به گزارش خبرنگار گروه محیط زیست خبرگزاری فارس، تجاوز به مرزهای بهترین تالاب ایران و خاورمیانه خبر تاسفبار جدیدی است که نخستینبار حر منصوری فعال محیط زیست از آن خبر داده است، وی در گفتوگو با خبرنگار فارس با استفاده از تصاویر ماهوارهای به نحوه این تجاوز پرداخت و روند تالابخواری در این منطقه را توضیح داد.
به گفته وی میزان قابل توجهی از اراضی تالاب میانکاله که طی سالهای اخیر تحت تاثیر کاهش تراز آب خزر از زیر آب بیرون آمده بودند به صورت غیرقانونی تصرف شدهاند.
تصویر شماره یک 
تصویر شماره دو
تصویر شماره 3

بر اساس تصاویر ماهوارهای که در تاریخ پانزدهم آبان 95 ثبت شده است؛ بر اثر کاهش تراز آب خزر تالاب در حال خشک شدن بوده و آب به سوی شمال شرق این تالاب در حال عقب نشینی است، اما گیاهان گز علیرغم خشک شدن شکل و الگوی رویشی خود را حفظ کردهاند که این روند در تصویر (4) هم قابل مشاهده است، اما در این تصویر میتوان دستاندازیهای نسبتا محسوس کشاورزی را در گوشه چپ تصویر ثبت شده دید.
تصویر شماره 4 
تصویر (5) که به شرایط همان منطقه در تاریخ سوم اسفند 95 میپردازد نشان میدهد که دستاندازی و تغییر کاربری اراضی ملی تالابی با سرعت و به صورت رقابتی در میان متجاوزان رشد کرده و آنها وارد فاز ایجاد نهر و جاده در اراضی مذکور شدهاند و همچنان با شخم زدن و مشخص کردن مرزهای حریم تالاب به تصرف غیرقانونی خود مشغولاند.
تصویر شماره 5 
به فاصله چند ماه در تصویری که چهارم اردیبهشتماه سال 97 (تصویر 6) ثبت شده است، شاهد تجاوزهایی از سمت جنوب غرب و جنوب به سمت شمال این تالاب هستیم. در این تصویر تجاوزهای متعدد از روی خطوط شخم و مرز و نهرهای زهکشیشده مشهود است و هیچ نشانهای از بستر تالابی به چشم نمیخورد.
تصویر شماره 6 
حر منصوری معتقد است: سودجویی از عقبنشینی تالاب میانکاله محدود به منطقه فوق نبوده و در یک نگاه کلی بیش از 2000 هکتار از اراضی آن تنها در نوار جنوب غربی میانکاله تصرف شده است.

وی نحوه برآوردش از وسعت مناطق تصاحبشده را تنها با ابزار سنجش از راه دور گوگل این مقدار را تخمین عنوان کرده و گفت: 100 قطعه زمین به مساحت بیش از 2000 هکتار از جنوب غرب تالاب در صحرای قرهتپه حسینآباد از میانکاله جدا شده است.
فرزاد علیزاده فعال محیط زیست نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه طی چند سال گذشته فعالان این حوزه مشغول موضوع تعرض به اراضی آشوراده و تبدیل آن به قطب گردشگری شده بودندو مسأله تالابخواری در میانکاله به دلیل کمتوجهی آن چنان که باید پیگیری و رسانهای نشده است، اظهار داشت: با عقبنشینی آب دریای خزر بخش عمدهای از ساحل جنوب خلیج گرگان از قرهتپه و بهشهر تا کردکوی و بندر ترکمن در خواب غفلت مدیران سازمان جنگلها و مراتع و سازمان محیط زیست تبدیل به زمینهای کشاورزی که عمدتا به کاشت جو دیم اختصاص داده شده است.
این فعال محیط زیست گفت: عکسهای ماهوارهای که حر منصوری تهیه کرده است شدت این زمینخواری در منطقه قرهتپه بیشتر نشان میدهد.
وی افزود: زمینهایی که با عقبنشینی آب به نیزار و درختچههای گز تبدیل شده بود، اکنون تبدیل به زمینهای کشاورزی شده و هزاران لیتر سم و کود را وارد خاک این منطقه کردهاند.
علیزاده این دستاندازی را آغاز تخریب و ویرانی بزرگ این منطقه عنوان کرده و معتقد است: دیری نمیگذرد که شاهد تغییر کاربری زمینهای کشاورزی نیز خواهیم بود. چه بسا از این زمینها، شهرکها و برجهایی سر بلند کند.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران، درباره تالابخواری در میانکاله گفت: با خشک شدن ضلع غربی میانکاله در چند سال اخیر، تخریب و تجاوز در این منطقه آغاز شده است. تنها موضوعی که میتواند محیطزیست را بر زمینخوارهای میانکاله فائق آورد، وجود مستندات حقوقی است که ادعای زمینخوارها را تکذیب کند.
مدیرکل محیط زیست مازندران خبر از تشکیل پروندههای متعدد قضایی در این زمینه و ورود دادستانی به آن داده است.
اما سوال اساسی اینجاست که طی چند سال گذشته چرا و چطور سازمان محیط زیست و مدیریت پناهگاه حیات وحش میانکاله متوجه این تخلفات آشکار نشدهاند؟ چگونه ممکن است بخش بزرگی از اراضی ملی تحت عنوان پناهگاه حیات وحش و ذخیرهگاه زیستکره تغییر کاربری اتفاق بیفتد و مسؤولان از آن بیخبر باشند. ضمن اینکه شائبه پیش میآید که آتش سوزیهای گاه و بیگاه بیارتباط با این زمینخواریها نیست.
انتهای پیام/