به گزارش مشرق، هفته گذشته بود که روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامهای آمریکا نوشت: جان بولتون خواستار حضور نظامی گسترده آمریکا در افغانستان شده و با تلاشهای دونالد ترامپ برای مذاکره با کره شمالی و هرگونه تعامل احتمالی با ایران مخالفت کرده است.
منابع آگاه به واشنگتن پست گفتهاند که مخالفت مشاور امنیت ملی کاخ سفید با تلاشهای دیپلماتیک برای توافق با طالبان، ترامپ را آزرده خاطر کرده و این امر موجب شده تا دستیاران رئیس جمهور آمریکا، بولتون را از هرگونه رایزنی درباره موضوع افغانستان کنار بگذارند.
بیشتر بخوانید:
بولتون؛ پرادعای هیچکاره/ آیا ترامپ «جان» را اخراج میکند؟
انزوای بولتون در کاخ سفید
اما این نخستین بار نیست که گزارشی از به حاشیه رانده شدن جان بولتون در کاخ سفید منتشر میشود و پیش از این نیز گزارشهایی در این باره منتشر شده بود.
جان بولتون یکی از چهرههای کاخ سفید است که به داشتن مواضع سرسختانه درباره موضوعات مختلف سیاست خارجی معروف شده و این موضوع همواره محل مناقشه میان مقامهای آمریکا بوده تا جاییکه اینگونه موضعگیری را به شدت مورد انتقاد قرار دادهاند.
پایگاه «ویک» نیز در گزارشی به این موضوع پرداخته و مینویسد: گزارشها حاکی از آن است که جان بولتون با همه در کاخ سفید درگیر است.
این پایگاه مینویسد: به نظر میرسد مذاکرات صلح افغانستان، جان بولتون که پیش از این به یک چهره پر نفوذ در کاخ سفید تبدیل شده بود را به حاشیه رانده استه است.
ویک در بخشی از گزارش خود میافزاید: به ظاهر بولتون در قبال بسیاری از موضوعات شامل ایران و کره شمالی، با بسیاری از اعضای دولت آمریکا متفاوت است. به نظر میرسد که بولتون در هر موقعیتی با لحن مصالحهآمیزتر که از سوی کاخ سفید استفاده میشود مخالف است.
«تام رایت»، متخصص امنیت بینالمللی در اندیشکده «بروکینگز» میگوید: "زمانی ترامپ و بولتون با یکدیگر سازگاری داشتند، اما به نظر میرسد که دیگر اینگونه نیست. من نمیتوانم به مثال دیگری فکر کنم که در آن یک مشاور امنیت ملی اینگونه به حاشیه رانده شده باشد."
دهها نفر از مقامهای آمریکا به شرط ناشناس ماندن به واشنگتن پست گفتهاند که "بسیاری از سطوح وجود دارند که مشاور امنیت ملی آمریکا در آنها شرکت داده نمیشود."
موضوع ازاین نیز فراتر رفته و انزوای بولتون تا جایی پیش رفته که بر اساس گزارش واشنگتن پست، جان بولتون از «زلمای خلیلزاد»، نماینده آمریکا در افغانستان درخواست کرده تا یک نسخه از توافقی را که آمریکا به دنبال امضای آن با ظالبان است را در اختیار او قرار دهد، اما خلیلزاد این درخواست را رد کرده است.
نماینده آمریکا در افغانستان گفته است که "بولتون میتواند در حضور مقامات این توافقنامه را مطالعه کند، اما نمیتوان آن را در اختیار داشته باشد."
یکی از مقامهای دولت آمریکا به واشنگتن پست گفته که این اقدام خلیلزاد به شدت جان بولتون را خشمگین کرده است.
انزوای جان بولتون در دولت آمریکا ماه آگوست و زمانی آشکارتر شد که نشست مقامهای این کشور در نیوجرسی برای بررسی مذاکرات صلح افغانستان برگزار شد در حالی که بولتون به این نشست دعوت نشده بود.
گفته میشود که عدم دعوت از بولتون در اصل به خاطر نگرانی از مخالفت با صلح میان آمریکا و طالبان نبوده است و یکی از مقامهای دولت آمریکا به واشنگتن پست گفته است "تیم جان بولتون به دلیل از دست دادن و افشای اطلاعات به بدنامی شهرت دارد."
شدت گرفتن این انزوای جان بولتون در دولت آمریکا گمانهزنیها درباره احتمال جدا شدن او از دولت آمریکا را افزایش داده و بسیاری بر این عقیده هستند که جای تعجب نیست که بولتون طی ماههای آینده از سمتش برکنار شود.