به گزارش خبرگزاری فارس، در پی اعتراضات اخیر کارگری کارکنان شرکت ماشینسازی تجهیزات سنگین هپکو اراک، مبنی بر تغییر سهامدار عمده بعد از واگذاری و تغییر خریدار، سازمان خصوصیسازی اقدام به انتشار پرسشها و پاسخهای متداول در زمینه این شرکت واگذار شده کرد.
1- برای اولین بار چه میزان از سهام شرکت هپکو، در چه سالی و به چه کسی واگذار شد؟
برای اولین بار در سال 1385 معادل 60/72 درصد سهام شرکت تولید تجهیزات سنگین-هپکو به قیمت 705 میلیارد ریال طی قرارداد مورخ 1385/12/14 به شرکت واگنسازی کوثر طی قرارداد مورخ 1385/12/14، واگذار شد. (ضمیمه-1)
2- به چه دلیل خریدار شرکت هپکو، با مشکلاتی در بازپرداخت اقساط و اداره این شرکت، مواجه شد؟
با عنایت به بدهیهای بانکی شرکت و ربح (سود) مرکب تسهیلات بانکی معوق، واردات بیرویه ماشینآلات راهسازی مشابه تولیدات هپکو، مشکلات اقتصادی حاکم بر کشور و ...، خریدار شرکت هپکو با مشکلاتی از قبیل عدم پرداخت به موقع حقوق پرسنل و عدم توانایی بازپرداخت اقساط مواجه شد.
3- هیأت واگذاری پس از واگذاری شرکت هپکو چه تصمیماتی در مورد مهار و کنترل مشکلات این شرکت اتخاذ نمود؟
هیأت واگذاری در جلسه مورخ 1388/4/6 و به منظور مساعدت با خریدار، امهال حداکثر سه ساله اقساط معوقه شرکت از زمان انجام معامله (1385/11/28) را در نظر گرفت، بطوری که خریدار کلیه اقساط معوقه را حداکثر تا تاریخ 1388/11/28 پرداخت نماید و با احتساب سود فروش اقساطی مورد تصویب قرار داد.
پس از گذشت چند سال و کماکان پابرجا بودن مشکلات حاکم بر شرکت، هیأت واگذاری در جلسه مورخ 1395/11/2 که با حضور استاندار مرکزی برگزار شد، مقرر نمود "سازمان خصوصیسازی به نیابت از طرف اجرای احکام دادگاه، فروش سهام شرکت مذکور را درخواست نماید و در غیر این صورت، با متقاضیان بالقوه خرید سهام شرکت یاد شده مذاکره و نسبت به عرضه مجدد سهام در وثیقه، با اعطای دوره تنفس در بازپرداخت اقساط بدون سود فروش اقساطی و تعیین مدت تنفس به تشخیص سازمان اقدام نماید." (ضمیمه-2)
4- واگذاری دوم شرکت هپکو در چه سالی، به چه قیمتی و به چه کسی صورت پذیرفت؟
بر مبنای مصوبه جلسه مورخ 1395/11/2 هیأت واگذاری؛ 60/72 درصد سهام شرکت هپکو در مزایده مورخ 1395/11/27 به قیمت 2،160 میلیارد ریال طی اقساط شش ساله به شرکت هیدرواطلس (سازنده جرثقیلهای هیدرولیک و ارائه دهنده مناسب ترین پیشنهاد از بین کلیه متقاضیان) واگذار شد و قرارداد آن به تاریخ 1396/2/12 ابلاغ و معارفه سهامدار جدید در تاریخ 1396/3/6 انجام شد.
5- خریدار دوم چه اقداماتی در راستای بهبود شرایط شرکت هپکو، انجام داد؟
خریدار جدید پس از خرید سهام شرکت اقداماتی در راستای بهبود شرایط و کنترل وضعیت بحرانی شرکت انجام داد که به برخی از آنها به شرح زیر اشاره میشود:
انتخاب اعضای هیأت مدیره جدید به موجب صورتجلسه مجمع عمومی عادی بطور فوقالعاده مورخ 1396/4/20.
هزینهکرد بیش از 60 میلیارد ریال از محل آورده نقدی بابت پرداخت بخشی از حقوق معوق، بیمه تکمیلی کارکنان، تنخواه سفارشات خارجی و خرید اعتباری آهنآلات و مواد اولیه.
مذاکره با بانک تجارت و سایر بانکها جهت تعیین تکلیف بدهیهای بانکی هپکو.
انقعاد تفاهمنامهای با وزارت صنعت، معدن و تجارت جهت تولید سه هزار دستگاه انواع ماشینآلات راهسازی.
اخذ تسهیلات سرمایه در گردش به مبلغ 120 میلیارد ریال از بانک تجارت و در چارچوب توافقات صورت گرفته در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید، که صرف پرداخت حقوق معوق پرسنل شد.
انعقاد تفاهمنامه دو جانبه فیمابین شرکت هپکو و بانک تجارت با موضوع یوزانس بابت خرید قطعات به مدت یک سال از آلمان به مبلغ 8000 میلیارد ریال.
6- چرا شرکت هیدرواطلس، به عنوان خریدار دوم شرکت هپکو، نیز از خریدار این شرکت انصراف داد؟
با توجه به مشکلات نهادی شرکت هپکو، خریدار جدید (شرکت هیدرواطلس) نیز در رفع موانع عمده شرکت ناکام ماند و اولین بار پس از گذشت صرفاً 8 ماه از خرید شرکت، طی نامه مورخ 1396/10/12 (ضمیمه-3) انصراف خود را از ادامه قرارداد اعلام و درخواست فسخ قرارداد را نمود، که در این راستا پیگیریهای همه جانبه ای توسط سازمان خصوصی سازی و سایر نهادهای ذیربط انجام شد و چندین بار جلسه کارگروه تحلیل و رفع موانع تولید با موضوع شرکت هپکو برگزار شد. لیکن دولت و بانکها نتوانستند بخش اعظمی از تعهدات خود را که به تصویب کارگروه مذکور رسیده بود، را ایفاء نمایند؛ بنابراین مشکلات بنیادی شرکت هپکو، حل نگردید؛ و خریدار این شرکت (شرکت هیدرو اطلس) طی نامه مورخ 1398/4/1 عنوان سازمان خصوصیسازی، برای دومین بار درخواست فسخ قرارداد واگذاری را ارائه نمود.
7- از سال 1396 و بروز مشکلات شرکت هپکو و انصراف خریدار دوم از خرید این شرکت، سازمان خصوصی سازی و سایر نهادهای ذیربط چه اقداماتی جهت کنترل و مهار بحران و بهبود شرایط شرکت انجام دادند؟
دراین راستا اقداماتی به شرح زیر انجام شد:
الف) با توجه به انصراف خریدار دوم از خرید شرکت، طی نامه مورخ 1396/10/12، سازمان خصوصیسازی با همکاری استانداری استان مرکزی نسبت به شناسایی اشخاص حقیقی و حقوقی جدید واجد شرایط جهت خرید سهام و اداره شرکت اقدام نمود. البته با توجه به شرایط ویژه شرکت، یافتن اشخاص خبره و واجد شرایطی که برای خرید این شرکت اعلام آمادگی نمایند کار آسانی نبود. به عنوان مثال پس از چندین جلسه مذاکره با مدیرعامل شرکت آبادراهان پارس (خریدار سازمان توسعه راههای ایران)، ایشان طی نامه مورخ 1396/10/30 (ضمیمه-4) مشکلات نهادی شرکت هپکو را به درستی مطرح کرده و راهکارهای پیشنهادی خود را ارائه نمودند؛ لیکن بسیاری از راهکارهای پیشنهادی ایشان، از حیطه اختیارات قانونی سازمان خصوصیسازی خارج بود؛ لذا با علم به این موضوع، ایشان طی نامه مورخ 1396/10/30 (ضمیمه-5) انصراف خود را از خرید سهام شرکت هپکو اعلام نمودند.
ب) متعاقب آن، کارگروه ملی تسهیل و رفع موانع تولید (ضمیمه-6) با حضور وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت و معاونین ایشان، معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رییس جمهور، نمایندگان بانک مرکزی ج.ا.ا، وزارت کشور و وزارت تعاون در تاریخ 1397/2/31 برگزار و مقرر شد:
سازمان خصوصیسازی تا زمان تعیین تکلیف مالکیت، مسئولیت مدیریت شرکت هپکو را عهدهدار شده و نسبت به انتصاب مدیر اجرایی، فوراً اقدام نماید.
سازمان خصوصیسازی با همکاری بانک ملی ایران، تا روز 5 شنبه مورخ 1397/3/3 نسبت به پرداخت سه ماه حقوق معوق کارگران شرکت هپکو اقدام نماید.
حداکثر ظرف 10 روز آینده، سازمان خصوصیسازی مذاکرات لازم را با نهادهای ذیصلاح از جمله: قرارگاه خاتمالانبیاء، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و ... به منظور واگذاری شرکت هپکو به عمل آورد و وزارت صمت نیز حسب درخواست سازمان همکاری نماید.
وزارت کشور قرارداد قبلی سازمان شهرداریها و دهیاریها با شرکت هپکو را حل و فصل نماید و وزارتخانههای کشور و راه و شهرسازی در اجرای مصوبات قبلی کارگروه، نسبت به عقد قرارداد با شرکت مذکور به منظور تأمین ماشینآلات مورد نیاز سازمان شهرداریها، ستاد مدیریت بحران و سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای اقدام نمایند.
ج) سازمان خصوصیسازی به موجب بند (2) مصوبات کارگروه مذکور، نسبت به پرداخت سه ماه حقوق معوق کارگران شرکت هپکو اقدام نمود و سپس در جلسه مورخ 1397/3/30 مجمع عمومی عادی بطور فوقالعاده شرکت "هپکو"، اعضای حقوقی هیأت مدیره این شرکت برای مدت دو سال انتخاب شدند. متعاقباً بر اساس صورتجلسه هیأت مدیره مورخ 1397/3/30 شرکت مذکور، نمایندگان حقیقی اعضای حقوقی منتخب مجمع فوقالذکر، انتخاب و تعیین سمت شدند.
د) در جلسات سی و چهارم، چهلم و پنجاه و دوم کارگروه ملی تسهیل و رفع موانع تولید، مقرر شد مبلغ 900 میلیارد ریال تسهیلات به عاملیت بانک ملی ایران به شرکت هپکو پرداخت گردد که بخشی از این مبلغ پرداخت شد. (ضمیمه-7)
هـ) در جهت اصلاح ساختار، شرکت هپکو اخذ مجوز افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها را از سازمان خصوصیسازی درخواست نمود که با نظر موافق این سازمان و مطابق آگهی دعوت به مجمع عمومی فوقالعاده، موضوع در دستور جلسه مورخ 1397/12/19 مجمع قرار گرفت؛ که نماد شرکت هپکو در بورس، به دلیل برگزاری جلسه مذکور متوقف شد.
و) با ادامه یافتن مشکلات شرکت هپکو، دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید طی نامه مورخ 1398/2/19، از سازمان خصوصیسازی برای شرکت در جلسه مورخ 1398/2/25 در محل وزارت صمت به منظور بررسی روند اجرای مصوبه قبلی ستاد مذکور مبنی بر: "سازمان خصوصیسازی نسبت به تعیین تکلیف مالک جدید هپکو، بر اساس اهلیتسنجی مربوطه اقدام نماید" دعوت به عمل آورد. متعاقب آن، دبیر محترم ستاد مذکور طی نامه مورخ 1398/2/29 (ضمیمه-8) مصوبات جلسه مورخ 1398/2/25 ستاد مذکور مرتبط با شرکت هپکو را به شرح زیر ابلاغ نمود:
با توجه به ضرورت بازگشایی نماد بورس شرکت هپکو و ضرورت اخذ گواهی معافیت مالیاتی افزایش سرمایه و ثبت افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکتها، مقرر شد طی روز جاری مکاتبهای از سوی وزیر محترم صمت با وزیر امور اقتصادی و دارایی به منظور مستثنی نمودن شرکت هپکو از بخشنامه ابلاغی توسط رییس سازمان امور مالیاتی انجام و در خصوص شرکت هپکو عملیاتی شد.
با توجه به عدم واگذاری سهام شرکت هپکو به مالکیت جدید، موضوع مصوبه مورخ 1396/10/26، مقرر شد: سازمان خصوصیسازی مجاز است نسبت به واگذاری بلوک 60/7 درصدی سهامدار کنونی بدون رعایت الزام تابلوی معاملاتی سهامداران خرد اقدام نماید.
8- وضعیت حال حاضر شرکت هپکو، چیست؟
با توجه به درخواست فسخ قرارداد از طرف شرکت هیدرو اطلس بهعنوان خریدار شرکت هپکو، موضوع حل مشکلات این شرکت، با اولویت در دستور کار دستگاههای ذیربط قرار گرفت. بر این اساس، در تاریخ 1398/6/7 جلسه ستاد ملی تسهیل و رفع موانع تولید به ریاست وزیر محترم صنعت و معدن و تجارت در استان مرکزی برگزار شد؛ و در این جلسه ادامه مسئولیت سازمان خصوصیسازی در خصوص تعیین مدیریت شرکت هپکو، مورد تصویب قرار گرفت. در این راستا جلسات متعددی با سهامدار کنونی هپکو در محل سازمان خصوصیسازی برگزار و پس از انجام مذاکرات لازم در خصوص مدیر پیشنهادی از سوی استانداری مرکزی و انجام توافقات مربوطه، تصمیماتی به شرح زیر اتخاذ شد:
آقای روغنی گلپایگانی بهعنوان مدیرعامل جدید شرکت هپکو تعیین و مقرر شد، سایر اعضای هیأت مدیره نیز با معرفی ایشان و توافق سازمان خصوصیسازی و سهامدار عمده هپکو (شرکت هیدرو اطلس)، بهفوریت منصوب شوند.
موضوع انتخاب و تعیین مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره جدید در شرکت هپکو مورد موافقت سهامدار عمده این شرکت بوده و مقرر شد نسبت به انجام تشریفات ثبت قانونی آن، حداکثر طی 24 ساعت اقدام شود.
سایر توافقات ازجمله تفویض اختیارات به مدیرعامل جدید و سایر اعضای هیأت مدیره، در چارچوب مقررات قانون تجارت و مقررات شرکت، صورت خواهد پذیرفت.
مقرر شد در اسرع وقت مدیران جدید هپکو اقدامات قانونی جهت خاتمه مسئولیت مدیران فعلی شرکت هپکو را انجام دهند.
به گزارش خبرگزاری فارس، برخی مخاطبان سامانه «فارس من» با ثبت موضوع «هپکوی مظلوم را یاری کنید» و «جلوگیری استاندار از افزایش سرمایه شرکت هپکو» خواستار پیگیری موضوع از مسئولان مربوطه شدند.
انتهای پیام/ب