به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، زمان زیادی تا آغاز گام سوم ایران درراستای کاهش تعهدات برجامی خود باقی نمانده است. جمهوریاسلامی پیش از این برای مقابله با بیتعهدی طرفهای اروپایی در قبال وظایف برجامیشان، گام اول را همزمان با نخستین سالگرد خروج آمریکا از برجام و پس از آن، گام دوم را در تاریخ ۱۶ تیرماه برداشت.
حنیف غفاری کارشناس مسائل اروپا در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد:ایران بارها اعلام کرده که برداشتن گامهای کاهنده تعهدات برجامی ایران براساس منافع و مصالحی که خود کشورمان تشخیص میدهد، به صورت مرحلهای انجام خواهد شد.
او افزود: در حقیقت ایران تا زمانی که طرف اروپایی به تعهدات حداقلی که در قبال برجام و تامین منافع ایران از جمله بحث منافع بانکی و نفتی ایران دراد، عملیاتی نکند کاهش مرحله به مرحلهای تعهدات خود را وفق برجام انجام میدهد.
غفاری تصریح کرد:کاهش تعهدات ایران در برجام قطعا یک ارزش راهبردی دارد، لذا بعد از اینکه در اردیبهشت ماه شورای عالی امنیت ملی تصمیم گرفت که گامهای کاهنده برجامی را بردارد، شاهد تغییر رفتار ایالات متحده و تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) بودیم.
کارشناس مسائل اروپا اضافه کرد: ایالات متحده و تروئیکای اروپایی به این دلیل که شاهد برداشته شدن یک گام عملی از سوی ایران بودند، دچار هراس و نگرانی شدند، واسطه هایی را برای منصرف کردن ما فرستادن و حتی کشورهای اروپایی مستقیما وارد معادله شدند.
او ادامه داد: با استناد به تجربه برجام تا زمانی که به صورت روشن و شفاف و با ضمانت اجرایی کامل، تعهد و تضمینی را از طرف مقابل نگیریم، نمی توانیم اعتماد کنیم و به وضعیت قبل از اردیبهشت ماه برگردیم.
غفاری گفت: ایران باید به خاطر ارزش فنی و راهبردی این مسئله به کاهش تعهدات برجامی خود ادامه دهد، چون شواهد و مستندات موجود نشان میدهد تا آخر هفته که زمان برداشته شدن گام سوم است، اتحادیه اروپا نمیتواند اقدامی در خصوص منافع ایران در برجام اقدامی انجام دهد.
کارشناس مسائل اروپا ادامه داد: ایران باید با اقتدار روندکاهش تعهدات خود را ادامه دهد و از این طریق طرف مقابل را ملزم کند نسبت به انجام تعهدات و تضمینهایی که در انجام آنها خصوصا طی یکسال قصور و اهمال داشته است.
او خاطرنشان: یکی دانستن بازی آمریکا و فرانسه و همسان سازی بازی این دو در قبال یکدیگر یکی از پیش شرطهای ما برای مواجهه حقیقت جویانه و واقع گرایانه با موضوع پیش روی ما است، در این خصوص تمایز و تفکیکی بین بازی پاریس و واشنگتن وجود ندارد.
غفاری تاکید کرد: در سال ۲۰۱۷ میلادی، دوران ریاست جمهوری ترامپ قبل از خروج از برجام، فرانسه اولین بازیگری بود که بحث تغییر برجام را به صورت رسمی مطرح و اعلام کرد که بر سر اعمال محدودیتهای فرازمانی در خصوص برجامی و بر سر توان موشکی ایران باید مذاکره دوبارهای صورت بگیرد و برجام تغییر کند، از آن زمان شاهد هستیم که بازی فرانسه در زمین آمریکا کماکان ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:قانون قدرتمندان بیش از گذشته بر قدرت قانون غلبه دارد
کارشناس مسائل اروپا گفت: آقای مکرون حتی بعد از خروج واشنگتن از برجام چندین بار تاکید کرد که کاخ سفید و پاریس اهداف مشترکی در قبال ایران دارند و چندین بار بر بحث محدود سازی توان موشکی و منطقهای ما تاکید کرد.اگر ما فرانسه را به عنوان یک بازیگر مستقل از آمریکا در نظر بگیریم در حوزه سیاست خارجی خود ساده انگاری کردیم.
او با اشاره به اظهارات موگرینی مبنی بر زمانبر بودن اینستکس، خاطر نشان کرد: این موضوع از یک لحاظ درست است، چراکه ۲۰ درصد اقتصاد اروپا در دست بخش عمومی و دولتی و ۸۰ درصد آن در دست بخش خصوصی است، اما از آنجایی که اتحادیه اروپا میخواهد از توانش برای به گردش در آوردن اینستکس استفاده کند ما شاهد هستیم اقدامات لازم را عملی نمی کند.
غفاری گفت:در کنار نتوانستن اروپا بحث نخواستنش هم مطرح است و این رویکرد ریشه در تروئیکای اروپایی و به صورت کلی اتحادیه اروپا دارد بنابراین اساسا به اتحادیه اروپا در این پروسه نمیشود اعتمادی کرد.
انتهای پیام/