روایت رسانه آلمانی از ساز و کار اینستکس

به گزارش مشرق، سایت رادیو آلمان در گزارش مفصلی با عنوان اروپا آبروی خود را برده است به وضعیت تجارت با ایران و وعده های اروپا برای راه اندازی سیستمی به نام اینستکس برای دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران پرداخت.

 در این گزارش برخی نهادها و شرکت های مهم اقتصادی در آلمان انتقاد شدیدی به دولت و وزارتخانه های آن وارد کردند که تا کنون اقدام موثری برای سهولت مناسبات تجاری با ایران با توجه به تحریم های آمریکا انجام نداده‌اند.

بیشتر بخوانید:

خالی‌بندی به شیوه قائم مقام سفیر آلمان در تهران

در بخشی از این گزارش آمده است: کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان برای اینکه تحریم های آمریکا را دور بزنند سیستمی به نام اینستکس را طراحی کردند که البته اجرای آن بدجوری گیر کرده است.

نویسنده در ادامه به اظهارات برخی مقامات اقتصادی در آلمان اشاره می کند که گفته‌اند آمریکا بانک ها و شرکت ها در دنیا را در برابر این انتخاب قرار داده است که یا تجارت با ایران را انتخاب کنید و یا تجارت با آمریکا را. به این ترتیب بسیاری شرکت ها از تجارت با ایران رویگردان شده‌اند.

در بخش دیگری از این مطلب آمده است: در سه ماهه نخست سال 2019 میزان صادرات آلمان به ایران نسبت به این دوره زمانی در سال گذشته حدود 50 درصد کاهش پیدا کرده و میزان صادرات ایران به آلمان هم حدود 42 درصد کاهش پیدا کرده است.

اتاق صنایع و بازرگانی آلمان هم یک وقفه در جریان پول نقد بین دو کشور را تایید کرده و بر این عقیده است که آمریکایی ها در ارعاب شرکت ها و بانک های آلمانی بسیار موفق هستند. مقامات اتاق صنایع و بازرگانی آلمان در این باره گفته اند که ما از نزدیک مشاهده می کنیم که دوستان آمریکایی ما در آلمان در این راستا چه کار می کنند و آن ها کاملا فعال هستند و کنسولگری ها و سفارت آمریکا مستقیما با شرکت ها در ارتباط هستند.

"میشائیل توکوس"، از اعضای بلند پایه  اتاق بازرگانی ایران و آلمان این انتقاد را به وزارت خارجه آلمان وارد کرده است که به عنوان نهاد مسئول در اجرای اینستکس هیچ ضمانتی را ارائه نمی دهد.

"فولکر ترایر"، رئیس بخش تجارت اتاق بازرگانی و صنایع آلمان هم این انتقاد را وارد می کند که شرکت ها باید مستقیما با وزارت خارجه آلمان تماس برقرار کنند. وی از نوعی ناامنی قانونی در مناسبات تجاری با ایران سخن گفته است.

توکوس هم در این باره ابراز تاسف کرده است که وزارت خارجه آلمان به عنوان نهاد مسئول برای اینستکس هیچ تضمیمی را ارائه نمی دهد و این یک خطا در این سیستم پرداختی است.

وی افزود: ما به حمایت جدی بانک هایی که امروز هنوز در مبادلات تجاری با ایران فعال هستند نیاز داریم. تمام مذاکراتی که توسط وزارت امور خارجه و وزارت اقتصاد با بانک ها انجام شده شکست خورده چرا که بانک ها هیچ تضمین دولتی دریافت نکردند.

این مقام اقتصادی در آلمان همچنین گفته است که حتی ارتباط گرفتن با اینستکس برای شرکت های آلمانی دشوار است. هیچ سایت اینترنتی و هیچ تلفنی موجود نیست و حتی روی سایت وزارت اقتصاد آلمان هم هیچ اطلاعاتی در خصوص اینستکس پیدا نمی شود. حتی در اظهارات وزیر خارجه نیز کلمه ای راجع به ایران شنیده نمی شود.

فولکر ترایر نیز از این روند راضی نیست و در این باره گفته است که شرکت ها باید مستقیما با وزارت خارجه آلمان تماس برقرار کنند. این مسلما راه حل رضایت بخشی نیست. به گفته وی تا به امروز هیچ شماره تماس و آدرس ایمیلی که به اینستکس مربوط باشد موجود نیست. ما نیز تقاضاها را به وزارت امور خارجه ارجاع می دهیم. این در حال حاضر بسیار دلسرد کننده است.

به گفته وزارت خارجه آلمان تقریبا حدود 80 شرکت آلمانی تا به حال برای استفاده از اینستکس اعلام آمادگی کرده‌اند اما هنوز هیچ معامله‌ای در این سیستم مالی انجام نگرفته است.

برچسب ها:

جهان