پژمانفر: تعطیلی شنبه از نظر شرعی مشکل دارد/ سالک: مراودات مالی بهانه است؛ برخی به دنبال غرب‌گرایی هستند

پژمانفر: تعطیلی شنبه از نظر شرعی مشکل دارد/ سالک: مراودات مالی بهانه است؛ برخی به دنبال غربگرایی هستندساماندهی تعطیلات موضوعی است که از زمان مجلس ششم تا کنون مطرح بوده، ولی به دلایل گوناگون، هنوز تعیین تکلیف نشده است. تعطیلات نوروزی، تغییر برخی تعطیلات مذهبی و برخی موارد دیگر، بار‌ها در مجلس درباره آن بحث شده است، به گونه‌ای که سال گذشته نیز بر سر تعطیلی روز آغاز امامت امام زمان جنجال‌هایی در مجلس به پا شد.

به گزارش «تابناک»؛ اما یکی از جنجالی‌ترین موضوعات، تعطیلی روز شنبه است. اعضای اتاق بازرگانی می گویند، به دلیل تعطیلی روز پنجشنبه، بسیاری از مراودات جهانی به خاطر تعطیلی چهار روز در هفته از بین رفته است، ولی اگر روز شنبه جایگزین پنجشبنه شود، عملا یک روز از تعطیلی‌ها کاسته می شود.

این در حالی است که مجلس ضرر‌های تعطیلی روز‌های شنبه را بسیار بیشتر از منافع عمومی می‌داند، به گونه ای که نصرالله پژمان فر، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره این موضوع می گوید: تعطیلی روز شنبه، تعطیلی نیست که مسلمانان روی آن اتفاق نظر داشته باشند، چون این بار منفی در کشور‌های اسلامی دارد.

به گفته این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، از نظر دینی تعطیلی روز شنبه به صلاح کشور نیست، حال آنکه تعطیلات در بسیاری کشور‌های اسلامی از جمله کشور‌های منطقه، روز‌های شنبه و یکشنبه تعطیل هستند؛ از جمله آن‌ها می‌توان به ترکیه اشاره کرد که تعطیلات خود را با کشور‌های اروپایی منطبق کرده است.

با این حال برخی نمایندگان بر این باورند که تعطیلی‌های روز شنبه، نوعی غرب‌گرایی است. احمد سالک، دیگر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این باره گفته است: تعطیلی شنبه، نوعی تقلید از غرب است و آنچه برای ما مهم است اینکه مجموعه ارزش‌های کشور باید به حد کافی مورد احترام باشند.

وی گفت: بهانه افراد برای تعطیلی شنبه، مسائل اقتصادی و مالی است. اگر این‌ها بخواهند می‌توانند مراودات خود را در همان سه روز که تعطیل نیست، انجام دهند. از آن گذشته، تجار کشور‌های دیگر در صورت تعامل، حاضرند در روز‌های تعطیل هم کار خود را انجام دهند.

اما یک نگاه دیگر نیز کاملا اقتصادی است. طرفداران این طرح اعتقاد دارند با افزایش تعطیلات پایان هفته به تولید ناخالص کشور زیان زیادی وارد می‌شود. این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد، میزان خسارت وارده به تولید در ازای هر روز تعطیل، بستگی به ساختار اقتصادی هر کشور دارد.

حدود ۱۳ درصد از تولید ناخالص داخلی، مربوط به هتل داری و گردشگری و رستوران داری است که در صورت افزایش تعطیلات این بخش می‌تواند فعال تر شده و سهم بیشتری از تولید داشته باشد.

اما علی کرد، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس می گوید، در شرایط تحریم، تعطیلی یک روز بیشتر به نفع اقتصاد نیست و مردم و مسئولان باید هر چه بیشتر از همه زمان ها برای کار و تولید بهره گیرند. هرچه روز‌های کاری در ایران بیشتر باشد، به نفع مردم، اقتصاد و تولید است؛ بنابراین، باید سعی کنیم با بیشترین توان برای تولید کشور تلاش کنیم تا بتوانیم در اوضاع کنونی از سد تحریم‌ها بگذریم.

به این حال نمایندگان مجلس راهکار ساماندهی تعطیلات رسمی را در رسیدن به یک اجماع عمومی و تأمین نظر علما و نخبگان دانسته اند؛ البته علما هم نظراتی در این باره دارند. گویا برای دو روزه شدن تعطیلات آخر هفته ابعاد مختلف مانند بهره وری نیروی کار، کاهش هزینه‌های آلودگی و توزیع یکنواختی جعرافیایی و مهم‌تر از همه رونق گردشگری به دقت بررسی می شود.

برچسب ها:

مجلس