کورش یزدان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، درمورد سامانه جامع روابط کار گفت: در این سامانه زیرسامانههای مختلفی قرار داده شدهاند و از همه کارگران و کارفرمایان نظام بیمه تامین اجتماعی در خواست میشود، یکبار به این سامانه وارد شده و از طریق دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک احراز هویت شده و مشخصات کارگری یا کارفرمایی و کد گارگاهی را وارد این سامانه کنند تا اطلاعات درستی از کارگران و کارفرمایان کشور داشته باشیم.
وی گفت: بیش از 4 هزار دفتر پیشخوان دولت الکترونیک در کشور وجود دارند که باید کارگران و کارفرمایان با احراز هویت، اطلاعات مربوط به تشکیل پرونده کارگری یا کارفرمایی خود را در این سامانه وارد نمایند.
یزدان گفت: برای ورود این اطلاعات که یکبار برای همیشه کافی است، دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک فقط 5 هزار تومان از کارگر و 6 هزار تومان از کارفرمایان دریافت میکنند و اگر یک کارگر به جای رفت و آمدهای مکرر به اداره کار یکبار به دفتر پیشخوان دولت الکترونیک مراجعه کرده و احراز هویت شوند و اطلاعات خود را در این سامانه وارد کند.
وی گفت: بعد از آن یک پرونده الکترونیک برای کارگر و کارفرما تشکیل میشود و هرگونه رابطه فرد کارگر با دستگاه کارفرمایی از طریق این پرونده الکترونیک برقرار میشود و اگر در آینده شکایتی و یا مشکلی با کارفرما داشت از طریق این پرونده الکترونیک به راحتی قابل پیگیری است.
مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت کار درمورد اینکه تعداد کل کارگران بیمه شده در کشور چقدر است، گفت: طبق آخرین اطلاع کسب شده، در حال حاضر 13 میلیون کارگر بیمه شده اصلی در سطح کشور وجود دارند که از این تعداد 3.3 میلیون کارگر بیمه شده در استان تهران هستند که به طور میانگین هر کارگر 3.2 نفر بیمه شده تبعی دارد.
وی افزود: تعداد بیمه شدگان کارگری و تعداد بنگاههای اقتصادی براساس تعداد بیمه شدگان تکلیفی در سازمان تامین اجتماعی وجود دارد. درمورد کارگاههای تولیدی نیز بستگی به تعداد کارگران ، شرایط و زمان پرداخت آن فرق میکند و اگر براساس قانون موجود کار ماده 10 قانون کار اجرا شود، مشکلات فرار از اجرای قانون برطرف میشود و اصلاحات ساختاری کارگاهها باید در جای دیگر دنبال شود، اما با سامانه جامع روابط کار بخشی از اطلاعات کارگران به روز میشود.
یزدان همچنین در مورد گلایه کارگران از قراردادهای مدتدار و کوتاه مدت و نیز قراردادهای سفید امضا گفت: اگر سامانه جامع روابط کار که طراحی شده و همه کارگران و کارفرمایان اطلاعات خود را در این سامانه ثبت کنند، مشکل قراردادهای غیر قانونی حل میشود.
وی با بیان این که 47 زیرسامانه در سامانه جامع روابط کار وجود دارد، گفت: مواردی مانند اخذ دادخواست شکایت و رسیدگی بدوی در هیات تشخیص با موضوعیت مراجعه به هیاتهای حل اختلاف که در 5 استان شامل تهران،اردبیل،اصفهان،البرز و یزد شروع شده و این به صورت آزمایشی مراحل ثبت دادخواست و رسیدگی بدوی در این سامانه فعال شدند که در صورت موفق بودن در 31 استان کشور مراحل ثبت الکترونیکی دادخواست کارگران از طریق سامانه انجام میشود.
مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت کار همچنین گفت: اگر کارگران دارای قراردادهای رسمی و یا قرارداد سفید امضا باشند، بعد از مراجعه به شوراهای حل اختلاف دارای پرونده رسمی کارگری میشوند و کارفرما باید از ابتدا پرونده الکترونیکی برای کارگران ایجاد کند و به این طریق عملا کارگاههای زیرزمینی و غیررسمی در یک بازه زمانی از رده خارج شده و به صورت کارگر رسمی در میآیند که در واقع با ثبت اطلاعات کارگری در سامانه جامع روابط کار انجام میشود.
وی گفت:در مورد کارفرمایان پرونده الکترونیک تشکیل میشود و هر کارگاه دارای کد شناسه و اطلاعات کارفرمایی و کارگاهی میشود و ما فراخوان دادهایم تا پایان سال ثبت شناسایی کارگاهها و کارفرمایان در سامانه جامع روابط کار انجام شود و به این طریق به ظلم ناخواسته قراردادهای سفید امضا خاتمه داده شود.
یزدان همچنین تاکید کرد: سایر خدمات از طریق زیرسامانههای 47 گانه سامانه جامع روابط کار شامل ایمنی، حفاظت و بیمه بیکاری توسط کارگران و کارفرمایان قابل دریافت است.
مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت کار همچنین با بیان اینکه هنوز سامانه جامع روابط کار مراحل ثبتنام و احراز هویت جامعه کارگری و کارفرمایی را به صورت کامل انجام نداده است، گفت: باید اطلاعات کارگران در این سامانه گردآوری شود و هنوز سامانه ثبت ملی قراردادهای کارگری در این سامانه شروع نشده است و ما فراخوان دادهایم که در مرحله اول اطلاعات هویتی کارگران و کارفرمایان و ثبت قراردادهای کارگری در این سامانه انجام شود، چون طبق تبصره ذیل ماده 10 قانون کار، کارفرمایان موظفند، یک نسخه از قرارداد کارگران خود را به اداره کار محل خود ارائه کنند، تاکنون کارفرمایان بهانه میآوردند که وقت این کارها را ندارند.
به گفته وی، با به کارگیری سامانه جامع روابط کار کارفرمایان اگر در زمینه ثبت اطلاعات کارگاهی و کارگری ذیل ماده 10 قانون کار کوتاهی کنند، در مراجع رسیدگی به تخلفات کارگری موضوع ماده 182 و 192 قانون کار به نفع کارگر حکم داده میشود. بنابراین بحث الزامآور بودن ارائه اطلاعات با استفاده از ظرفیت قانون کار وجود دارد و پس از سامانه روابط کار زیرسامانههای دیگری وجود دارد که بر قراردادهای کارگری و کارفرمایی نظارت میشود.
به گفته یزدان در بند الف ذیل ماده 96 قانون کار با استفاده از ظرفیت بازرسان کار و در اجرای قانون کار استفاده میشوند که بازرس حکم ضابط قضایی و دادگستری پیدا میکند که میتواند در هر موقع از شبانهروز به کارگاه مراجعه کرده و هرگونه ممانعت و مخالفت با بازرس کار مخالفت با ضابط قضایی است.
وی تاکید کرد: در مرحله اول کارگران و کارفرمایان به سامانه جامع روابط کار از طریق دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک مراجعه کرده و احراز هویت شوند و کارگران با داشتن کارت ملی و کارت پایان خدمت در دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک احراز هویت سده و پرونده الکترونیک تبادل اطلاعات آنها تشکیل میشود که بعدا میتواند این پرونده در هیات های حل اختلاف مورد استفاده قرار گیرد.
یزدان همچنین در مورد گلایه برخی از کارفرمایان از قانون کار گفت: بحث اصلاح قانون نظام صنفی باید در زمان خود به روش سه جانبهگرایی کارگری، کارفرمایی و دولت انجام شود اما برخی از صنوف که زیر 10 نفر کارگر دارند از شمول قانون کار خارج شدهاند.
به گفته یزدان با تند شدن شیب تحریمها و مشکلاتی که برای بنگاههای تولیدی ایجاد میشود، درصدد هستیم واحدهای صنفی بیشتری از شمول قانون کار خارج شوند تا به راحتی بتوانند کارگران را مشغول کار کنند.
انتهای پیام/ب