برابری سن، کار دست زوجین داده است. بیشترین طلاق ثبت شده برای زوجهایی است که با همدیگر اختلاف سنی نداشتهاند.
نسبت طلاقهای ثبت شده به ازدواجها بهطور میانگین 30درصد است. اگرچه از سال92 تا سال96، روند ثبت طلاق در کشور با شیب ملایمی افزایش یافته و تقریبا 1/1 برابر شده است اما آسیبشناسان اجتماعی ثبت بیش از 175هزار طلاق در سال96 را نوعی رکورد برای کشور دانسته و نسبت به آن هشدار دادهاند. جامعهشناسان بر این باورند که شرایط جامعه و عرفهای جاافتادهای که با آنها مواجه هستیم موجب میشود که در نهایت زنان آسیب بیشتری از طلاق گرفتن ببینند؛ آمارهای سازمان ثبتاحوال نشان میدهد که ۸درصد طلاقها در سال96 برای بار دوم در زنان و مردان رخ داده و همچنین شانس مردان برای ازدواج مجدد پس از طلاق بیشتر از زنان است. همشهری امروز طلاقهایی که در سالهای92 تا 96 اتفاق افتادهاند زیر ذرهبین قرار داده و جزئیات آنها را بررسی کرده است.
احتمال بقای ازدواجهای رخ داده با کمک علم آمار، امکانپذیر است. برپایه این دادهها، احتمال بقای ازدواجهای رخداده بیش از 75درصد است.با فرض ثابت ماندن میزان طلاق گروههای سنی مختلف در سال95 و بدون درنظر گرفتن احتمال مرگومیر همسران، جدول زیر نشاندهنده احتمال بقای زندگیهای شکل گرفته در گروههای مختلف سنی سال مورد بحث است.
بررسیها نشان میدهد که بیشترین زنانی که برای طلاق اقدام میکنند (29.8درصد) در گروه سنی 15تا 19 سال قرار دارند.
روند نسبت ازدواج به طلاق ثبت شده در ایران
نسبت ازدواجهای ثبت شده به طلاقهای ثبت شده در ایران رو به کاهش است. سال 75، این نسبت در اوج خود قرار داشته و در سالهای اخیر به کمترین مقدار خود رسیده است.
در سال95، تعداد 181هزار و 49 رویداد طلاق ثبت شده که بیشترین مقدار طی 50سال اخیر (تا سال96) بوده است.
درصد ازدواجهای منجر به طلاق در سال اول برای زنان ازدواج کرده در سالهای 91 و 92
بر پایه محاسبات آماری، احتمال بقای ازدواجهای رخ داده حدود 75درصد است.
اختلاف سنی بیشتر، زندگیها را پایدارتر کرده است
برابری سن، کار دست زوجین داده است. بیشترین طلاق ثبت شده برای زوجهایی است که با همدیگر اختلاف سنی نداشتهاند. آمارها حکایت از آن دارد که 19هزار و 96(10درصد طلاقها) در حالی ثبت شدهاند که زن و شوهر، همسن بودهاند. تعداد طلاقهای ثبت شده در اختلاف سنیهای استاندارد و عرف جامعه، برخلاف تصور، بالاست. در ازدواجهایی که مردها در آن 5سال از همسر خود بزرگترند، 14هزار و 680و در ازدواجهایی که در آن مردها، 3سال بزرگترند، 15هزار و 293طلاق ثبت شدهاند. نکته جالب دیگری که آمارها از آن خبر میدهند اختلاف سنی 20ساله زن و مرد است که تعداد طلاقهای ثبت شده را کاهش میدهد. بر این اساس، هنگامی که مردها 20سال از همسر خود بزرگتر بودهاند 2هزار و 714طلاق را به ثبت رساندهاند و در مواردی که زنها 20سال از همسر خود بزرگتر بودهاند تنها 53مورد جدایی رخ داده است.
23/5درصد مردانی که برای طلاق اقدام میکنند در گروه سنی 20 تا 24 سال قرار دارند.
میزان طلاق رخ داده به تفکیک گروه سنی در سال96
میزان طلاق رخ داده در گروههای سنی پایین، نسبت به گروه سنی بالا بیشتر است. در فاصله سالهای 1345تا 1396، بررسیها نشان میدهد عموما زنها در سنهای پایینتری مطلقه میشوند.
تعداد طلاق ثبت شده برحسب سن مرد در زمان طلاق در سال 96
174هـــزار و 578نفر در سال96 طلاق گرفتهاند
میزان عمومی طلاق در ایران بعد از گذار از میزانهای حدود یک در هزار تا ابتدای سال ۸۳ شمسی، امروز به ارقامی حدود 2در هزار نفر جمعیت رسیده و وضعیت نسبتاً باثباتی را در چند سال اخیر تجربه کرده است
میزان طلاق متأهلان روندی افزایشی بهخود گرفته است. بهگونهای که از حدود 3در هزار سال 65 به حدود ۸ در هزار زن متأهل در سال95 افزایش یافته است
حدود 3درصـد ازدواجهــای ثبت شده در سالهای91 و 92 در ســال اول به طلاق منجر شده است
میانگین سن طلاق برای مردان در کشور حدود 35سال و برای زنان حدود 30سال است
تعداد طلاقهای ثبت شده در کشور بهطور مداوم روند افزایشی را تجربه کرده است. شتاب این افزایش در دورههای مختلف متفاوت است
تحلیل آمارها حکایت از آن میکند که با بالاتر رفتن سن زنان در زمان ازدواج، نسبت رخداد طلاق در سال اول ازدواج بیشتر است.