BBC و تاریخ‌نگاری براساس جعلیات +عکس

به گزارش مشرق، سال گذشته همزمان با ایام کودتای 28 مرداد، بی بی سی فارسی سندی منتشر کرد که مدعی بود اردشیر زاهدی - فرزند سرلشکر فضل الله زاهدی عامل کودتای 28 مرداد- به موسسه هوور دانشگاه استنفورد اهدا کرده است.

این سند دست‌نویس حکایت از آن داشت که در جریان کودتای 28 مرداد 1332 یا مدت کوتاهی پس از آن به روحانیان سرشناسی نظیر آیت‌الله ابوالقاسم کاشانی، آیت‌الله محمد بهبهانی و حجت‌الاسلام و المسلمین فلسفی مبالغی به‌خاطر حمایت از کودتا اهدا شده است. علاوه بر روحانیون، به گروه‌های دیگری همچون "شعبان و دسته‌جات او" و "جراید(روزنامه‌ها)" مبالغی داده شده است.

بیشتر بخوانید:

حامی شماره یک تک‌خوانی زنان برای چه ماموریتی به ایران بازگشت؟ +تصاویر

فیلم/ نظر کارشناس BBC درباره طرح ظریف برای خلیج فارس

رهبری، آمریکا را تحقیر کرد تحلیلگر کودن BBC هورا کشید!

این اولین‌بار بود که سندی ادعایی از ارتباط مالی مقام‌های وقت حکومت پهلوی و کودتاگران با شبکه روحانیت، مطبوعات و گروه شعبان جعفری را نشان می‌داد. انتشار این سند در ایران با واکنش‌هایی همراه شد. یعقوب توکلی پژوهشگر تاریخ معاصر فردای آن روز می‌گوید "آنچه اخیراً از آرشیو اردشیر زاهدی(وزیر خارجه پهلوی و پسر فضل‌الله زاهدی عامل کودتای 28 مرداد) درآمده جعلی است. جالب است آنها که پول گرفتند مانند شعبان جعفری، منکر پول گرفتن می‌شوند اما آنهایی که پولی نگرفتند برایشان سند تنظیم می‌شود. اصل سند هم ببینید یک کاغذی است که بدون سربرگ نوشته شده و کاملا قلم و ادبیاتش متعلق به امروز است و سند تاریخی نیست و دست‌نوشته امروزی با هدف تخریب شخصیت مرحوم کاشانی است."

پشت و روی برگه جعلی بی بی سی علیه آیت‌الله کاشانی

سید محمود کاشانی فرزند آیت‌الله کاشانی نیز یادداشتی بلند به ادعای بی بی سی پاسخ داد و نوشت "بی بی سی فارسی که نمی­‌تواند تاریخ مشخصی را برای این کاغذ روشن کند مدعی شده است این پول در حول و حوش کودتا در سال 1332 تا 1334 پرداخت شده است. این در حالی است که کودتای ادعایی که بی‌­بی­‌سی درباره آن تبلیغ می­‌کند روز 28 مرداد 1332 بوده است. در این صورت حول و حوش کودتا چه تاریخی است؟ اگر پیش از تاریخ ابلاغ فرمان برکناری مصدق بوده که دولت و امکانات مالی در اختیار مصدق بوده است و سپس چگونه این تاریخ تا سال 1334 یعنی دو سال بعد به درازا کشیده است؟"

بی بی سی سال گذشته گزارش‌های مکتوب و تصویری زیادی براساس این دست‌نوشته کار کرد اما حالا با گذشت یک سال، کسی که می‌گفتند صاحب سند است به میدان آمده و از اساس تمام آنچه بی بی سی گفته بود را زیر سوال برد!

اردشیر زاهدی داماد محمدرضا شاه و وزیر خارجه دولت پهلوی بود. وی در زمان وقوع انقلاب اسلامی سفیر ایران در سازمان ملل بود و پس از فروپاشی رژیم پهلوی در خارج از کشور ماند. وی که در سال‌های اخیر مواضع متنوعی درباره در یک فایل صوتی درباره این دست‌نویس چنین توضیح می‌دهد: انگلیسی‌ها مثل سگ از آیت‌الله کاشانی می‌ترسیدند و وادارش کردند به عراق برود مثل پدر من که به فلسطین تبعید شده بود. این مزخرفات بی بی سی مال CIA است وگرنه خط من نیست. من به دوتا وزیر خارجه آمریکا فحش دادم بهمین خاطر ... می‌سوزد، می‌خواهند تلافی کنند. وقتی من پدرم سرِکار است چه‌کاره‌ام که بردارم و چیزی بنویسم. در زمان مصدق هم بودجه محرمانه بوده است. بعد هم من به خودم اجازه نمی‌دادم 5 هزار و 10 هزار به این افراد بدهم. اطرافیان آنها بهشان اعتقاد داشتند..."

اردشیر زاهدی سند منتسب به وی که بی بی سی فارسی سال گذشته منتشر کرده بود را دروغ خوانده و می‌گوید "مزخرفات بی بی سی کار CIA است."

این اولین‌بار نیست که رسانه سلطنتی بریتانیا دست به جعل اخبار و اسناد علیه کودتای 28 مرداد و تاریخ معاصر ایران می‌زند. برای مثال سال 96 نیز با انتشار برخی اسناد وزارت خارجه آمریکا درباره کودتای 28 مرداد، بی بی سی فارسی مدعی همکاری آیت‌الله کاشانی با کودتاگران شد. در حالی که بررسی متن منتشره این اسناد نشان می‌داد  علیرغم اختلاف نظر آیت‌الله کاشانی با دکتر مصدق، اولاً همواره آمریکایی‌ها مصدق را به کاشانی ترجیح داده‌اند و ثانیاً،  کاشانی نه تنها موافق کودتا نبوده بلکه دکتر مصدق را نسبت به وقوع کودتای آمریکایی هشدار هم داده اما با بی‌اعتنایی آقای مصدق روبرو شده است. در یکی از این اسناد‌ آمده بود: "در صورتی که کاشانی به قدرت برسد، نتیجه احتمالی در ایران وضعی به مراتب بدتر برای منافع غرب نسبت به وضع فعلی خواهد بود. رسیدن به توافق با حکومت (کاشانی) برای حل مناقشه نفتی نسبت به دولت فعلی دشوارتر خواهد بود و آن دولت، در برابر نفوذ غرب مقاوم‌تر عمل خواهد کرد."

بی بی سی این سبک تاریخ‌نگاری را منحصر در وقایع 28 مرداد نکرده بلکه دو روز مانده به بیست و هفتمین سالگرد ارتحال امام خمینی در سال 95، در گزارشی با عنوان «پیام محرمانه آیت‌الله خمینی به دولت کندی، رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا، چه بود؟» ادعا کرد «به اسنادی دست یافته که از تماس‌های سِرّی آیت‌الله خمینی، با دولت‌های جان اف کندی و جیمی کارتر حکایت دارد». این شبکه مدعی شده بود که «بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران که آمریکا را شیطان بزرگ می‌خواند و می‌گفت تمام گرفتاریها از آمریکاست،‌ دست‌کم دوبار با رؤسای جمهوری آمریکا تماس مستقیم برقرار کرده بود». بی‌بی‌سی فارسی همچنین در گزارش خود مدعی شده بود که فردی به‌نام حجت‌الاسلام کمره‌ای پیام‌رسان امام خمینی به سفارت آمریکا بوده است.

بسیاری از مقامات عالی‌رتبه نظام، اعضای دفتر امام خمینی در پاریس، مورخان و پژوهشگران تاریخ معاصر و  حتی فرزند مرحوم خلیل کمره‌ای پاسخ این سندسازی بی بی سی را دادند

مرحوم ابراهیم یزدی وزیر خارجه دولت موقت که آن زمان در پاریس در خانه امام خمینی حضور داشت نیز تأکید کرد که گزارش بی‌بی‌سی کاملاً جعلی است: "امام خمینی پیامی برای کارتر ارسال نکرده بود بلکه این کارتر بود که پیام‌هایی را ارسال کرده بود و عدد آن هم به پنج می‌رسد".

جعلیات بی بی سی درباره تاریخ معاصر ایران موارد بیشتری را در بر می‌گیرد که در این گزارش به همین چند مثال اکتفا می‌کنیم. متاسفانه دروغ‌گویی رسانه سلطنتی بریتانیا درباره تاریخ  و پرداختن مداوم بر جعلیاتش طوری است که انسان یاد داستان ملانصرالدین می‌افتد که به دروغ گفته بود جایی نذری می‌دهند و پس از مدتی خودش نیز باورش شد و در صف نذری‌بگیران ایستاد!

برچسب ها:

سیاسی