به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، سوژه اعتراض به نتایج نهایی و انواع سهمیه در کنکور ارشد 98 که توسط کاربران در سامانه فارس من ثبت شده است.
امسال دومین سالی است که قانون سهمیهها در کنکور تغییر کرده است و داوطلبان آزاد کنکور به این قانون معترض هستند.
خبرنگاران فارس بررسی روی این موضوع را در دستور کار دارند و تاکنون در چندین خبر و گزارش، نظرات موافق و مخالف مسئولان مربوط و نمایندههای مجلس را جویا شدهاند و قوانین موجود را بررسی کردهاند؛ در این گزارش هم خبرنگار فارس با شنیدن نظرات موافق و مخالف ذینفعان اصلی یعنی داوطلبان کنکور به دنبال راهحل و پیشنهاد برای مشکل رفته است.
*قانون امسال و سال گذشته یکی بود چرا قبولیها اختلاف داشت؟
یکی از داوطلبان کنکور که مخالف سهمیهها در کنکور است و در کنکور امسال پذیرفته شده اما رتبه دلخواه را کسب نکرده است، در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، با طرح این مشکل، اظهار داشت: در کنکور ارشد امسال رتبههای دو رقمی هم پذیرفته نشده اند در حالی که سال گذشته همین رتبهها در دانشگاههای خوب قبول شدهاند و به همین نسبت هم میزان و کیفیت قبولی رتبههای پایینتر هم کاهش یافته است که پیشآمدن این مشکل برای رتبههای برتر ماجرا را مشهودتر کرده است.
این داوطلبان کنکور با بیان اینکه در پیگیری این مشکل گفته میشود که سازمان سنجش در این باره قانونی عمل کرده و مشکل از قانون است، گفت: اگر مشکل از قانون است این قانون سال اول نیست که اجرا میشود و سال قبل هم همین قانون اجرا شده است، پس چرا که امسال نتایج کنکور متفاوت است سال گذشته بوده است؟
در پیگیری اعتراض داوطلبان کنکور گفته میشود که سازمان سنجش در این باره قانونی عمل کرده و مشکل از قانون است، اگر مشکل از قانون است این قانون سال اول نیست که اجرا میشود و سال قبل هم همین قانون اجرا شده است، پس چرا که امسال نتایج کنکور متفاوت است سال گذشته بوده است؟
وی گفت: امسال نتایج کنکور ارشد به این شکل اعلام شد و داوطلبان کنکور باوجود اعتراضها به محلهای قبولی رفتند و ثبتنام کردند اما موضوع باید تمام شده تلقی شود و سازمان سنجش درباره این سوال مهم درباره چرایی اختلاف قبولیهای امسال و گذشته پاسخگو باشد.
*چرا سال گذشته با همین سهمیه و رتبه پایینتر، در کنکور قبول نشدیم؟
یک داوطلب دیگر کنکور که در کنکور امسال پذیرفته شده و از رتبه خود هم نسبتا راضی است، معتقد است در موضوع سهمیهها، همه موضوعاتی که بیان میشود، واقعی نیست، اظهارداشت: از بین افرادی که برای کنکور کارشناسی ارشد آماده شدیم دوستانی دارم که سال گذشته با وجود سهمیه ۵ درصدی سهمیه 5 در کنکور پذیرفته نشده بودند یا نتوانستند رتبه های مورد دلخواه را کسب کنند و امسال برای سال دوم تلاش بیشتری برای کنکور داشتهاند و رتبههای بهتری هم کسب کردهاند درصدهای آنان هم در کنکور امسال نسبت به سال گذشته متفاوت و بهتر بوده است.
وی با بیان اینکه طبیعی است که اهمیت سهمیه در پذیرش کنکور قابل انکار نیست، اما در اینکه گفته میشود سهمیه 5 درصدیها بدون تلاش و با اختلاف زیاد با دیگر داوطلبان در کنکور پذیرفته میشود، صحیح نیست، زیرا اگر سهمیه ۵ درصدی کنکور ایثارگران ضامن قبولی آسان در کنکور ارشد است چرا سال گذشته با درصد های پایین تر و همین قانون موفق به قبولی در رشته دلخواه نشدیم؟
*پیشنهاد اصلاح قانون
اصغر سلیمی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، اظهارداشت: پیشنهاد مربوط برای اصلاح حد نصاب پذیرش در سهمیه ایثارگران این است که حد نصاب برای رشتههای فوق تخصصی حداقل 85 درصد و رشتههای تخصصی حداقل 80 درصد تعیین شود. در گذشته حد نصاب علمی برای رزمندگان 75 و 80 درصد آخرین فرد قبول شده بود.
پیشنهاد اصلاح حد نصاب پذیرش در سهمیه ایثارگران این است که حد نصاب برای رشتههای فوق تخصصی و تخصصی متفاوت باشد
وی گفت: احتمالا شرایط حد نصاب در مهر 98 حداقل برخی دانشگاههای برتر تغییر خواهد کرد.
* 3 پیشنهاد برای تغییر سهمیه
رضا کشاورز افشار مشاور کنکور که از نزدیک درگیر مسائل کنکور و داوطلبان کنکور است، در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، پیشنهاداتی را برای رفع این معضل مطرح کرد.
وی گفت: سازمان سنجش درباره سهمیهها شفافسازی انجام نداده است که باید این کار انجام شود. این سازمان قانون و تبصرههایی نوشته که همه مردم دانش فهم آن را ندارند. در نتیجه اینکه حتی داوطلبان هم دقیق از سهمیهها سر در نمیآورند این موضوع به صورت غیرواقعی دیده شده است؛ برای مثال 10 سال پیش سهمیهها واقعا قبولی داوطلبان سهمیه آزاد را سخت میکرد زیرا تعداد آنها زیاد بود، اما اکنون دیگر همه این افراد دانشگاه قبول شدهاند و ماجرای سهمیهها تمام شده است؛ به طوری که افرادی که در کنکور تجربی امسال که 700 هزار داوطلب داشت، دارای سهمیه 25 درصد حداکثر 4 تا 3 هزار نفر بودند و واقعا تعداد کمی از کل بودند؛ اما تعداد داوطلبان سهمیه 5 درصدای به اندازه داوطلبان منطقه یک است.
یک پیشنهاد این است که حداقل تراز قبولی برای 5 درصدیها افزایش یابد یا حداقل مدت حضور پدر در جبهه بیشتر شود تا افراد کمتری بتوانند از این سهمیه استفاده کنند
افشار ادامه داد: راهحل پیشنهادی، سختتر کردن شرایط سهمیه است. حداقل تراز قبولی باید برای سهمیه 5 درصدیها و سهمیه 25 درصدیها متفاوت در نظر گرفته شود. برای مثال حداقل تراز قبولی برای 5 درصدیها 85 درصد تا 90 درصد باشد و حداقل تراز قبولی برای 25 درصدیها سر جای خود بمانند یا تعداد سالهای حضور پدر در جبهه برای برخورداری از سهمیه 5 درصدی افزایش تعداد کمتری بتوانند حائز این سهمیه شوند. برای مثال به جای 6 ماه، دو سال یا 15 ماه در نظر گرفته شود.
وی تاکید کرد: با این روشها بسیاری از مشکلات حل میشود.
*حل مسأله، یکبار برای همیشه با استناد به واقعیتهای کارشناسیشده
بیشتر آنچه که تاکنون درباره کنکور ارشد 98 و نتایج آن منتشر شده، انعکاسی از اعتراض جمعیت زیادی از داوطلبان گلایهمند کنکور است که بهترین و نخستین اقدام برای بررسی اصولی و دقیق این اعتراضها، شفافسازی موضوع از سوی دستگاههای مربوط است تا این مسأله یک بار برای همیشه براساس دادههای واقعی و کارشناسی شده حل شود.
انتهای پیام/