به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه ینی شفق، روز ششم نوامبر اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران آغاز شد و از آن زمان تحلیلگران و کارشناسان برای پیش بینی آنچه رخ خواهد داد و میزان کاهش صادرات نفت ایران با یکدیگر رقابت میکنند.
بر اساس آنچه آنها پیش بینی کردهاند، صادرات نفت ایران از متوسط ۲.۲ میلیون بشکه ۵۰۰ هزار تا ۲ میلیون بشکه کاهش خواهد یافت.
بنا به گزارش این روزنامه ترک که از قضا روزنامه نزدیک به رئیس جمهور این کشور نیز محسوب می شود، بسیاری از این پیشبینیها بر مبنای فرضیات غلط و عدم درک کافی از پویا بودن و دینامیک بازار جهان بوده و برخی از آنها آمال و آرزوها و رویاهای کار شناسان است. علی رغم گزارشات منتشرشده خبرگزاری هایی نظیر رویترز و بلومبرگ صادرات نفت ایران کاهش چشمگیری نیافته است.
هر گونه کاهش خرید نفت ایران توسط کشورهایی نظیر ژاپن و کره جنوبی در راستای اجرای تحریمهای آمریکا با افزایش خرید هند و چین از این کشور جبران میشود. به هر حال تحریمهای آمریکا علیه ایران محکوم به شکستی فضاحتبار هستند و ایران صادرات حتی یک بشکه از صادرات نفت خود را از دست نخواهد داد، برای اثبات این ادعا به ۵ دلیل بر اساس واقعیتهای بازار نفت اشاره میشود؛ نخستین دلیل این است که به شکل ناباورانهای اکثر کشورهای جهان و حتی متحدین آمریکا و بزرگترین واردکنندگان نفت ایران مخالف مبانی تحریمهای غیرعادلانه آمریکا علیه ایران هستند و به همین دلیل آنها را رعایت نکرده و به خرید نفت از ایران ادامه خواهند داد.
لازم به ذکر است که ایران هیچ یک از بندهای توافقنامه هستهای را نقض نکرده است؛ دومین دلیل این است که راه اندازی قراردادهای نفتی به یوآن چین عملا تحریمهای آمریکا را خنثی کرده و به راحتی مسیر جایگزین برای دور زدن تحریمهای نفتی ـ دلاری آمریکا فراهم کرده است.
سومین دلیل این است که چین که هم اکنون در جنگ تعرفه با آمریکا به سر میبرد به همراه روسیه که از سال ۲۰۱۴ در تقابل تحریمی با آمریکا قرار دارد، برای انتقام از آمریکا شکست تحریمهای این کشور علیه ایران را رقم خواهند زد.
دلیل چهارم اینکه چین برای تلافی کردن تشدید جنگ تجاری توسط آمریکا میتواند با خرید تمام نفت صادراتی ایران تحریمهای آمریکا را به طور کامل خنثی کند و پول این نفت را هم به یوآن به ایران پرداخت کند.
واقعیت و دلیل پنجم هم این است که ۹۵ درصد از نفت ایران به کشورهایی صادر میشود که اعلام کردهاند از تحریمهای امریکا علیه این کشور تبعیت نخواهند کرد. چین ۳۵ درصد، هند ۳۳ درصد، اتحادیه اروپا ۲۰ درصد و ترکیه ۷ درصد از نفت صادراتی ایران را خریداری میکنند.
اتحادیه اروپا اعلام کرده است که از تحریمهای آمریکا علیه ایران تبعیت نخواهد کرد و در حال آمادهسازی مکانیزمی برای دور زدن تحریمهای مالی آمریکا و ادامه تعامل و تجارت با ایران است. بعلاوه این اتحادیه با روی آوردن به اجرای قوانین مسدود کننده به دنبال حمایت از شرکتهای اروپایی فعال در ایران در برابر آمریکاست.
اتحادیه اروپا ابزارهای اقتصادی زیادی دارد که میتواند به آنها تکیه کند؛ به عنوان مثال اروپا بزرگترین بلوک تجاری جهان محسوب میشود؛ چراکه ۲۵ درصد کل اقتصاد جهانی را در دست داشته و این درحالی است که آمریکا ۱۸ درصد اقتصاد جهان را در اختیار دارد، بنابراین اگر آمریکا بخواهد علیه اروپا اقدام کند، اروپا میتواند با آمریکا مقابله کند.
اروپا هیچ راهی به جز حمایت از تداوم تعامل تجاری با ایران ندارد؛ چراکه اگر ایران از اقدامات اروپا راضی نشود، به طور حتم از توافق هستهای به طور کامل خارج خواهد شد، در چنین شرایطی این مسئله میتواند به تشدید تنش بین ایران و آمریکا و احتمالا بروز یک جنگ که تمام منطقه را در آتش فرو میبرد، منجر شود.
اخیرا هند به شدت از سوی آمریکا برای به صفر رساندن واردات نفت از ایران تحت فشار قرار گرفته است. هند پس از چین و آمریکا از لحاظ برابری قدرت خرید سومین اقتصاد بزرگ جهان محسوب میشود. این کشور همچنین سومین وارد کننده نفت جهان نیز هست، بعلاوه اینکه ایران دومین تأمین کننده نفت این کشور محسوب شده و ۳۳ درصد از صادرات خود را به هند اختصاص داده است.
به گزارش این رسانه ترکیهای، هند هرگز تسلیم آمریکا و یا هیچ کشوری در این مسئله نخواهد شد و تنها منافع ملی خود را در نظر خواهد گرفت، به همین دلیل هر چقدر که فشار آمریکا افزایش یابد، واردات نفت از ایران را متوقف نخواهد کرد و اعلام کرده است که این کشور هیچ تحریمی را به جز تحریمهای سازمان ملل نمیپذیرد و به خرید نفت از ایران ادامه خواهد داد. از طرفی واردات نفت هند از ایران رو به افزایش است.
باید گفت که هیچ کشوری برنامهای برای اجرای تحریمهای آمریکا ندارد، از طرف دیگر ایران نیز ساکت ننشسته است. گزارشات حاکی از آن است که ایران به هند پیشنهاد کرده که خود این کشور محمولههای نفتی را بیمه میکند و با نفتکشهای خود نفت را به هند منتقل خواهد کرد؛ چراکه برخی از شرکتهای هندی از ترس تحریمهای آمریکا از همکاری با ایران عقب نشینی کردهاند.
هندیها میتوانند پول نفت وارداتی از ایران را به روپیه یا حتی یوآن پرداخت کرده و از این طریق تحریمهای آمریکا را به طور کامل دور بزنند. ترکیه هم که ۷ درصد نفت ایران را خریداری میکند، اعلام کرده است که تحریمهای آمریکا را به رسمیت نمیشناسد.
با در نظر گرفتن آنچه گفته شد به این نتیجه میرسیم ۹۵ درصد صادرات نفت ایران با دور خوردن تحریمهای آمریکا ادامه خواهد یافت.
از طرف دیگر اقدامات چین نشان میدهد که تقاضای نفت آن در نتیجه جنگ تجاری کاهش نخواهد یافت. باید گفت که اعمال تعرفه توسط دولت آمریکا بر واردات کالاهای چینی تولید را در این کشور کاهش نمیدهد، بلکه فقط مقصد صادرات را تغییر خواهد داد.
وابستگی اقتصاد بین المللی به اقتصاد چین بیشتر از وابستگی آن به اقتصاد آمریکاست و به همین دلیل دست چین در فروش کالاهای خود به دیگر کشورها بازتر است. از طرف دیگر آمریکاییها مجبور هستند که نیازهای خود را با واردات کالاهایی گرانتر از محصولات چینی تأمین کنند و بنابراین آمریکا بازنده اول و آخر مبارزه با چین خواهد بود.
پیش بینی میشود در ادامه جنگ تجاری و بالا رفتن هزینه واردات برای آمریکاییها شاهد بالا رفتن تورم، افزایش کسری بودجه و بالا رفتن حداقل ۲.۳۵ درصدی بدهی این کشور باشیم.
انتهای پیام/