به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس،شب گذشته رادیو اقتصاد با برگزاری یک گفتگوی تلفنی سعی کرد تا مشکلات و معایب مسکن مهر و طرح اقدام ملی مسکن را بررسی کند.رادیو اقتصاد از محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی،علی نیکزاد وزیر اسبق راه و شهرسازی و عباس آخوندی دعوت کرده بود تا در این برنامه حضور یابند که از میان این سه نفر فقط آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی حاضر به گفت و گوی تلفنی با این برنامه نشد.
در صوت رئیسجمهور از زبان روحانی اعلام شد: بنده به عنوان رئیسجمهور میگویم در زمینه مسکن دولت یازدهم و دوازدهم به مردم بدهکار است و باید مسأله مسکن را جبران کنیم و باید نقدینگی را به سمت مسکن بچرخانیم.
محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سؤال که یک سال از رأی اعتماد از مجلس گذشته است، رئیس جمهور در روز رأی اعتماد هم درباره مسکن صحبت کردهاند. به هر حال آقای نیکزاد وزیر راه دولت نهم و دهم از مسکن مهر دفاع کردند و از 18 آبان هم ثبتنام طرح اقدام ملی مسکن آغاز میشود، حال اعلام کنید که اقدامات شما تا چه حد کمک خواهد کرد که مسکن از رکود خارج شود و اینکه نظر جنابعالی در خصوص مسکن مهر چیست؟ گفت: نکته حائز اهمیت این است که برای ما تولید مسکن مورد تأکید مداوم قرار دارد و این مسیر به صورت کاملاً پیوسته فعالیت صورت گیرد، این است که تولید مسکن را به یک جریان پایدار تبدیل کنیم؛ یعنی به گونهای که سیاسی نشود و اینکه دغدغه مردم برای خانهدار شدن را برطرف کنیم.
*تکمیل مسکن مهر های نیمه تمام
وی افزود: به لحاظ اهداف کمی دو هدف کمی را در هنگام رأی اعتماد به آن تأکید کردیم. اول اینکه مسکن مهر نیمهتمام تکمیل شود به کسانی که ثبتنام و قرارداد دارند واگذار شود و 400 هزار واحد در قالب طرح اقدام ملی مسکن احداث شود که نکتهای که وجود دارد این است که بتوانیم رونق ساخت و ساز را به همراه داشته باشیم.
اسلامی خاطرنشان کرد: تا زمانی که دو میلیون و 260 هزار واحد مسکونی جزء تعهدات بود توانسته ایم تا امروز نزدیک به یک میلیون و 900 هزار واحد مسکونی از مسکن مهر تحویل شده است که حدود یک میلیون و 100 هزار واحد مسکونی در دولت یازدهم و دوازدهم بوده و 800 هزار واحد مسکونی در دولت نهم و دهم واگذار شده بود. موضوعی که در دستور کار قرار دارد این است که واحدهای مسکونی مهر تحویل شود. به استثناء آن واحدهایی که از کنترل ما خارج است و پرونده حقوقی و قضایی دارند و مسائل اختلافی است که بین متقاضیان و تعاونیهای مسکن هستند.
* تا پایان سال 98 پرونده مسکن مهر را به اتمام میرسانیم
وی ادامه داد: آمار این واحدهای مشکلدار حدود 86 هزار واحد مسکونی است و این واحدها عمدتاً قرارداد سهجانبه نداشتند و مشکلی بود که متقاضیان با تعاونیهای مسکن داشتند.
وزیر راه و شهرسازی گفت: موضوعی که وجود دارد و حائز اهمیت است این است که مسکن مهر را از بحران و توقف خارج کردیم چرا که وقتی پروژهها متوقف میشوند، مشکلاتی عارض میشود و با این شرایط تورمی که در کشور رخ داد واقعاً قراردادها قابل انجام نبود. پس امکان اینکه این واحدها را با آن مفروضات انجام دهیم وجود نداشت.
اسلامی ادامه داد: بنابراین سخت میشود تا همه این موارد را مرتفع کرد. پس از یک سال گذشته و از رأی اعتماد مجلس به بنده حدود 140 هزار واحد مسکن مهر به مردم تحویل شده است و در روزهای آینده دو پکیج 10 هزار واحدی در پردیس به مردم تحویل میشود.هدف ما این است که تا پایان سال 98 واحدهای مسکن مهر را به اتمام برسانیم و برنامه اجرایی برای مسکن مهر نداشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه 130 هزار تا 140 هزار واحد مسکونی هم آماده تحویل است که به محض تأمین تأسیسات زیربنایی و انشعابات واگذار میشود، گفت: حدود 100 هزار واحد مسکن مهر فاقد متقاضی داشتیم که اینها را به ترتیب تکمیل و برای آنها متقاضی جدید ایجاد کردیم .البته برخی هم فاقد متقاضی میمانند تا برای آنها هم تکلیفی روشن کنیم.
اسلامی ادامه داد: در حال حاضر آمار واحدهای مسکن مهر فاقد متقاضی 68 هزار واحد است که یک تعداد را به کمیته امداد، تعدادی را به بازنشستگان تأمین اجتماعی و تعدادی را به بهزیستی دادیم. تعدادی هم در حال توافق هستیم تا به نیروهای مسلح واگذار کنیم.
*مکان یابی مناسب زمین های طرح اقدام ملی مسکن
وزیر راه و شهرسازی در خصوص طرح اقدام ملی مسکن، گفت: یکی از موارد مهم در این طرح این بود که در مکانیابی به گونهای عمل کنیم که امکانات زیربنایی برای آن وجود داشته باشد و دوم اینکه تقاضای واقعی را احصاء کنیم. در حال حاضر با نیروهای مسلح و ستاد اجرایی هم در طرح اقدام ملی مسکن به توافقاتی رسیدهایم که بالای 7 هزار واحد مسکونی از طرح اقدام ملی را شروع کردهاند و با بنیاد مستضعفان با یک رقم 50 هزار واحد مسکونی به تفاهم خواهیم رسید. پس با اقشار زیادی از افراد که در سازمانها مشغول به فعالیت و فاقد خانه هستند به تفاهماتی رسیدهایم که به اهداف کمی خانهدار شدن برسیم.
وی تأکید کرد: نکته مهمی که وجود دارد این است که زمینهای مورد نیاز در طرح اقدام ملی قابلیت بهرهبرداری سریع داشته باشد و کاربری آن مناسب باشد و از شهریور تاکنون فراخوان هم با انبوهسازان داشتیم.
اسلامی افزود: انبوهسازان هم یک تفکراتی داشتند که با آنها جلسات گوناگونی داشتیم و در حال هدایت به یک سمتی مناسب هستیم تا بتوانیم این ظرفیت مطلوب را در شهرهای گوناگون فعال کنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که نظر شما در خصوص مسکن مهر چیست، گفت: طرح جامع مسکن در وزارت راه و شهرسازی تهیه شده است و با نگاه به منحنی سالیانه، بالاترین تعداد واحد مسکونی تولید شده در کشور 920 هزار واحد مسکونی بوده است.
*جانمایی نامناسب مسکن مهر
وزیر راه و شهرسازی افزود: در مسکن مهر تمام حاکمیت پای کار آمده بود و منابع قابل توجهی در حدود 55 هزار میلیارد تومان به این پروژه تزریق منابع شد و نکتهای که وجود دارد و نیکزاد وزیر اسبق راه و شهرسازی هم قبول دارد مشکل در نقاط استقرار بوده است و جانمایی مسکن مهر به دلیل عدم وجود تأسیسات زیربنایی تا حدودی دارای مشکل بوده است.
اسلامی ادامه داد: ما در طرح اقدام ملی مسکن به دنبال این هستیم که نقاطی انتخاب شود که مشکل زیرساخت و تأسیسات زیربنایی نداشته باشد. به هر حال هر کاری قبل از اینکه انجام شود دارای ایراد نیست چرا که دیکته نانوشته که غلط ندارد.
وی گفت: وزارت راه و شهرسازی وزارتخانه سیاسی نیست و اجازه نمیدهیم که کسی برای این وزارتخانه حاشیهسازی کند و این وزارتخانه هم وارد حاشیه نمیشود.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: نکته مهمی که در خصوص طرح اقدام ملی مسکن وجود دارد این است که ما همه ظرفیتها را پای کار آوردهایم و تا الان هم 180 هزار واحد مسکونی در طرح اقدام ملی مسکن در مراحل مختلف قرار دارد. پس با حضور علاقهمندان و تعداد زیادی از نهادها مواجه شویم که پای کار آمدهاند و این همان کاری بود که ما میخواستیم رونق در بخش ساختوساز رخ دهد.
اسلامی در پاسخ به این سؤال که رهبر معظم انقلاب در سال 92 به دولت توصیه کردند که اگر با اصل مسکن مهر و یا نحوه تزریق منابع بانکی به آن مخالفتی وجود دارد باید ببینیم که چند میلیون نفر چشم انتظار این واحدهای مسکونی هستند، گفت: از زمانی که ما وارد وزارت راه و شهرسازی شدیم با 500 هزار واحد مسکونی نیمهتمام مواجه بودیم، از این 500 هزار واحد مسکونی 140 هزار واحد مسکونی را در یک سال گذشته تا الان تحویل دادیم و 130 هزار واحد مسکونی هم آماده تحویل است که باید انشعابات آن وصل شود.
وی ادامه داد: در یک سال گذشته در پردیس حدود یک هزار میلیارد تومان صرف هزینههای عمومی مثل بلوار، ایجاد معابر و دیوار حائل کردهایم.
وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سؤال که چرا در 5 سال گذشته هیچ اتفاقی در مسکن مهر رخ نداده است، گفت: به صورتی دائمی کار شده است اما به هر حال در این خصوص یک نگاه دومی وجود دارد که از حوصله این برنامه خارج است. وزیر سابق راه و شهرسازی اگر در این برنامه بودند میتوانستند پاسخ دهند تا حق آنها ضایع نشود اما به هر حال آماری وجود دارد که تعداد خانوار در کشور 22 میلیون و تعداد واحد مسکونی موجود 24 میلیون واحد است.
اسلامی افزود: اما باید اذعان شود که این واحدهای مسکونی تولید شده متناسب با جامعه هدف نیست.
وی گفت: در لایحه بودجه 98 سرفصلی را باز کردیم که بتوانیم با تأمین منابع، مسکن مهر را به اتمام برسانیم و حدود 10 هزار میلیارد تومان را در بودجه پیشبینی کردیم و در اجرای این تبصرهای که ایجاد کردیم توانستیم این طرح را با جدیت دنبال کنیم .
وزیر راه و شهرسازی گفت: باید کمک کنیم که به جامعه امید دهیم و تمام ظرفیتها پای کار بیایند و تولید مسکن شتاب بگیرد.
اسلامی در پاسخ به این سؤال که آیا تزریق 55 هزار میلیارد تومان خط اعتباری بانک مرکزی به مسکن مهر تورمزا بوده است و چرا در طرح اقدام ملی مسکن و تسهیلات ارزان قیمت و یا زمین را به صورت اقساط نمیدهید،گفت: در بسیاری از مناطق مردم با اشتیاق وارد شدهاند، در طرح ملی مسکن زمین که عرضه میکنیم مبلغ آن را نمیگیریم و طبق قانون ساماندهی تولید و عرضه مسکن زمین را برای ساخت میدهیم و پول آن را نمیگیریم.
وی با اشاره به اینکه در تهران هم طرح اقدام ملی مسکن را شروع کردیم، گفت: هم در کلانشهرها و هم شهرهای کوچک طرح اقدام ملی مسکن را آغاز کردهایم.
انتهای پیام/