به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ایران در تولید میوه جایگاه بسیار مناسبی را در جهان دارد و سالانه حدود 18 میلیون تن میوه برداشت میشود که طبق آمار فائو در تولید ۶۸ محصول کشاورزی جایگاه نخست تا پانزدهم دنیا را داریم.
محمد علی طهماسبی معاون باغبانی وزیر جهاد کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار فارس درباره وضعیت تولید و سطح زیرکشت محصولات گرمسیری و نیمهگرمسیری، ارزآوری و جایگاه جهانی گفت: ایران در تولید خرما و انار جزو سه کشور برتر تولیدکننده جهان و در تولید کیوی، انجیر و مرکبات جزو 7 کشور برتر تولیدکننده در دنیا است.
به گفته طهماسبی، ارزش صادرات میوههای نیمهگرمسیری در سال گذشته به ارزش 527 هزار و287 دلار بوده است که از محل صادرات 561 هزار و 626 تن محصول به دست آمده است و سطح زیرکشت محصولات گرمسیری و نیمهگرمسیری 728 هزار و 794 هکتار است که بیش از 7.5 میلیون تن محصول تولید میکنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی به تکلیف برنامه ششم توسعه برای میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری تا سال 1400 در مجموع باید 7770 هکتار طرح توسعهای انجام شود.
وی همچنین گفت: تا پایان سال 1400 بیش از 39 هزار هکتار برنامههای اصلاح و نوسازی در میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری انجام میشود که به تفکیک میوهها و جزئیات برنامه در جدول زیر مشخص است.
*3 میوه خاص به زیر گلخانه میروند
معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به اینکه ظرفیتهای موجود و برنامه توسعه برای آینده در بخش میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری چیست، گفت: طرح تولید میوههای گرمسیری در گلخانه با اولویت محصولات پاپایا، آناناس و موز انجام میشود.
به گفته وی، طرح توسعه آناناس در زیر سایبان در مناطق مستعد کشور نیز جزو برنامه است و قرار است افزایش بهرهوری محصولات باغبانی با روش مدیریت پسماند و کاهش ضایعات محصولات گرمسیری و نیمهگرمسیری انجام شود.
طهماسبی همچنین گفت: اصلاح و نوسازی باغات کشور در سطح 117 هزار هکتار هم از برنامههای توسعه برای آینده است.
*پرورش میوه در سایه برنامه مقابله با کمآبی
معاون وزیر جهاد کشاورزی در این باره که سیاستهای مقابله با کمآبی در بخش میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری چیست، گفت: قرار است میوههای گرمسیری را در گلخانه پرورش دهیم همچنین از طرح پوشش سایبان در باغات استفاده خواهیم کرد که تا حدود بسیار زیادی از مصرف زیاد آب جلوگیری خواهد کرد. همچنین طرح توسعه باغات دیم در اراضی شیبدار را در دستور کار داریم و در نهایت روی استفاده از سیستمهای نوین آبیاری در باغات متمرکز هستیم که به صرفهجویی در مصرف آب کمک زیادی خواهد کرد.
از آنجایی که بر اساس اعلام فائو تأمین امنیت غذایی جهان در آینده وابسته به تحقیقات در حوزه کشاورزی است از معاون وزیر سؤال شد که تحقیقات چه میزان در این بخش ورود کرده است و چقدر تأثیر گذاشته است، گفت: همواره به توصیههای مقدماتی بر اساس آخرین تحقیقاتی که در کشور انجام شده را به باغبانان میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری در محیط آزاد انجام میدهیم.
در استانهای مختلف توصیه میکنیم که پهنهبندی متناسب انجام دهند و ارقام متناسب با هر استان را به آنها معرفی میکنیم.
وی ادامه داد: همچنین طرح مدیریت عملیات بهباغی میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری بر اساس آخرین یافتههای تحقیقاتی انجام میشود.
*جایگاه جهانی ایران و ترکیه در تولید انواع میوه
طهماسبی در پاسخ به اینکه وضعیت باغبانی ما نسبت به کشور همسایه ترکیه چگونه است، گفت: ایران در تولید کیوی جایگاه چهارم را دارد اما ترکیه در جایگاه هشتم است، ایران در تولید مرکبات رتبه هفتم و ترکیه در رتبه دهم قرار دارد. همچنین ایران در تولید محصول انار در جایگاه سوم دنیا اما ترکیه در رتبه پنجم واقع شده است. ایران رتبه هفتم تولید پرتقال و ترکیه رتبه نهم را دارد اما در تولید انجیر بر اساس آمار فائو ایران جایگاه پنجم و ترکیه جایگاه نخست دنیا را از آن خود کرده است.
انتهای پیام/