جعفر مهراد مؤسس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، گفت: سایماگو در رتبهبندی کشورهای جهان جایگاه پاکستان را از نظر پژوهش ۴۶ جهان و اچ ایندکس آن را ۲۱۷ گزارش کرده است، کل انتشارات علمی پاکستان در فاصله زمانی ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۷ میلادی ۱۲۷ هزار و ۸۱۷ مدرک است، در حالیکه، هندوستان از نظر پژوهش حائز رتبه ۹ جهان است و ۱۰ برابر بیشتر از انتشارات نمایه شده پاکستان تولیدات علمی دارد.
وی افزود: پاکستان در مجموع ۹۰ موسسه تحقیقاتی دارد که ۴۰ مورد آن در سطح جهان به رسمیت شناخته شده است. طبق آمارهای کمیسیون آموزش عالی پاکستان، تعداد فارغالتحصیلان این کشور با مدرک دکتری بین سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ میلادی به این ترتیب است که ۵۱۵۵ نفر از موسسات دولتی و ۳۸۱ نفر نیز از موسسات آموزش عالی خصوصی فارغالتحصیل شده اند.
مهراد گفت: رتبه بندی سایماگو نشان می دهد که جایگاه پاکستان از نظر پژوهش ۴۶ جهان و شاخص اچ آن ۲۱۷ و کل انتشارات علمی این کشور بین سال های ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۷ میلادی ۱۲۷ هزار و ۸۱۷ مدرک است.
استاد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز اظهار داشت: در حالیکه تعداد انتشارات پاکستان نسبتا مطلوب است، تعداد اختراعات آن هر سال نسبت به سال قبل رو به کاهش گذاشته است. بر اساس گزارش آماری سال ۲۰۰۹ سازمان مالکیت معنوی پاکستان بین سال های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ در حدود ۵۰۰ اختراع به ثبت رسانیده است که این رقم در فاصله زمانی ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ به ۱۵۰ اختراع تقلیل یافته است.
وی افزود: فقدان حمایت مالی و عدم سرمایهگذاری یکی از دلایل مهمی است که موسسات آموزش عالی پاکستان با آن مواجه است، بر اساس آمارهای یونسکو، سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی در این کشور ۳ صدم درصد است. تعداد پژوهشگران پاکستان در هر میلیون نفر برابر با ۱۶۶ پزوهشگر است.
مهراد عنوان کرد: علاوه براین، هزینه ای که در تحقیق و توسعه صورت می گیرد از ۴ صدم درصد از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۰۴ به ۲ صدم درصد کاهش یافته است، نکته حائز اهمیت در این مورد آن است که هزینههای تحقیق و توسعه از سوی بخش خصوصی و سرمایه گذاران خارجی حمایت نمیشود.
انتهای پیام/