اگر ثبات اقتصادی ایجاد نشود، حذف چهار صفر، ارزشی نخواهد داشت/ حذف صفر از پول ملی، تیغه ی دولبه است

اگر ثبات اقتصادی ایجاد نشود، حذف ۴ صفر ارزشی نخواهد داشت/ حذف صفر از پول ملی یک تیغ دولبه استموضوع کوچ صفر‌ها از پول ملی به دهه هفتاد بازمی‌گردد. البته در دوره‌ای نیز فراخوانی جهت انتخاب نام جدید برای پول ملی توسط دولت احمدی نژاد مطرح شد و اسامی مانند پارسی و دریک از دل صد‌ها نام پیشنهادی بر سر زبان‌ها افتاد، ولی به سرانجامی نرسید و مسکوت ماند.

به گزارش «تابناک»؛ اما چند وقتی است دوباره این موضوع جدی شده و علاوه بر آنکه از سوی هیأت دولت به تصویب رسید، لایحه آن به صورت یک فوریتی به مجلس ارسال و توسط نمایندگان مجلس پذیرفته شد.

همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران می گوید، به دلیل تورم‌های پیاپی در دو دهه گذشته، پول ملی خاصیت خود را از دست داده و مردم دیگر واحد ریال را به رسمیت نمی‌شناسند و معاملات را با تومان انجام می‌دهند. برای همین، دولت تصمیم به حذف چهار صفر از پول ملی گرفته است.

البته طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی، پول ایران همخوانی چندانی با ارز‌های خارجی ندارد، به گونه ای که یک ریال ایران در مقابل ارز‌های مهم مانند دلار، چیزی حدود 0.000008 است به همین دلیل، این کار به تسهیل مبادلات کمک می‌کند.

با این حال، این بار دولت تصمیم خود را گرفته تا کار را به سرانجام برساند، ولی این طرح همچون گذشته، مخالفان و موافقان سرسختی در مجلس دارد. برخی نمایندگان اعتقاد دارند که حذف چهار صفر از پول ملی، دردی از مردم دوا نخواهد کرد و تنها یک بار مالی سنگین بر دوش بیت المال خواهد گذاشت.

این لایحه به صورت یک فوریت در مجلس به تصویب رسید و برابر بررسی جزئیات کامل به کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع شد تا پس از نهایی شدن برای رأی گیری نهایی به صحن علنی بازگردد.

باید گفت، در اوضاع کنونی، حذف صفر از پول ملی به یک تیغ دولبه شبیه است و با اینکه تا کنون ۷۱ بار در کل جهان این طرح اجرا شده، نتایج متناقضی از خود بر جای گذاشته است و در برخی کشور‌ها مانند ترکیه، آثار مثبتی به همراه داشت؛ اما در کشوری مانند برزیل با وجود تکرار شش باره آن و نیز حذف هجده صفر از پول ملی، به شدت شکست خورد.

به همین دلیل، کارشناسان اقتصادی بر این باورند که تغییرات پول ملی به صورت شکلی زمانی اثرگذار است که اقصاد کشور رو به توسعه باشد، در غیر این صورت، محکوم به شکست خواهد بود. از سوی دیگر، در کشور‌هایی که تورم رو به افزایش باشد، کاهش صفر از پول ملی، ممکن است اثرات منفی بیشتر و حتی افزایش تورم نیز به دنبال داشته باشد.

اما نکته‌ای که رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز با آن موافق است و اعتقاد دارد ـ در صورتی که اقتصاد ایران برای مدتی ثبات داشته باشد ـ حذف صفر از پول ملی می‌تواند اثر مثبت داشته باشد. اگر ما اطمینان داشته باشیم که برای دوره چند ساله ثبات داریم، اجرای حذف صفر از پول ملی اشکالی ندارد، چون واقعا عدد‌ها کار ما را سخت کرده است.

وی یادآور شد: «اجرایی‌سازی این طرح به صورت کلی برای اقتصاد کشور ضرری ندارد، ولی باید متناسب با آن سیاست‌های تثبیتی هم به کار گرفت.»

تاج‌گردون تأکید کرد: «اگر با حذف چهار صفر دوباره شاهد شرایط منفی روانی و تورم باشیم، اجرایی‌سازی این طرح ارزشی نخواهد داشت؛ بنابراین، باید قبل از هر اقدامی در این باره به بررسی‌های کارشناسی پرداخت.»

برچسب ها:

مجلس