به گزارش مشرق، روزنامه لبنانی «الأخبار» در دومین قسمت از گزارشهای جدید «سعودی لیکس» که موضوع آن افشای طرح پیشنهادی ریاض به آمریکا برای براندازی سه ساله در ایران (از سال 2017- ۱۳۹۶) است، از دو طرح سعودی برای ایجاد آشوب در داخل ایران خبر داد.
طرح عربستان سعودی علیه ایران بخشی از طرح کلی «چارچوب شراکت راهبردی قرن بیست و یکم بین ایالات متحده و پادشاهی عربی سعودی» است که ریاض در ژوئن 2017 (بهار ۱۳۹۶) که ترامپ به عربستان سفر کرد، آن را ارائه کرده است.
بیشتر بخوانید:
سعودی بهدنبال پا در میانی برای ملاقات با ایران
شکست طرح عربستان برای براندازی سه ساله در ایران
الأخبار نوشت: ما انتشار بخشهای مختلف سند به دست آمده را که مشاوران محمد بن سلمان ولیعهد سعودی آماده کردهاند، در این قسمت ادامه میدهیم. بررسی این سند نشان میدهد که ریاض چه طرحهایی و ابزارهایی برای آغاز جنگ در سطوح مختلف علیه تهران داشته است. سعودیها طرحهای ضد ایرانی را در اوایل سال 2017 (زمستان 1395) به تیم دونالد ترامپ ارائه کرده تا آن را بررسی و تلاشهای سعودی-آمریکایی را با هدف توسعه این طرحها هماهنگ کنند تا محاصره ایران را تشدید و آن را منزوی و حکومتش را ساقط کنند.
طبق گزارش، در مقدمه سند سعودی آمده است که «تلاش مشترک دو کشور (عربستان و آمریکا) برای تحقق بیشترین حد ممکن از این طرحها، مقابله با سیاستهای ایران را تسریع میکند». سند، شامل دو طرح موازی است که رژیم سعودی برای تقابل با سیاستهای ایران تدوین کرده و دو نام نمادین برای آن انتخاب شده است: «نمرود» و «عنکبوت». هدف از این دو طرح، «بیثبات کردن داخل ایران تا پایینترین حد ممکن، تلاش برای مطیع کردن رژیم ایران به طوری که در بالاترین حد ممکن در خدمت منافع پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا باشد».
طرح عنکبوت
هدف طرح عنکبوت، استفاده از توانمندی جنگ نرم برای بیثباتسازی داخل ایران طی مدتی است که سقف آن سه سال ذکر شده است. از جمله ابزار پیشنهاد شده در آن، آغاز جنگهای سیاسی، اقتصادی، مالی، سایبری، رسانهای، روانی و حقوقی علیه ایران است که هدف همه آن، تغییر نظام حکومت در تهران است به طوری که طبق سند سعودی، حکومت ایران به دولتی تبدیل شود که «دیگر از تروریسم حمایت نکند، ثبات کشورهای همسایه را تهدید نکند و برای توسعه توانایی توانمندی نظامی اتمی هم تلاش نکند».
این سه مورد دقیقاً خواستههایی است که عادل الجبیر همین امروز (چهارشنبه دهم مهر) در رشته توییتی اعلام کرد و در توییت سوم نوشت: موضع عربستان سعودی را تکرار میکنم شاید [سران ایران] آن را شنیدند: حمایت از تروریسم را متوقف کنید. سیاست آشوب و ویرانگری را ترک کنید و دست از دخالت در امور داخلی کشورهای عربی بردارید. توسعه سلاحهای کشتار جمعی و برنامه موشکهای بالستیک را کنار بگذارید و مثل کشوری عادی رفتار کنید نه قانونشکن و حامی تروریسم».
الاخبار ادامه داد: کار در طرح عنکبوت بر اساس دو مسیر موازی است. اول اینکه مدتش سه سال است طبق برنامهریزان سعودی و هدفش در میانمدت بیثبات در داخل ایران و تغییر نظام در بلندمدت است. مسیر دوم، کوتاه مدت است که سقف آن دوازده ماه تعیین شده است. هدف از آن -آنطور که در سند آمده- «ارسال پیام به سران رژیم ایران است مبنی بر اینکه تاوان دخالتهایشان در منطقه را خواهند داد و طرف مقابل [آنها] قدرت بازدارندگی دارد».
به گزارش فارس، مرور مواضع سران سعودی طی دو سال گذشته، مؤید محتوای این سند است که روزنامه الاخبار تشریح کرده است. رسانههای بینالمللی مثل الجزیره یا والاستریت ژورنال و برخی دیگر طی روزهای اخیر، گزارش کردهاند که پس از اتفاقات ماههای گذشته، لحن عربستان درباره ایران تغییر کرده و در حالی که پیشتر از انتقال جنگ به داخل ایران سخن گفته بود، اکنون تأکید میکند که دنبال جنگ نیست و دیپلماسی و گفتوگو را ترجیح میدهد.
الاخبار ادامه داد: این سند راهبردی سعودی، طرح عنکبوت و مراحل آن را دو امر اساسی ذکر میکند که اولی «فشار اقتصادی بر مردم ایران» است و دوم «فشار سیاسی بر رژیم ایران» است.
۱- فشار اقتصادی شامل تضعیف اقتصاد داخلی، افزایش تورم، افزایش بیکاری و گرانی و همچنین فرسایش مالی دولت از طریق اجبار دولت به تداوم حمایت از هزینههای داخل و خارج در عرصههای عملیاتی سوریه، عراق، لبنان، یمن و افغانستان و خشک کردن ذخایر ارزی و کاهش سرمایهگذاری خارجی مستقیم و تمدید تحریمها. سعودیها معتقدند که این فشار اقتصادی، گلهمندی ایرانیها و درخواستهایشان برای آزادی بیان، حقوق زنان و حقوق بشر را افزایش میدهد.
۲- فشارهای سیاسی بر حکومت از طریق زیر:
◄ سلب مشروعیت از نظام حاکم از طریق بزرگنمایی مظاهر فساد در آن و همچنین مقصر جلوه دادن آن به عنوان علت رنج اقتصادی و اجتماعی.
◄ تعطیل بخشهای دولتی از طریق تحویل قدرت اقتصادی بخش عمومی به بخشی که تحت حکومت بخش خصوصی است.
◄ تقویت تحرکات ضد نظام و کادرسازی در سطح سران جهت جایگزینی آنان در حکومت به طوری که دنبال تغییر ریشهای باشند.
◄ تبدیل کردن سختیهای مردم به تمایل برای تغییر رژیم از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی در فضای مجازی و ایجاد شبکه حمایت از مخالفان.
◄ هماهنگی خیزشی اجتماعی از طریق مختل کردن تماسهای الکترونیک و هماهنگی اعتراضهای وسیع و ایجاد خسارت در زیرساخت و ایجاد شکاف بین نظام و ارتش و توسعه پوشش رسانهای خارجی و داخلی از اتفاقات داخل ایران.
◄ مهندسی کردن انقلاب از طریق تعیین نقطه تحولی اساسی در انقلاب [علیه حکومت] و آمادهکردن سران جایگزین برای رژیم حاکم جدید.