورت مستقیم درخواست آمریکا برای مشارکت در این ائتلاف را رد کرد. فرانسه هم گفته که در آن مشارکت نخواهد کرد.
اکسن ریتر به نقش «ریچارد گرنل»، سفیر آمریکا در آلمان در اقدام برلین برای رد این درخواست اشاره کرد. گرنل، معمولاً با لحنی آمرانه و تحکمآمیز به شرکتهای آلمانی درباره تجارت با ایران هشدار میدهد که این مسأله واکنش شدید آلمانیها را به همراه داشته است.
اکسن ریتر میگوید: «رفتار سفیر واشنگتن در برلین کار آلمان برای رد پیشنهادهای آمریکا را خیلی ساده میکند. گرنل به دنبال این است که سران آلمان را برای پیوستن به ائتلاف آمریکا تحت فشار قرار داده و به آنها باج بدهد. اروپاییها در عوض به دنبال تشکیل یک ائتلاف اروپایی در تنگه هرمز هستند- که این خودش یک عملیات مشکلساز است چون قرار نیست به یک تفاهم صلحآمیز منجر شود بلکه به تحریک و درگیری مستقیم با جمهوری اسلامی ایران منجر میشود. در همه این بحثها نباید یک نکته مهم را فراموش کنیم: این ائتلاف یک مأموریت ضدایرانی است که قرار است دقیقاً در سواحل این کشور تشکیل شود.»