به گزارش مشرق، «هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه اسبق آمریکا و رقیب شکستخورده «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور این کشور در انتخابات ریاستجمهوری سال 2016، در گفتوگویی با «ویلیام برنز»، رئیس بنیاد کارنگی برای صلح جهانی و دیپلمات پیشین آمریکایی از سیاست خارجی دولت ترامپ انتقاد کرد.
وی در این گفتوگو که روز چهارشنبه انجام شده است تصمیم رئیسجمهور آمریکا مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه را تصمیمی شخصی خواند که روندهای داخلی را طی نکرده و ناشی از تماس تلفنی ترامپ و اردوغان بوده است.
بیشتر بخوانید:
فیلم/ ترامپ: کُردها که فرشته نیستند
بایدن: ترامپ یا مالیات بدهد یا دهانش را ببندد!
او خروج نیروهای آمریکایی را منجر به باز شدن راه برای تهاجمات بیشتر روسیه و تثبیت مواضع دولت اسد و ایران در سوریه خواند.
هیلاری کلینتون در بخش دیگری از این مصاحبه از شکست روند مذاکرات آمریکا با طالبان افغانستان ابراز خرسندی کرد و گفت: این نتیجهای خوب برای یک فرآیند بد دیگر بود. این مطلقا اشتباه بود که آمریکا با طالبان وارد گفتوگوی دوجانبه شود و تسلیم خواسته آنها مبنی بر عدم حضور دولت افغانستان در مذاکرات گردد.
به گفته او، مذاکرات آینده باید در سطح بسیار پایینی برگزار شود و هدف از آن تبدیل طالبان به یک حزب سیاسی و نه یک گروه مسلح باشد.
وزیر خارجه اسبق آمریکا از سیاست خارجی ترامپ در قبال چین نیز انتقاد کرد و گفت نمیداند سیاست دولت او غیر از اعمال تعرفه بر واردات کالا از چین چیست؟ به گفته او چین باید اولویت نخست سیاست خارجی آمریکا باشد اما شیوه تقابل با پکن باید با ثبات و قابل پیشبینی باشد.
به گفته هیلاری کلینتون، توسعهطلبی چین در دریای چین جنوبی موضوعی مهم است که نیازمند آن است که آمریکا در خصوص آن دیدگاهی وسیعتر داشته باشد. ... «هیچ کاری در این دولت انجام نمیشود. همه باید صبر کنند تا ببینند توییت بعدی چیست... این روشی است که سیاست با آن شکل میگیرد و ما در سالهای آتی باید هزینهای واقعا بزرگ برای آن بپردازیم.»
کلینتون از سیاست آمریکا در قبال مساله قتل خاشقچی و نقش عربستان سعودی در جنگ یمن نیز انتقاد کرد. وی گفت «شما زمانی قدرت پیدا میکنید که از حقوق و ارزشهای اساسی سخن بگویید. ناتوانی دولت ترامپ در اذعان به جدی بودن مساله یک قتل عمد، فقط از بعد اخلاقی اشتباه نیست بلکه از دست رفتن یک فرصت دیپلماتیک و راهبردی است.»
وی افزود: ما از بسیاری از کشورها انتقاد میکنیم و سپس با آنها کار میکنیم، این روشی است که جواب میدهد. اما اگر انتقاد نکنید، قدرت خود را از دست میدهید.
وزیر خارجه پیشین آمریکا در خصوص جنگ یمن نیز گفت: مساله یمن در همه ابعاد یک فاجعه است. خشونتی که بر مردم یمن تحمیل شده حتی تصورش هم سخت است.
او نحوه تعال آمریکا با «محمد بن سلمان»، ولی عهد سعودی را اشتباهی شخصی و دیپلماتیک خواند و گفت آمریکا این فرصت را داشت که جاهطلبیهای بزرگ او را هدایت کند و به این نتیجه برسد که چگونه میتوان با او و تیمش بهتر کار کرد. اما این فرصت به وسیله دولت فعلی و خانواده ترامپ که در بالاترین سطح به دنبال کسب منافع مالی از سعودیها هستند، از دست رفت.