گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، فاطمه سامعی، در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، موضوع درمان ناباروری یکی از موضوعات اساسی بخش درمان و سلامت کشور بود.
در آن سالها به دلیل نبود دانش بومی کافی، دو گروه از بیماران شامل بیماران قلبی و بیماران ناباروری برای درمان به خارج از کشور میرفتند و برای درمان از منابع ارزی استفاده میکردند.
در سالهای اولیه پس از انقلاب که جهاد دانشگاهی برای پرکردن خلاء های آموزشی و علمی در کشور پا به میدان گذاشت و با توجه به احساس نیاز به تخصص در درمان ناباروری در کشور، یکی از حوزههایی که جهاد دانشگاهی به آن ورود کرد، بحث درمان ناباروری بود.
براین اساس، پژوهشگاه رویان در زیر مجموعه جهاد دانشگاهی تشکیل شد و سپس مراکز خصوصی درمان ناباروری شکل گرفتند تا در نتیجه تلاش 40 ساله کشور هم اکنون حدود 70 مرکز درمان ناباروری در کشور وجود داشته باشد که رویان تنها یکی از این مراکز است.
ناباروری موضوعی است که یک خانواده را از جنبههای متعددی متاثر میکند و از این رو این مشکل همواره دارای اهمیت به سزایی در جامعه بوده است، زمانی ایرانیها برای درمان ناباروری به خارج از کشور میرفتند و ارز میبردند اما امروز نه تنها ایرانیها از خروج از کشور برای دریافت این خدمت بینیاز شدهاند حتی پای خارجیها هم برای درمان ناباروری به کشور باز شده است.
اما امروز دیگر درمان ناباروری در کشور تنها دارای متقاضی داخلی نیست، چند سالی است که موضوع توریسم درمانی در کشور شکل گرفته و به صورت جدی به عنوان یکی از منابع درآمدی خوب دنبال میشود؛ بخشی از این جریان تجاری در پژوهشگاه رویان در حال وقوع است.
در باره توریسم درمانی و پذیرش بیماران خارجی در بخش درمان ناباروری با مرتضی ضرابی مدیرعامل بانک سلولهای بنیادی خون بند ناف رویان و مدیرعامل شرکت بن یاخته های رویان گفتوگو کردهایم.
*۲۵۰۰ بیمار نابارور خارجی به ایران آمدند
فارس: مرکز رویان به عنوان مرکز درمان ناباروری در کشور یکی از مراکز شناخته شده است، در سالهای اخیر علاوه بر شناخته شدن توانایی مراکز درمان ناباروری برای ایرانیهای دارای مشکل ناباروری، حتی از خارج از ایران هم بیمارانی با قابلیتهای ایران در این زمینه پزشکی آشنا شدهاند و شاهد ورود تورسیم با هدف درمان به کشور هستیم، تاکنون چند زوج خارجی برای درمان ناباروری فقط به رویان مراجعه کردهاند؟
ضرابی: تاکنون 2500 زوج خارجی برای درمان به رویان مراجعه کردهاند و این تعداد از پذیرش دارای زوجهای دارای مشکل ناباروری از 46 کشور جهان در سالهای گذشته بودهاند. این موضوع که پذیرش از کشورهای متنوع انجام شده بسیار مهم است و نشان از معرفی پتانسیل مراکز درمان ناباروری در ایران در منطقه و جهان و حتی شناخته شدن رویان به عنوان یکی از ارائهکنندگان جدی خدمات ناباروری دارد.
این افراد یا از ایرانیهای مقیم کشورهای مختلف هستند که برای درمان به رویان مراجعه میکنند یا دارای ملیتهای کشورهای دیگر هستند که این خدمات را در ایران دریافت کردهاند و در حال حاضر برای پذیرش 5 زوج غیر ایرانی به صورت روزانه آمادگی فنی و علمی در رویان وجود دارد.
*هر زوج نابارور خارجی برای درمان در ایران حدود ۴ هزار دلار هزینه میکند
*به طور متوسط هر زوج خارجی برای درمان ناباروری در ایران چقدر هزینه میکنند و تورسیم درمانی در این بخش چقدر برای رویان و برای کشور درآمد ارزی داشته است؟
ضرابی: علاوه بر معرفی توانمندیهای ایران به جهان در زمینه علم درمان ناباروری، این موضوع قطعا برای کشور و رویان درآمدزا هم است و از این جهت هم اهمیت دارد. کل هزینه درمان برای هر بیمار بیش از حدود 4 هزار دلار تمام میشود، البته اینطور نیست که هر بیمار دقیقا 4 هزار دلار در ایران هزینه کند، به این معنا که ممکن است یک بیمار برای درمان ناباروری مراجعه کند و با هزینه حدود 2 هزار دلار درمان را دریافت کند و از کشور خارج شود در عین حال ممکن است بیماری که برای درمان مراجعه میکند حتی بیش از 4 هزار دلار هزینه کند تا مراحل درمان کامل شود.
بنابراین پرداختی بیماران خارجی با توجه به شرایط و مراحل درمان متفاوت بوده است که به این دلیل در حال حاضر به جز اینکه می گویم متوسط پرداختی هر بیمار ۴ هزار دلار است، نمیتوانم درباره مجموع درآمد ارزی حاصل از ارائه خدمات به بیماران خارجی عدد دقیق اعلام کنم.
علاوه بر درآمدهای مستقیم ناشی از درمان ناباروری، رویان مجموعه خدمات دیگری هم به بیماران خارجی ارائه کرده است از جمله خدمات مربوط به دیگر بخشهای سفر بیماران خارجی شامل، رزرو بلیت، رزرو هتل، جابهجایی، برنامههای بازدید و سفر داخلی. شرکت بن یاختههای رویان فقط در سال گذشته (سال 97) حدود 100 هزار دلار درآمد ارزی در این زمینه کسب کرده است.
در یک حساب و کتاب سرانگشتی ۲۵۰۰ زوج برای درمان ناباروری به رویان مراجعه کردهاند و هر درمان حدود ۴ هزار دلار هزینه دارد، پس حدود ۱۰ هزار دلار درآمد ارزی حاصل شده است، علاوه بر این مبلغ حدود ۱۰۰ هزار دلار هم از ارائه دیگر خدمات سفر به این توریسمها درآمد کسب شده است.
البته قطعا آنچه که بیماران خارجی بابت هزینههای درمانی پرداخت کردند سه تا چهار برابر این مبلغ (۱۰۰ هزار دلار) بوده است که آمار دقیق را پژوهشگاه رویان میتواند اعلام کند.
بنابراین، مجموع درآمدهای ارزی خدمات توریسم درمانی از هزینههای مستقیم درمان و هزینه های جانبی سفر تشکیل میشود.
فارس: آماری از اینکه در هر سال در مجموع چه تعداد بیمار خارجی برای درمان ناباروری به ایران وارد میشود دارید؟
ضرابی: به دلیل در کشور مراکز متعدد درمان ناباروری وجود دارد، آمار کلی از مجموع بیماران خارجی که برای درمان ناباروری به کشور میآیند در اختیار ندارم اما رویان یکی از مراکز بزرگ درمان ناباروری در کشور و بخش زیادی از فعالیتهای این درمان در رویان در جریان است.
*شانس موفقیت درمان ناباروری 40 درصد است
فارس: در سالهای اخیر با افزایش مراکز در زمینه درمان ناباروری در کشور، میزان متقاضیان این خدمت هم بیشتر شده است، با توجه به اطلاعاتی که در اختیار این بیماران قرار داده می شود امید به درمان قطعی ناباروری این مشکل حاصل شده است، در عمل میزان موفقیت درمان ناباروری چقدر است؟
ضرابی: میزان موفقیت درمان ناباروری حدود 35 تا 40 درصد است که آمار جهانی برای میزان موفقیت در مراکز درمان ناباروری هم همین حد است. برخلاف برخی مراکز که دیدهایم که تبلیغاتی از درمان ۱۰۰ درصدی ناباروری میکنند ما واقعیت را اعلام میکنیم و اغراق نمیکنیم.
حتی شاید بتوان گفت که درصد موفقیت در بیماران خارجی کمی از بیماران ایرانی بیشتر است، شاید به این دلیل است که آنها در تامین هزینهها مشکلی ندارند و شاید از این بابت استرس کمتری دارند، علاوه بر این بسیاری از بیمارانی که برای درمان ناباروری به ایران مراجعه میکنند از نظر اخلاقیات و اعتقادات به ما نزدیک هستند و از بابت رعایت مسایل اخلاقی به متخصصان ایرانی اعتماد بیشتری دارند که شاید این موضوع هم در کاهش استرس آنان تاثیر گذار است. در مجموع این عوامل میتواند در نتیجه نهایی تاثیرگذار باشد و در نتیجه گرفتن از درمان ناباروری موثر واقع شود.
تبلیغات زیادی از پایان مشکل ناباروری و درمان قطعی ناباروری حتی در سطح شهر دیده می شود اما آمار جهانی احتمال موفقیت در درمان ناباروری را حدود ۴۰ درصد میداند، البته تجربه نشان داده درصد موفقیت در بیماران خارجی بیشتر از بیماران ایرانی است.
*سالانه ۲۵۰ بیمار جدید درمان ناباروری را آغاز میکنند
فارس: با توجه به اطلاعاتی که از رشد ناباروری حکایت دارد، به طور متوسط هر سال چه تعداد بیمار برای درمان ناباروری مراجعه میکنند؟
ضرابی: در بحث درمان ناباروری به طور متوسط سالانه 200 تا 250 بیمار جدید را علاوه بر بیمارانی که در سیکل درمان هستند پذیرش میکنیم.
امسال تا این لحظه که نیمه اول سال در حال سپری است رشد بسیار خوبی را در این زمینه داشتهایم و در چهار ماهه نخست سال ۹۸ توانستهایم بیش از 100 بیمار جدید را برای درمان ناباروری پذیرش کنیم.
البته در شرکت بن یاختههای رویان به جز بحث ناباروری در بحث سلول درمانی هم فعالیت داریم و بیماران متقاضی سلول درمانی را هم پذیرش میکنیم و به این بیماران خدمات سلول درمانی در زمینه بیماریهایی از جمله چشم، قلب، ارتوپدی و پوست ارائه میشود.
*انجام 7 هزار سیکل درمان ناباروری در هر سال
فارس: در مجموع در هر سال چه تعداد درمان ناباروری در رویان انجام میشود و سهم بیماران خارجی نسبت به بیماران داخلی چقدر است؟
ضرابی: در عمل شرکت بن یاختههای رویان مسؤول جذب بیماران خارجی برای درمان ناباروری است و درمان در پژوهشگاه رویان انجام میشود که در مجموع در رویان سالانه نزدیک به 7 هزار سیکل درمان انجام میشود که اغلب افرادی که از خدمات استفاده میکنند ایرانی هستند.
سالانه حدود 7 هزار سیکل درمان ناباروری در رویان انجام میشود و در هر سال به طور متوسط 200 تا 250 بیمار جدید هم سیکل درمان را آغاز میکنند که اغلب آنان ایرانی هستند.
*برنامه توسعه توریسم درمانی از طریق دفتر نمایندگی خارجی
فارس: یکی از الزامات توسعه توریسم درمانی، گسترش فعالیتهای بینالمللی و افزایش ارتباط با نهادهای خارجی است که در این زمینه تاسیس نمایندگی در کشورهای دیگر میتواند به تسهیل ارتباطات کمک کند، چه برنامهای در این زمینه دارید؟
ضرابی: پژوهشگاه رویان و شرکت بن یاختههای رویان در کشور عمان در شهر مسقط و در اقلیم کردستان عراق در شهر اربیل دفتر نمایندگی دارد و اخیرا هم مذاکراتی انجام شده که بتوانیم در کشور امارات در شهر دبی دفتر نمایندگی داشته باشیم.
داشتن دفتر نمایندگی از برنامههای جدی در دستور کار است و در اهداف این مرکز دنبال میشود.
*افزایش هزینه اقلام مصرفی و دارو در درمان ناباروری
فارس: متقاضیان دریافت خدمات ناباروری رویان از افزایش هزینه های درمان در این مرکز خبر میدهند.
ضرابی: رویان یک نهاد عمومی غیردولتی است و تعرفههای آن طبق تعرفه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
اما قیمت مواد مصرفی و قیمت دارو که به نرخ دلار و قیمت بازار وابسته است نسبت به قبل افزایش جدی یافته است. بسیاری از داروها افزایش قیمت داشتهاند و برخی داروها هم بسیار گران شدهاند. با این حال به دلیل حمایتهای دولتی از خانوادههای ایرانی که همواره ارایه شده و در حال حاضر هم ادامه دارد، هزینههای درمان ناباروری برای خانوادههای ایرانی به مراتب کمتر از هزینههای دریافتی از بیماران خارجی است.
افزایش چشمگیر قیمت مواد مصرفی و دارو که به نرخ دلار و قیمت بازار وابسته است، هزینههای درمان ناباروری را افزایش داده است، البته در بخش بیماران خارجی هم هزینهها به دلار است و نرخ دلاری تغییری نداشته است.
فارس: آیا هزینههای درمان ناباروری برای بیماران خارجی افزایش یافته است؟
ضرابی: هزینههای درمان در بخش بیماران خارجی براساس دلار است و قیمتهای براساس نرخ دلار هیچ تغییری نداشته است. البته همواره قیمت درمان ناباروری در ایران نسبت به سایر مراکز مشابه خارجی برای بیماران خارجی پایینتر و به صرفهتر بوده است که این مزیت رقابتی در قیمت هنوز هم پابرجاست. برای مثال قیمت درمان ناباروری برای بیماران خارجی در پژوهشگاه رویان تقریبا یک سوم قیمت درمان در یک مرکز درمان در اروپا یا آمریکا است، از این رو با توجه به سطح علمی مناسب مراکز درمان ناباروری در کشور، ایران کماکان گزینه مناسبی برای بیماران خارجی و به ویژه بیماران منطقه برای درمان ناباروری محسوب میشود.
انتهای پیام/