خبرگزاری فارس-سید اسد رجبی: مقام معظم رهبری: «نگذارید غبارهای فراموشی روی این خاطره های گرامی را بگیرد »
یاد شهیدان نباید در جامعه ما از ذهنیتها خارج شود. شهیدان را باید زنده نگه داشت. یاد شهیدان را باید گرامی بدارید و زنده نگه دارید؛ در همه استانهای کشور این معنا وجود دارد. نگذارید غبارهای فراموشی - که عمداً گاهی این غبارها را میخواهند بر روی این خاطره های گرامی بپاشند و قرار بدهند - روی این خاطره های گرامی را بگیرد؛ زنده نگه دارید.
شما ببینید توطئه های دشمن تا کجا از لحاظ فرهنگی و سیاسی نفوذ میکند و چقدر من و شما باید هشیار باشیم که جلو این توطئه ها را بگیریم. معیار اسلامی، «شهید» را از زمره ی مردم معمولی بیرون میبَرد و در کنار اولیا و صدیقین قرار میدهد؛ آن یک نگاه والائی است که به عقل ما هم درست نمیگنجد. حتی با نگاه های مادی معمولی، شهید آن کسی است که جان خود را برای نجات شرف و استقلال ملتش فدا کرده.
هیچ وجدان و شرفی، هیچ دل بیدار و غیر بیماری میتواند این را انکار کند؟ در کشور ما، در ایران اسلامیِ ما در یک برهه ای از زمان سعی کردند این را انکار کنند. فرزندان شهدا به نام پدرانشان افتخار کنند. آنها کسانی بودند که نه در راه تهاجم به یک کشور بیگانه و به یک همسایه، در راه مقابله ی با تهاجم یک دشمن، در راه حفظ میهن، حفظ استقلال، حفظ شرف ملی ایستادگی کردند.
... یاد شهدا، افتخارات شهدا، عزت شهدا را همه باید نصب العین خودشان قرار بدهند؛ نگذارید فراموش بشود. شما غفلت کنید، نیروهای انقلاب غفلت کنند، نیروهای مؤمن غفلت کنند، نفوذیهای دشمن از آن طرف وارد میشوند و چیزی هم طلبگار میشوند. «فاذا ذهب الخوف سلقوکم بالسنة حداد اشحّة علی الخیر اولئک لم یؤمنوا فاحبط اللَّه اعمالهم»؛ وقتی که روز خطر است، در لانه ها خزیدند و نفسشان در نیامد. وقتی خطر برطرف شد؛ مردان خطرپذیر در مقابل خطر سینه سپر کردند و خطر را برطرف کردند، اینها از لانه هاشان بیرون می آیند؛ زبانهای دراز، زبانهای تیز، طلبگار هم میشوند! مگذارید دشمنان انقلاب، دشمنان امام، دشمنان خط جهاد، دشمنان خط ایمان باللَّه، طلبگار بشوند.
اینها تنها بخش کوچکی از تأکیدات رهبر معظم انقلاب در خصوص ضرورت گرامیداشت یاد و نام شهدای گرانقدر است و همین امر نشان دهنده اهمیت موضوع ایثار و شهادت و اهمیت زنده نگهداشت نام و یاد شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی، هشت سال جنگ تحمیلی و شهدای مدافع حرم است.
یکی از راههای زنده نگهداشتن نام این شهدای گرانقدر و زنده نگهداشتن یاد آنها نامگذاری معابر و خیابانهای شهرها به نام آنهاست تا در خلال روز یاد این دلیر مردان زنده نگهداشته شود.
40 درصد نامگذاری خیابانهای پایتخت به نام شهدای مدافع حرم
اهمیت این موضوع از سوی اعضای شورای شهر تهران نیز مورد اذعان قرار گرفته است بهگونهای که محمد جواد حقشناس رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران به خبرنگار فارس گفت: موضوع نامگذاری خیابانها به نام شهدا و به خصوص شهدای مدافع حرم از زمانی که اعزام برای دفاع از حرم انجام گرفت مدنظر شورای شهر بود.
وی افزود: نماد این مسئله هم نامگذاری بزرگترین بوستان جنوب شهر تهران به نام شهید حججی است که پس از آن نیز پیشنهاد نصب مجسمه ایشان را دادیم و در همان مقطع با همکاری شهرداری منطقه صورت گرفت.
وی با اشاره به اینکه مجسمه شهید حججی توسط استاد حسنزاده ساخته شد، گفت: نامگذاری خیابانها و معابر به نام مقدس شهدای حرم ادامه دارد و در همین دوره از شورای شهر حدود ۴۰ درصد نامگذاریها به نام شهیدان است که عمدتا مدافع حرماند.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: در کمیسیون نامگذاری شورای شهر ۳ عضو شورا شامل آقایان خلیلآبادی، نظری و بنده توجه زیادی به این مسئله داریم چراکه آقای خلیلآبادی برادر شهید و آقای نظری فرزند شهید و بنده نیز جانبار انقلاب اسلامی هستم
حقشناس خاطرنشان کرد: رویکرد شورای شهر تهران و کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در خصوص ارزشها دفاع از ایثارگران و شهدا است و توجه به این مسئله نه تنها کم نشده بلکه در دوره پنجم شورای شهر نیز افزایش یافته است.
خیابانها چگونه نامگذاری میشود
موضوع نامگذاری معابر شهری آن هم در کلان شهری مانند تهران از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا بسیاری از مسیریابیها و درج آدرسها بر این موضوع استوار است.
در تهران به منظور نامگذاری و تغییر نام شهرکها، خیابانها، کویها، میادین، بازارها، سرایها، گذرگاه ها، پردیسها، بوستان ها، کوچهها، بنبستها و اماکن عمومی در داخل حوزه شهری تهران کمیسیون فرعی به نام کمیسیون نامگذاری و تغییر نام معابر و اماکن عمومی شهر تهران در کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و زیستشهری شورای اسلامی شهر تهران با حضور سه نفر از اعضای کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و زیستشهری و رئیس روابط عمومی و امور بینالملل شورای اسلامی شهر تهران و مدیرکل روابط عمومی و بینالملل شورای اسلامی شهر تهران و مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری تهران و یک نفر نماینده منتخب از سوی فرهنگستان زبان و ادب فارسی تشکیل میشود.
دبیرخانه این کمیسیون در اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری تهران و مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری تهران به عنوان دبیر کمیسیون مزبور تعیین میشود.
جلسات کمیسیون به ضرورت هر 15 روز یکبار در محل شورای اسلامی شهر تهران تشکیل میگردد و صورت جلسات کمیسیون باید در دفتر مخصوص ثبت و به امضای اعضای حاضر در هر جلسه برسد.
جلسات کمیسیون با حضور دو سوم اعضا رسمیت خواهد یافت. مصوبات کمیسیون با رأی اکثریت اعضای حاضر معتبر خواهد بود و پس از پیشنهاد به شورا و تصویب آن در صحن علنی شورا قابل اجرا خواهد بود.
ارائه پیشنهاد جهت نامگذاری یا تغییر نام معابر و اماکن عمومی شهر تهران به کمیسیون مربوط در شورای اسلامی شهر تهران آزاد بوده و دبیرخانه کمیسیون مزبور موظف به دریافت و ثبت کلیه پیشنهادهای رسیده و طرح آن در جلسات مربوط و اعلام نتیجه به اشخاص حقیقی یا حقوقی پیشنهاد دهنده میباشد.
همچنین به منظور سهولت در انجام امور کارشناسی و تسریع در فرآیند نامگذاری و تغییر نام معابر، کمیسیون مزبور موظف است نسبت به تشکیل کمیتههای کارشناسی و نامگذاری و تغییر نام معابر و اماکن عمومی در هر منطقه شهرداری تهران با حضور افراد ذیل اقدام نماید:
الف ـ شهردار منطقه (رئیس کمیته) ب ـ مدیر روابط عمومی شهرداری منطقه (دبیر کمیته)، ج ـ یک نفر نماینده از انجمنهای شورایاری محلات منطقه (در صورتی که انجمنهای شورایاری در آن منطقه تشکیل شده باشد) با معرفی ستاد اجرایی انجمنهای شورایاری، د ـ یک نفر نماینده تامالاختیار بنیاد شهید انقلاب اسلامی تهران که منطقه شهرداری در حوزه آن بنیاد قرار دارد، هـ ـ امام جماعت یکی از مساجد منطقه با معرفی شورای هماهنگی امور مساجد تهران، و ـ یک نفر کارشناس مطلع اموراجتماعی ـ فرهنگی آشنا به تاریخ و ادبیات به انتخاب و معرفی شهردار منطقه، با اولویت اساتید دانشگاه یا فرهنگیانی که در همان منطقه ساکن باشد.، ز ـ نماینده تامالاختیار فرماندهی ناحیه مقاومت بسیج که منطقه شهرداری در حوزه آن فرمانداری قرار دارد.
کمیتههای مزبور زیر نظر کمیسیون نامگذاری فعالیت مینمایند و مسئولیت کلیه امور کارشناسی نامگذاری و تغییر نام معابر زیر شانزده متر عرض و هشتصد متر طول را بر عهده خواهند داشت.
حذف نام شهدا
اما برخلاف آیین نامهها موجود در چندین ماه گذشته برخی از شهروندان مدعی شدند که واژه شهید از تابلوی برخی معابر و خیابانها حذف شده است.
اولین بار شهردار منطقه یک به این موضوع واکنش نشان داده و حذف نام شهدا را واقعی ندانست اما پس از آن شهردار منطقه 12 به انتشار این اخبار واکنش نشان داد.
درخواست شهروندان از شهرداری
کاربران خبرگزاری فارس در سامانه فارس من سوژهای را با عنوان «حذف نام شهدا از معابر عمومی تهران» به ثبت رسانده و عنوان کردند: اخیرا مشاهده شده است نام شهید از کوچه ها و خیابانها حذف شده است. امسال محرم ، شهرداری در بنر هایی که نصب کرده است ، علاوه بر حذف حداکثری رنگ مشکی ، و نوشتن جملات ثقیل و مبهم .... واژه شهید و شهادت هم در بنر ها دیده نمی شود .لطفا دلیل این تغییرات را پیگیری کنید.
هرگونه تغییر را اطلاع دهید
اما با توجه به حرف و حدیثهای پیش آمده مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران در مورد حذف نام شهدا اطلاعیهای منتشر کرده است.
در متن اطلاعیه روابط عمومی شهرداری تهران آمده است:
وَ لَا تحَْسَبنََّ الَّذِینَ قُتِلُواْ فىِ سَبِیلِ اللَّهِ أَمْوَاتَا بَلْ أَحْیَاءٌ عِندَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُون
پیرو برخی اخبار و اطلاعات واصله مبنی بر عدم درج عنوان مقدس «شهید» در تعداد اندکی از معابر مزین به نام شهدا، شهرداری تهران از ۲۰ مردادماه با پیگیری مجدانه شهرداران مناطق نسبت به بررسی این موارد اقدام نمود و تمام معابری که نیاز به اصلاح داشتند، بهسرعت مورد رسیدگی قرار گرفتند.
با وجودی که این موارد بسیار اندک بوده و عموما با تابلوهای پرچمی نصب شده در سالهای گذشته مرتبط هستند، اما مقرر شد تا هر گونه مغایرتی در پایشهای دورهای مورد بررسی قرار گیرد.
از شهروندان عزیز درخواست داریم که با مشاهده کوچکترین مغایرت در خصوص عناوین معابر مزین به نام شهدای والامقام، سریعا موضوع را از طریق سامانه ١٣٧ اطلاعرسانی نموده تا پس از بررسی در کمترین زمان ممکن اقدام لازم نسبت به اصلاح صورت پذیرد.
قول مساعد شهرداری منطقه 16 به فرزند یک شهید
فرزند یکی از شهدا در این باره به خبرنگار فارس، گفت: در منطقه 16 ناحیه یک کلمه شهید از برخی تابلوها حذف شده است که البته با پیگیریهای صورت گرفته شهرداری منطقه آنها را اصلاح کرد.
وی با بیان اینکه بنده فرزند، برادر و برادرزاده شهید هستم، گفت: به نام 5 نفر از بستگان درجه اول ما کوچه و خیابان نامگذاری شده است.
وی افزود: وقتی متوجه حذف نام شهید و یا در برخی موارد کلمه شهید از معابر شدیم به محل رفتیم و هنگامی که در حال عکسبرداری بودیم برخی مأموران شهرداری رفتار ناشایستی داشتند، گوشی بنده را گرفتند و شکستند. البته بنده با شهردار منطقه صحبت کردم و آنها هم قول دادند موضوع را پیگیری و با خاطیان برخورد کنند البته این را هم بگویم پیمانکار گفته است خسارت گوشی بنده را میپردازد اما تمام عکسهایی که بنده از این تغییر نامها گرفته بودم داخل گوشی بود که توسط مأموران شهرداری شکسته شد.
وی با بیان اینکه با معاونت امور شهری منطقه صحبتهایی کردم و حتی مستندات آن موجود است، گفت: آنها قول مساعد داده و همچنین در برخی موارد تابلوی معابر را اصلاح کردند.
از یک دلیل علمی برای حذف برخی نامها/ تا کسانی که دنبال چیزی غیر از گرامیداشت شهدا هستند
اما پیروز حناچی شهردار تهران در تازه ترین واکنش به ماجرای حذف نام شهید از تابلوهای معابر شهری گفت: کلا ما در دوره جدید، نه تابلویی حذف کرده و نه تابلویی نصب کردیم و این تابلوها از ۵سال پیش بوده است.
وی افزود: البته ممکن است بعضی از تابلوها فرسوده شده باشد و اصلاح کرده باشیم اما بهشکل گسترده که معمولا در شهرداریها اتفاق میافتد کاری انجام ندادهایم.
حناچی گفت: این تابلوها دو دستهاند یکسری تابلوها دیوارکوب هستند که بر سر کوچه و خیابان نصب میشوند که معمولا مناطق این کار را انجام میدهند. همه آنها به نام شهید مزین هستند.
شهردار تهران ادامه داد: اما یک سری تابلو عبوری داریم که برای سرعت ۳۰ کیلومتر به بالا است که شما باید تابلو را در لحظه ببینید و سریع تصمیم بگیرید که بپیچید یا خیر.
وی خاطرنشان کرد: تابلوهای که برای سرعت انتخاب می شوند باید حداقل اختصار در آنها رعایت شود که این یک دلیل فنی است.
حناچی گفت: یک دلیل اخلاقی هم ما داریم که ما افتخارمان به این است که کوچههایمان بهنام شهدا مزین شده. شهدایی که در این محلات زندگی میکردند، عطر و یادشان همچنان وجود دارد و خانوادههایشان همچنان در این محلات زندگی میکنند.
وی ادامه داد: شهدا افتخار ما و افتخار همه ایرانیان هستند هر کسی هر کاری می توانسته در زمان دفاع مقدس انجام داده است.
شهردار تهران تصریح کرد: من یک توصیهای هم به برخی رفقا و دوستان میکنم در سیره امامان و پیامبر گرامی آمده است که وقتی فردی مراجعه میکرد و به گناه اقرار میکرد حضرت رسول نشنیده میگرفتند و به فرد میگفتند برو.
توصیه من این است که برخی دوستان و رفقا این خصلتها را یاد بگیرند. تمام همکاران ما در شهرداری تهران بسیج هستند، سامانه۱۳۷ هم مامور شده تا گزارشات را بررسی کنند و اصلاحات انجام شود.
حناچی گفت: من به نظر میرسد که برخی از افرادی که امروز در خصوص حذف نام شهید سخنانی میگویند و یا اعتراضی میکنند فکر احترام به نام شهدا و گرامیداشت یاد آنها نیستند و دنبال مسائل دیگری هستند.
انتهای پیام/