نویسنده مصری: ترامپ ایران را نشناخته بود

به گزارش مشرق، روزنامه فرامنطقه‌ای «رای الیوم» در یادداشتی با عنوان ایران در چشم طوفان ایالات متحده... اما ولایت فقیه مصون خواهد ماند»، درک نادرست رئیس جمهور آمریکا از استراتژی نظام جمهوری اسلامی و جغرافیای سیاسی آن را دلیل شکست وی در دستیابی به اهداف خود از تحریم ایران برشمرد.

ببینید:

فیلم/ دست آمریکا و اروپا در یک کاسه است

«محمد سعد عبد اللطیف»، نویسنده مصری و پژوهشگر جغرافیای سیاسی این یادداشت را با یادآوری ماجرای فرار شاه ایران و پیروزی انقلاب ایران آغاز کرد و آورد: برگه‌های پراکنده در پرونده ایران... هواپیمایی از تهران برخاستی بی بازگشت دارد و حامل آخرین پادشاه بیماری است که به دنبال باندی برای فرود می‌گردد. دنیا از پذیرش او امتناع می‌ورزد. آمریکا هم  حاضر به استقبال از وی نیست.

بیشتر بخوانید:

ترامپ:‌به دنبال جنگ با هیچ کسی نیستیم

نویسنده افزود: «انور سادات» که نامزد جایزه صلح نوبل است اجازه می‌دهد هواپیما در فرودگاه قاهره به زمین نشیند. هواپیمایی هم از پاریس به مقصد تهران بلند می‌شود تا چهره خاورمیانه را با تولد یک ایدئولوژی دینی از شهر مقدس قم تغییر دهد. آیت الله خمینی و ولایت فقیه از تبعید بازمی‌گردد. سپس قاهره مرگ شاه پهلوی پلیس خلیج فارس را اعلام می‌کند و تشیع جناره رسمی برای آن برگزار می‌کند و ایران روابط خودرا با مصر قطع کرد.

عبداللطیف نوشت: مسئله گروگان‌های آمریکایی در داخل سفارت آمریکا در تهران نقطه عطف دیگری در روابط آمریکا و تهران است. صدام هم که پس از انقلاب ایران در عراق به حکومت می‌رسد و سرویس اطلاعات آمریکا جنگی را توسط وی علیه ایران رقم می‌زند که هشت سال به طول انجامید و ایران در حالی از آن خارج شد که قدرت جدیدی شده که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را که همپیمان عراق هستند تهدید می‌کند.

نویسنده افزود: بدین ترتیب ایران قدرت خود را در عراق پس از سرنگونی صدام به منصه ظهور گذاشت. ایران در سایه چهار دهه تحریم از سوی آمریکا نفوذ خود را در منطقه گسترش داد و ائتلاف‌هایی را در لبنان، سوریه و یمن  و حتی با کشورهایی از حوزه خلیح (فارس) تشکیل داد.

عبدالطیف با اشاره به اقدام ترامپ در خروج از برجام و درخواست وی برای مذاکره جدید بر سر برنامه هسته‌ای ایران نوشت: من فکر می‌کنم دولت ترامپ صحنه سیاسی را به خوبی مطالعه نکرده و ندانسته است که جغرافیای سیاسی ایران نقش مهمی در این بحران ایفا می‌کند که شامل قلمرو، موقعیت حغرافیایی ایران و آب‌های سرزمینی این کشور است که به 2500 مایل می‌رسد و مرزهایی که با 9 کشور همسایه خود دارد و دیگر اینکه به بزرگترین دریاچه جهان یعنی دریاچه خزر مشرف است.

رای الیوم نوشت: ترامپ درک نکرد که ایران از صبر و برداری بالایی در سیاست بین المللی خود برخوردار است. بحران گروگان‌های آمریکایی ۴۴۴ روز به طول انجامید و حتی سینمای هالیوود یک محصول سینمایی از عملیات شکست خورده آمریکایی‌ها برای آزاد کردن گروگان‌های آمریکایی ساخته است.

نویسنده تاکید کرد: جغرافیای سیاسی ایران هم مثل زمان کارتر و هنری کسینجر نیست. ظهور اژدهای چین، روسیه، هند و ترکیه حائز اهمیت است که یک منطقه جغرافیایی نزدیک‌تر به نفت ایران را تشکیل می‌دهند و به تهدیدهای آمریکا درباره تحریم صادرات نفت ایران گوش نکردند و حتی کشورهای اروپایی که در ایران فعالیت می کنند در صورت خروج از ایران چین جایگزین آنها می شود

عبداللطیف گفت: در طرف دیگر این مناقشه جاری اسرائیل است که نخستین ذینفع از به آتش کشیدن منطقه است. اسرائیل جنوب بغداد و استان صلاح الدین در شمال عراق، سوریه و ضاحیه جنوبی بیروت را با پهپادهای خود هدف گرفته است تا پیامی به تهران مخابره کند، اما حزب الله با عملیات اخیر خود پاسخی سریع به اسرائیل داد که اگر درگیری در منطقه رخ دهد تر و خشک با هم می‌سوزند.

رای الیوم ادامه داد: برخی معتقدند جنگ نیابتی در جنوب لبنان و شرق جولان رخ می‌دهد و عملیات‌هایی هم در بخش‌هایی از عراق صورت خواهد گرفت. برخی ناظران اما معتقدند عملیات در خاک عراق  بعید به نظر می‌رسد به دلیل وجود توافقنامه امنیتی میان عراق و آمریکا و اختلافی که میان دولت آمریکا و موساد به دلیل عملیات‌های منتسب به اسرائیل در بغداد و سامرا که با هواپیماهای اف 35 انجام شده بود، رخ داد.

نویسنده افزود: اتحادیه اروپا شریک توافق برجام و در راس آن فرانسه در دور کردن سایه جنگ از ایران ایفای نقش می‌کند. مذاکرات ایران و فرانسه به منظور بازگشت امور به قبل از بحران و شکستن محاصره اقتصادی و ورود به مذاکرات است. اروپایی‌ها از وقوع جنگ در منطقه به دلیل سرازیر شدن موج مهاجران و افزایش قیمت نفت به دلیل توقف تولید آن در صورت بسته شدن تنگه هرمز و تسلط حوثی ها بر تنگه باب المندب هراس دارند.

وی تصریح کرد: در بعد دیگر ایران خواهان یکسره شدن نبرد در ادلب و بازگشت ثبات به آنجاست. امریکا هم نگران تقویت نظام سوریه و متحد ایرانی آن و رسیدن ایرانی‌ها به دروازه‌های جولان و دریاچه طبریه است. آمریکا در وهله نخست حفظ امنیت اسرائیل برایش اهمیت دارد تا اینکه به حکام و ملت‌های عربی اهمیتی بدهد. ترکیه هم منافعی در ادلب دارد و نمی‌خواهد کُردهای سوریه به مرزهای ترکیه برسند بلکه می‌خواهد ترکمان‌ها در آنجا بمانند. سرویس‌های اطلاعاتی در شمال سوریه ایفای نقش می‌کنند و نظامیان آمریکایی در خاک سوریه و عراق حضور دارند و شبه نظامیان شیعه عراق هم تهدید کرده‌اند اگر جنگی با ایران درگیرد به منافع آمریکا حمله می‌کنند روسیه و ترکیه هم در دیدار اخیر خود درباره اوضاع و ترتیبات شمال سوریه با هم به تفاهم رسیده‌اند.

عبداللطیف افزود: هم اکنون ائتلافی توسط ایران، روسیه و ترکیه علیه ائتلاف غربی تشکیل شده است. ائتلاف غربی که از افزایش تعداد مهاجران به اروپا و اوضاع انسانی می‌ترسد. موشک‌های بالستیک، موجودیت عربستان و امارات و پایگاه‌های آمریکا در قطر را تهدید می‌کنند با وجود اینکه نقش امارات در یمن کاهش یافته است و اماراتی‌ها با ایرانی ها به تفاهم‌هایی رسیده‌اند و روابط ایران با امارات قوی‌تر از تحریم‌هاست .همچنین روابط ایران با قطر و ترکیه هم قوی است پس آیا ایران در سایه اوضاع اقتصادی کنونی این کشور و ظهور جریانی از اصلاح طلبان معارض از موضع خود عقب نشینی می‌کند؟ در هر حال نظام ولایت فقیه در ایران فرو نمی‌پاشد حتی اگر شخصیت‌هایی ناپدید شوند یا حوادث به سرنگونی آنها منجر شود.

برچسب ها:

جهان