به گزارش خبرگزاری فارس، حجت الاسلام و المسلمین مظفری رئیس شورای حل اختلاف کشور گفت: در ۶ ماهه اول سال ۹۸، تعداد پروندههای وارده یک میلیون و ۸۲۷ هزار و ۸۹۴ فقره پرونده به شوراهای حل اختلاف کشور بوده است که از این تعداد یک میلیون و ۸۱۶ هزار و ۷۱۱ فقره مختومه شده است. پرونده مانده در سطح کشور تا پایان ۶ ماهه امسال، ۳۵۳ هزار و ۵۱۵ فقره پرونده است.
رئیس شوراهای حل اختلاف کشور در ادامه عنوان کرد: درصد مصالحه در سال ۹۷، ۲۹ درصد بوده است که در شش ماهه امسال این رقم؛ ۲ درصد افزایش یافته و به ۳۱ درصد رسیده است که این میانگین کشوری است و در برخی از استانها آمار مصالحه از مرز ۴۰ درصد گذشته است.
وی افزود: اخیرا بخشنامهای را ریاست قوه قضائیه به دادگستریهای سراسر کشور ابلاغ کرد که براین اساس مکلف شدند جرائم قابل گذشت را قبل از ارجاع به دادسرا به شوراهای حل اختلاف برای مصالحه ارجاع دهند. در جرائم غیرقابل گذشت هم دادستانها با ملاحظات میتوانند پروندهها را از حیث جنبه خصوصی ارجاع دهند.
حجت الاسلام و المسلمین مظفری اضافه کرد: آنچه که در این مورد قابل توجه بوده این است که در برخی از استانها از جرائم قابل گذشت که به شورای حل اختلاف ارجاع شده است بالغ بر ۸۰ درصد آن منتهی به مصالحه شده است و نشان میدهد که این پروندهها که کیفری و تحت عنوان جرائم قابل گذشت تعریف شدند، اگر در شوراهای حل اختلاف فرصت ایجاد شود زمینه مصالحه بسیار فراهم است و بخش عمدهای از این پروندهها به تشکیلات قضایی باز نخواهند گشت و در شوراهای حل اختلاف بایگانی خواهند شد.
رئیس شوراهای حل اختلاف کشور در ادامه گفت: از مجموع پروندههای حکمی موضوع ماده ۹ که از لحاظ قانونی قابل تجدید نظر خواهی است، از کل ۲ میلیون و ۴۹۳ هزار و ۵۷۷ فقره پرونده مربوط به ماده ۹، 6.7 درصد تجدید نظر خواهی شده است که در شش ماهه امسال این میزان تجدیدنظر خواهی به ۹ درصد رسیده است که نشان دهنده این است که مردم به آرای شوراهای حل اختلاف تمکین دارند.
وی افزود: همچنین در بحث نقض آرا در سال ۹۷، 7.8 درصد که درشش ماهه امسال به 8.1 درصد رسیده است و حدود یک درصد افزایش یافته است.
حجت الاسلام و المسلمین مظفری با اشاره به آمار تعداد زندانیان آزاد شده گفت: در راستای تفاهم نامه با سازمان زندانها در سال ۹۴، مقرر شد در هر شهری که حوزه قضایی زندان وجود دارد شعب شورای حل اختلاف در آن زندان مستقر شود که کار آنها مصالحه است، مصالحهای که به آزادی زندانیان منتهی شود. در ۶ ماهه اول امسال، ۵۷۵۹ فقره مصالحه در شعب ویژه زندانیان رسیدگی که منتهی به آزادی این تعداد شده است.
رئیس شوراهای حل اختلاف کشور با بیان اینکه ۱۷۹ شعبه ویژه زندان در سراسر کشور فعال است، گفت: کل پروندههایی که به این شعب ارجاع شده است،۲۱ هزار و ۳۷۵ فقره پرونده وارده و ۲۱ هزار و ۳۴۰ فقره پرونده مختومه شده است که ۱۱ هزار و ۵۱۶ فقره پرونده منتهی به سازش شده است.
وی افزود: قوه قضائیه در برخورد با جرائم خشن حسب قانون با کسی تعارف ندارد، جرائم خشنی که امنیت عمومی و آزادیهای عمومی را تحت تاثیر قرار دهد. همچون سرقتهای مسلحانه و قتل و .. که برخورد کاملا قاطعانه و بازدارنده است برخی از این قتلها با تصمیم قبلی انجام میشود که قوه قضاییه هم با سرعت رسیدگی و در بحث استیذان و مراحل دادرسی و بلافاصله اجرا میشود.
رئیس شورای حل اختلاف کشور افزود: اما در این میان برخی از قتلها اگرچه قتل عمد است و قاتل به قصاص محکوم شده است، ولی واقعا فرد بدون برنامه ریزی قبلی و ناخواسته بر اثر درگیری مرتکب قتل شده است که شوراهای حل اختلاف در این زمینه ورود کرده است که با کمک واحد مددکاری و معاونت فرهنگی قوه قضائیه، ظرفیتی فراهم شده است که با کمک معتمدین، ریش سفیدان و علما، ائمه جماعات و حتی ائمه جمعه در سطح کشور با محوریت شوراهای حل اختلاف ورود کنند و در خصوص مصالحه در این گونه پروندههای قتلی که ناخواسته صورت گرفته تلاش نمایند که بر این اساس امسال ۱۶۳ فقره این قتلها منتهی به صلح و سازش شده که حرکتی ارزشمند و خداپسندانه و از برکات شوراهای حل اختلاف است.
وی در خصوص ارتباط شوراهای حل اختلاف و دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه گفت: علیرغم اینکه این دفاتر مشکلاتی دارند که طبیعی است و به مرور زمان مشکلات برطرف میشود؛ اما اقدامات خوبی در سطح کشور انجام شده است و بخشی از مراجعات مستقیم به دادگستریها را به شدت کاهش داده است و مردم نگران مفقود شدن پرونده و اسنادشان نیستند.
رئیس شورای حل اختلاف کشور گفت: در شوراهای حل اختلاف تاکیدمان بر شوراهای حل اختلاف در قالبهای مختلف همچون شوراهای حل اختلاف تخصصی، شعب ویژه زندان و شوراهایی که در دستور کار حتی در کلانتریها و پاسگاهها است که اگر زمینه شان فراهم شود اطلاع رسانی خواهیم کرد، تمام این ارجاعات از طریق دفاتر خدمات الکترونیک انجام میشود و اسناد مردم کاملا ثبت و ضبط میشود.
حجت الاسلام و الملسمین مظفری اضافه کرد: با دریافت بخشی از این هزینههای دفاتر خدمات که سهم کانون است قول داده اند که شوراهای حل اختلاف را از حیث تجهیز به سیستم الکترونیکی تقویت کنند که هر مقدار در این زمینه سرمایه گذاری و تقویت شود و تعداد شعب شوراهای حل اختلاف از لحاظ اتصال به سیستم سی ام اس افزایش یابد طبعا مراجعین بیشتر میتوانند از دفاتر خدمات برای ارجاع پرونده هایشان استفاده کنند و این اقدامی متقابل است.
وی ادامه داد: در سطح کشور ۸۰ درصد شعب شهری شوراهای حل اختلاف به سیستم CNS یعنی مدیریت پروندههای قضایی متصل هستند، اما هنوز ۲۰ درصد شعب شهری به سیستم متصل نیستند و بعضا ساختار اولیه برای آنها فراهم نشده است که نیازمند اعتبار است و کل شعب روستایی نیز آمار به صورت دستی است و هنوز به سیستم سی ام اس متصل نشده اند.
رئیس شوراهای حل اختلاف کشور در ادامه در پاسخ به سئوال دیگری در خصوص بیشترین پروندههای ورودی مربوط به کدام استان است، عنوان کرد: استان تهران بیشترین وارده را به لحاظ جمعیت دارد و در ۶ ماهه اول امسال ۲۷۷ هزار و ۲۱۰ فقره پرونده در ۶ ماهه اول امسال در شوراهای حل اختلاف تهران رسیدگی شده است و بعد از استان تهران، استان خراسان رضوی با آمار ۱۴۸ هزار و ۶۴۳ فقره وارده و ۱۴۸ هزار و ۶۵۰ فقره مختومه داشته است که در رتبه دوم قرار دارد. اصفهان، فارس، آذربایجان غربی، مازندران، آذربایجان شرقی، کرمان و خوزستان در رتبههای بعدی قرار گرفته اند.
حجت الاسلام و المسلمین مظفری در پاسخ به این که بیشترین موارد رسیدگی شده در شوراهای حل اختلاف مربوط به چه موضوعاتی است، افزود: بیشترین موضوع در اجرای بند الف ماده ۹ قانون شوراهای حل اختلاف است که البته استان به استان متفاوت است، اما بیشترین موضوع مطالبه وجه بیشترین عدد را به خود اختصاص داده است.
انتهای پیام/