سایه جنگ اقتصادی روی صنعت آمریکا/جنگ تجاری هزینه مردم آمریکا را بالا برد

به گزارش خبرنگار اقتصاد بین‌الملل خبرگزاری فارس به نقل از راشاتودی، جنگ کنونی تجاری با چین در حال اثر گذاری منفی بر بسیاری از صنایع آمریکاست.

اقدامات تجاری ترامپ و الگوی وی برای معلق نگه داشتن اوضاع بین تهدید و آتش‌بس در حال تشدید نوسان در بازارهای مالی و صنعتی آمریکاست.

در ابتدای ماه آگوست دونالد ترامپ با تهدید رسمی چین به اعمال تعرفه گمرکی بر واردات 300 میلیارد دلار از این کشور بازارها را منفی کرد.

در واقع بسیاری از این بازارها از این سیاست ترامپ آسیب دیده‌اند اما بخش انرژی آمریکا تأثیر منفی بسیار بیشتری را تجربه کرده است.

قیمت نفت آمریکا در پس این اقدام بیشترین کاهش را طی 4 سال گذشته داشت.

دونالد ترامپ به طور موقت اما از این تهدید خود دست برداشت که دلیل آن نیز نگرانی‌ها نسبت به کاهش خرده فروشی با نزدیک شدن به فصل تعطیلات در آمریکا بود.

پس از تهدید ترامپ نرخ سود اوراق دولتی وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز کاهش یافت و سود اوراق 10 ساله به کمتر از سود اوراق دو ساله رسید. 

این اتفاق زمانی می‌افتد که سرمایه‌گذاران در تلاش هستند تا خود را از بازارهای با ریسک بالا رها کرده و به سمت بازارهای ایمن بروند.

کاهش سود اوراق قرضه آمریکا در واقع یکی از نشانگرهای مهم اقتصادی در این کشور محسوب می‌شود و کاهش نرخ سود این اوراق در حقیقت نشانه‌ای محکم از نزدیک بودن ورود اقتصاد این کشور به رکود است.

*چگونه ممکن است رکود اتقاق بیفتد؟

اکثر کارشناسان اقتصادی بر این باورند که اوضاع اقتصادی آمریکا فعلا شرایط خوبی دارد اما جنگ‌های تجاری که آمریکا با دیگر کشورها به خصوص چین به راه انداخته هزینه مصرف کنندگان و خانوارهای آمریکایی را بالا برده است.

وقتی که مردم آمریکا پول کمتری برای خرج کردن داشته باشند آنها متعاقبا کالای کمتری می‌خرند و این مسئله رشد کل اقتصاد این کشور را کاهش می‌دهد.

این روند می‌تواند اقتصاد آمریکا و شاید کل اقتصاد جهانی را به سمت رکود سوق دهد.

نگرانی از کاهش رشد اقتصادی، تاثیر منفی بر بازار نفت می‌گذارد و به همین دلیل بود که سهام‌های نفتی از زمان تهدید دونالد ترامپ به اعمال تعرفه بر واردات کالا از چین سقوط قابل توجهی را در آمریکا تجربه کردند اما کار به اینجا ختم نشد. ترامپ طی چند توئیت اعلام کرد که علیه اقدامات مقابله جویانه چین در پاسخ به تعرفه های آمریکا نیز اقدام خواهد کرد.

ترامپ در توئیتر نوشت: چین نباید بر واردات 75 میلیارد دلار کالا از آمریکا تعرفه‌های جدید اعمال می‌کرد.

رئیس‌جمهور آمریکا در توئیت خود مدعی شد که این اقدام چین برگرفته از انگیزه‌های سیاسی است.

وی ادامه داد: از روز یک اکتبر بر 250 میلیارد دلار دیگر به غیر از 300 میلیارد دلار دیگر واردات کالا از چین که تا پیش از این مشمول تعرفه 25 درصدی می‌شد 5 درصد افزایش تعرفه اعمال کرده و آن را به 30 درصد افزایش خواهد رساند.

به علاوه اینکه 300 میلیارد دلار  واردات کالای دیگر از چین نیز که از روز یک سپتامبر مشمول تعرفه 10 درصدی شده است شاهد افزایش تعرفه به 15 درصد خواهند بود.

این توئیت ترامپ حقیقتا بازارهای مالی را تکان داد. به گونه‌ای که شاخص صنعتی داو جونز 600 واحد کاهش یافت و قیمت نفت نیز 2 درصد دیگر سقوط کرد.

آرتیوم تیچن، کارشناس ارشد مؤسسه ریستاد انرژی با بررسی تاثیر بالقوه جنگ تجاری با چین بر بازار نفت آمریکا می‌گوید: ما معتقدیم که جنگ تجاری بین واشنگتن و پکن و متعاقبا رشد اقتصادی ضعیف از جمله عواملی هستند که اثر موانع موجود بر عرضه نفت به بازار جهانی که به افزایش قیمت منجر می‌شود را خنثی کرده و قیمت را کاهش می‌دهد.

وی ادامه داد:‌ما پیش‌بینی می‌کنیم که در سال 2019 تقاضای جهانی نفت 1.2 میلیون بشکه در روز افزایش یابد که این رقم کمتر از پیش‌بینی قبلی 1.4 میلیون بشکه روزانه قبل از جنگ تجاری است.

در کنار وجود خطر کاهش رشد اقتصاد جهانی جنگ تجاری با چین از دو جهت در حال اثرگذاری منفی بر بازار نفت آمریکاست.

صنعت نفت وابسته به برخی تجهیزات عمده است که بخشی از آنها از چین تامین می‌شود.

فولاد چینی به عنوان مثال بسیار ارزان‌تر از فولاد تولید شده در خود آمریکاست.

اگر یک شرکت مجری خطوط لوله مجبور شود فولاد گران آمریکا را بخرد این اقدام بر بودجه و سرمایه‌گذاری شرکت مذکور تاثیر گذاشته و پروژه‌های در دست اقدام آن را کاهش می‌دهد.

اما از سوی دیگر یک تاثیر بزرگتر و مستقیم‌تر وجود دارد که جنگ تجاری با چین بر شرکت‌های نفتی آمریکایی و به طور کلی صنعت نفت این کشور می‌گذارد.

باید گفت که چین روز به روز در حال تبدیل شدن به یکی از بازارهای هدف برای صنعت نفت آمریکا بود.

تابستان سال گذشته صادرات نفت آمریکا به چین به 500 هزار بشکه در روز رسید اما به دلیل تنش تجاری چینی‌ها خرید نفت از آمریکا را متوقف کردند و این کشور آسیایی به سمت خرید هر چه بیشتر نفت از ایران برای تامین نیاز خود به حامل‌های انرژی رفت.

جیم تیگ مدیر اجرایی مؤسسه اینترپرایز پروداکتس پارتنرز اخیرا اعلام کرد که چین تمایلی به امضای قراراد بلندمدت برای خرید نفت آمریکا ندارد.

وی تاکید کرد: وقتی من در چین بودم فقط دو عبارت را در تمام جلسات کاری شنیدم. ترامپ و تعرفه‌های گمرکی.

نکته آخر اینکه جنگ کنونی تجاری بین چین و آمریکا شرایط بسیار بغرنجی را برای صنعت نفت آمریکا به وجود آورده است و البته هیچ پایانی برای این بحران در شرایط کنونی قابل تصور نیست.

این مسئله در آینده قابل پیش بینی موانع جدی را برای توسعه بازار نفت آمریکا به وجود خواهد آورد.

به گزارش CNBC در حالی جنگ تجاری واشنگتن با پکن در جریان است که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا اخیرا اعلام کرده دو طرف قرار است طی ماه جاری دوباره با یکدیگر دیدار کند.

البته هفته گذشته نیز مقامات آمریکایی و چینی توافق کردند تا طی هفته‌های آینده مذاکرات تجاری که پس از یک سال و نیم و بیش از 12 دور مذاکره  همچنان بی‌نتیجه بوده است را از سر گیرند.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اقتصادی