نوذر شفیعی کارشناس مسائل بین الملل در گفت وگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با خبر برکناری جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید گفت: چه بولتون خود کنار رفته باشد و چه ترامپ گفته باشد که باید استعفا بدهد، هر دو از یک عامل ناشی میشود و آن هم اختلاف نظر میان رییس جمهور آمریکا با مشاورش بوده و این امر تا حد زیادی به رادیکال بودن بولتون باز می گردد، چراکه او در ادوار گذشته هم خیلی سخت با روسای جمهور وزرای خارجه و با سران دفاع و امنیتی آمریکا تعامل می کرد.
او با اشاره به تصمیمات جان بولتون در دوره تصدی مشاور امنیت ملی کاخ سفید افزود: در حال حاضر ترامپ قصد دارد بر اساس دیدگاه بولتون عمل کند و تصور می کند که باید با ایران، کره شمالی، سوریه و روسیه وارد جنگ میشد؛ حتی در یمن هم بیش از حد تصور دخالت نظامی داشت و به نیابتا از طرف اسرائیل اقدام می کرد؛
شفیعی گفت : با اینکه ترامپ سیاست متزلزلی دارد، ولی در حوزه سیاست خارجی و تجارت شهرت یافته است. واقعیت این است که در کاخ سفید این اختلاف نظرهایی وجود دارد، اما به همان میزان بپذیریم که با حذف متغیری مانند بولتون برخی شاخصهای تند روی در سیاست خارجه آمریکا کاهش پیدا میکند، چراکه قاعدتا وقتی فرد رادیکالی کنار میرود به احتمال زیاد دولتی که او را روی کار آورده است از تندوری های خود تا حدی دور می شود.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: قطعا ترامپ قصد دارد از رادیکالیزه شدن خارج میشود و وجهه نرمتری را پیش رو میگیرد. قاعدتا باید اینگونه باشد، اما در عمل چگونه باشد به چند عامل بستگی دارد یک اینکه جانشین آقای بولتون چه سیاستی را در پیش خواهد گرفت؟ و دو دیدگاه شخص خود ترامپ چه هست یعنی اراده سیاسی خود ترامپ چیست آیا ترامپ تمایل به درگیری و اصتکاک در روابط بین الملل دارد یا این که آرام است سوم آنکه ساختار سیاسی ایالت متحده آمریکا چه میگوید.
او دادمه داد: این بحث وجود دارد که این ساختار سیاسی ایالت متحده است که کارگزارانی مثل ترامپ و امثال او را وادار به یک رفتار سیاسی خاص میکند حالا این بحث هم هست که اراده سیاسی خود ترامپ در مدیریت شراتیط چگونه باشد اینها سه متغیر است که تعیین میکند روند سیاستهای امنیتی و سیاست خارجه آمریکا را و روی این مسائل تاثیر گذار است.
شفیعی با اشاره به تغییر ناپذیری سیاست فشار حداکثری آمریکا بر ایران حتی با تغییر جان بولتون گفت: من اعتقاد دارم که فشار حداکثری بر ایران ادامه پیدا میکند، ایران و آمریکا دو ساختار جداگانه اند؛ دلیلش هم بخاطر سیاستهایی است که دولت آمریکا دنبال می کند و اگر جمهوری اسلامی ایران بخواهد با آمریکا وارد مذاکره شود دیگر نمیشود اسم جمهوری اسلامی ایران را برایش گذاشت.یعنی از محتوا تو خالی میشود، چون آمریکا کشوری نیست که ما در ان تغییری دیده باشیم. آمریکا همان استکبار است و همان قدرت مهاجم و همان جهان خواری که در زمان انقلاب ما علیه آن شعار سردادیم و مرگ بر آمریکا گفتیم را هنوز هم دارد.
او با نمایشی خواندن ادعاهای ترامپ دربحث مذاکره با ایران هم افزود: ترامپ به هیچ عنوان امتیازی به جمهوری اسلامی ایران نخواهد داد. ترامپ در فکر آن است که با اقای روحانی عکس بگیرد و این را به مردم آمریکا بفروشد و در اتخابات آینده تاثیر گذار باشد و اگر بابت مذاکره با او باز شد، تا ریال آخر از ایران اخاذی خواهد کرد و سر سوزنی امتیاز نخواهد داد؛ اینکه او میگوید گفتگو بدون شرط و اقای روحانی ادم خوبی است و اعلام میکند که ما در مسائل داخلی ایران دخالت نمیکنیم اینها همه دروغ است، ترامپ به کره شمالی امتیاز نداد و عکس دیدار با رهبر این کشور را به مردم آمریکا فروخت.
این کارشناس با اشاره به تاریخ مصرف مشاور سابق امنیت ملی آمریکا گفت: بولتون یک تاریخ مصرفی در سیاست خارجی آمریکا داشت و الان هم تاریخ مصرف آن تمام شده و کنار گذاشته شده است؛ این احتمال هم هست، ولی واقعیت این است که آقای ترامپ خیلی از دیدگاههای آقای بولتون را قبول نداشت و شاید کارکردن باهم سخت بوده باشد.
اما بجای اینکه دنبال چرایی برکناری اقای بولتون باشیم، ماباید به دنبال بررسی تاثیر گذاری این رخداد در سیاست خارجی و امنیتی آمریکا درباره ایران باشیم.
بیشتر بخوانید: سیاستِ دست چدنی با دستکش مخملی، کارکرد خود را از دست داده است
اگر به این سوال خواستیم پاسخ بدیم در اون صورت پاسخ خواهیم داد که کارگزار در ساختار سیاسی آمریکا حل شده است یعنی بیتشر این ساختار هست که الزامات خودش را به کشورهای دیگر تحمیل میکندو کارگزار اپراتور اجرای خط مشیهای ساختارایالات متحده است.
انتهای پیام/