ما به دنبال استقلال بانک مرکزی هستیم!

امروز سیستم بانکداری، پاسخگوی نیاز کشور نیست/ باید بانکداری اسلامی در نظام بانکی به درستی اجرا شودبحث اصلاح نظام بانکی از سال‌ها پیش مطرح بوده و دیدگاه‌های مختلفی نیز در این مورد مطرح است؛ اما به باور بسیاری از کارشناسان اقتصادی، بهترین اصلاح ساختار زمانی رخ می‌دهد که برآیند اصلاحات اثرات خود را در زندگی مردم جامعه به جای بگذارد و برای آحاد مردم محسوس باشد.

به گزارش «تابناک»؛ اصلاحات در نظام بانکی، مستلزم تغییرات یا اصلاحات در شیوه بانکداری مرکزی به عنوان مهمترین نهاد حاکمیتی در بخش پولی و ناظر بر فعالیت بانک‌هاست؛ بنابراین، رسالت اصلی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران این است که با اجرای سیاست‌های پولی و اعتباری، زمینه مساعد برای پیشرفت اقتصادی کشور فراهم آید و در اجرای برنامه‌های مختلف اعم از برنامه‌های تثبیت و توسعه اقتصادی پشتیبان دولت باشد.

در این راه، حفظ ثبات ارزش پول و تعادل موازنه پرداخت‌ها به همراه رشد مداوم اقتصادی از طریق اجرای سیاست‌های پولی از اهداف مهم آن به شمار می‌رود. همچنین باید توجه داشت با افزایش اختیارات رئیس کل بانک مرکزی ـ که یکی از اهداف این برنامه است ـ منجر به غفلت از سایر بخش‌ها نشود و به سرعت در خصوص جنس اصلاحات در نظام بانکی توافق و برنامه‌ریزی لازم صورت پذیرد.

فرید موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با تابناک در این باره اظهار داشت: آنچه ما در مجلس در خصوص شبکه بانکی پیگیری می‌کنیم، همین طرح بانکداری است که از سال‌های گذشته شروع شده است. سازوکار‌های مدیریت بانکداری و به طور کلی سیستم بانکداری ما بر اساس فناوری سی سال قبل است. به همین دلیل، این سیستم دیگر امروز پاسخگوی نیاز کشور نیست. امروز جوامع پیشرفت بسیاری کرده و سازوکار‌های اقتصادی، تغییرات بسیاری داشته اند. برای همین، نیاز است که حمایت‌های قانونی از این کار صورت گیرد و بستر‌های قانونی در این خصوص تهیه شود که البته دولت لوایحی نیز در این خصوص ارایه داده است. همچنین مجلس طرح‌هایی برای این منظور آماده کرده و هم اکنون نیز کلیات این موارد تصویب و از بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نیز نظرخواهی شده و اکنون در دستور بررسی است.

وی گفت: اما لازم است مراقبتی هم در بررسی این طرح‌ها صورت گیرد. متأسفانه ما اتفاقات ناگواری در شبکه بانکی خودمان شاهدیم؛ بنابراین، نباید کاری کنیم که از آن طرف بام بیفتیم. باید مراقب بود تا دخالت‌های بی مورد و بازدارنده در شبکه بانکی نداشته باشیم و توجه داشت، در عین حال که قرار است سازوکار‌های مدیریت بانکی و سازوکار‌های اجرایی شبکه بانکی خود را به روز ‌کنیم، زمینه فعالیت چابک، بانشاط و بستر درست نقش آفرینی شبکه بانکی در نظام اقتصادی نیز فراهم شود و مراقبت از مرز باریک بین نظارت و دخالت را مد نظر قرار دهیم.

همچنین نباید اقدامات در راستایی باشد که به بهانه ساماندهی نظام بانکی، سازوکار‌های اجرایی و مدیریتی داخل بانک‌ها را مختل کنیم، بلکه باید کاری کنیم تا اتفاقات نادرستی که به واسطه عدم نظارت در سال‌های گذشته شایع شده است، اصلاح شود.

وی در توضیح هدف این طرح یادآور شد: ما به دنبال استقلال بانک مرکزی هستیم و می‌خواهیم این استقلال نسبت به امروز تقویت بیشتری شود. ما می‌خواهیم ابزار‌هایی که امروز در اختیار بانک مرکزی نیست، به درستی بازتعریف کنیم تا این بانک برای سیاست گذاری نظام پولی بانکی و نظارت بر شبکه بانکی، آنچه نیاز دارد در دسترس داشته باشد. از سوی دیگر، باید اطمینان حاصل کنیم که این قوانین و بانکداری اسلامی در نظام بانکی کشور به درستی اجرا شوند؛ البته در ماه‌های اخیر ما توانستیم بحث ربای مرکب را که در شبکه بانکی وجود داشت، حذف کنیم. قوانین از این دست در نظام بانکی ما وجود دارد و باید از هم اکنون مراقب باشیم تا این موارد کامل اصلاح شود.

برچسب ها:

مجلس