فروپاشی ساختار سیاسی به ضرر یکپارچگی عراق است

عراقابوالفضل ظهره وند کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تحولات اخیر عراق گفت:وضعیت اعتراضات مردمی در عراق شباهت‌هایی به تحولات اخیر لبنان دارد،  اما می‌توان گفت شدت بیشتر دارد و نوع آن هم متفاوت است، در مجموع مردم عراق مطالبات بر حقی را مطرح می کنند چراکه جوانان این کشور با مسائلی مانند بیکاری و عدم پاسخ به حداقل نیاز‌های معیشتی‌شان روبرو هستند که برآورده کردن تمامی این موارد متوجه دولت است.

سوء استفاده آمریکا و سعودی از بستر نارضایتی ها در عراق

او ادامه داد: شرایطی که امروز در عراق شاهد هستیم،  تنها محصول  عملکرد دولت عادل عبدالمهدی نیست، او در دورانی  که سمت نخست‌وزیری عراق را بر عهده داشته، در مقایسه‌ با نخست وزیران قبلی این کشور از کارنامه خوبی  برخورداربوده است، اما موضوع ناکارآمدی و کمبود خدمات اجتماعی مشکل‌ساز شده و از این بستر نارضایتی مردم آمریکا، سعودی و امارات سوءاستفاده می‌کنند.


کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: در این شرایط نیاز است که جریان‌ها و احزاب سیاسی عراق مانند جریان صدر و سائرون از خود بصیرت نشان دهند و اعتراضات مردمی را به سمت صلح سوق دهند، به نظر من به زودی ائتلاف  منطقی میان جریانات مختلف سیاسی  رخ دهد تا روند اعتراضات مردمی را در جهت ایجاد اصلاحات راهبری کند، پیش بینی می شود احتمال موفقیت جریانات در این زمینه زیاد باشد.  البته مرجعیت هم نقش مؤثر و تعیین‌کننده‌ای در تحولات  مثبت و روند روبه رشد این کشور داشته و دارد،  علاوه بر این قادر است  این کشور را به خوبی از بحران  های به وجود آمده عبور دهد.


او افزود: شرایط اخیر عراق می‌توانست به این ورطه کشیده نشود و به دنبال آن شاهد بیش از ۲۰۰ نفر کشته و تعداد زیادی زخمی  نباشیم. قطعا این رخداد در حیطه مسائل اجتماعی اتفاق خوبی محسوب نمی‌شود، شاهد آن بودیم که اعتراضات اجتماعی به یک باره تبدیل به اعتراضات سیاسی شدند، به این معنی که آن اتحاد اجتماعی که باید در یک جامعه دموکراتیک حکمفرما باشد، در این کشور  در حال شکل گیری است. در علت بروز این شرایط باید بگویم از سوی  دولت و حاکمیت روند بهبود عدالت اجتماعی در حال بهبود است.هرچقدر عدالت اجتماعی در جامعه‌ای ضریب بالاتری داشته باشد، اتحاد  اجتماعی افزایش می یابد.

غارت نفت عراق توسط آمریکا به بهانه غرامت جنگی 

ظهره وند با بیان اینکه در عراق به دلیل پایین بودن سطح عدالت اجتماعی همچنین مشکلات متمرکز شده ناشی از عدم پاسخگویی به مطالبات این شرایط به وجود آورده است اضافه کرد: نکته‌ای را نیز باید به آن توجه داشت و آن اینکه ایالات متحده و سعودی تمام تلاش خود را می‌کند که مانع سامان گرفتن شرایط اخیر در عراق  شده‌اند، چون ضربه مهلکی خوردند، البته نباید فراموش کرد که یک سوم نفت عراق را آمریکا به بهانه غرامت جنگی به غارت می‌برد،همچنین  یک میلیون بشکه‌ای که باید در بهبود خدمات اجتماعی و وضعیت اقتصادی عراق صرف شود به جیب آنها سرازیر می شود.

فروپاشی ساختار سیاسی به ضرر یکپارچگی عراق منجر می شود

کارشناس مسائل منطقه  با اشاره به عملکرد دولت عراق  یادآور شد:  شیوه اداره مطلوب کشور یا همان (good governance) که انتظار می رفت در عراق اتفاق بیفتد به  طور کامل به وجود نیامده و به تدریج در حال اجرایی شدن است. به طور کلی ،دولت خوب و یا طرز اداره کردن به طور مطلوب  در کشور‌های منطقه ضعیف است. دولت‌مردان  این کشور باید از خود گذشتگی نشان داده و در جهت بهبود اوضاع داخلی عراق گام بردارند و در چارچوب مناسبات قبیله ای هزینه ای را  بر مردم تحمیل نکنند.آنها باید متوجه عدالت اجتماعی و بهبود زندگی معیشتی مردم باشند که  این موضوع تا کنون  کمتر مورد توجه  قرار گرفته و موجب شده است این مطالبات بر روی هم انباشت شده و زمینه را برای  سوءاستفاده دشمنان فراهم کند. همچنین این اعتراضات با غفلت نیرو‌های داخلی به حالت التهاب درآمده و شرایط کنونی را در این کشور به وجود آورده است.  در عراق ساختار سیاسی باید اصلاح شود و فروپاشی این ساختار به ضرر یکپارچگی عراق تمام می‌شود در همین راستا آمریکایی‌ها درصدد هستند که در صورت بدست آوردن فرصتی عراق را تجزیه کنند لذا این اعتراضاتی که در چند روز اخیر شاهد آن هستیم  تبدیل به اعتراضات آرام شده است.

گام مثبت عادل عبدالمهدی در جهت افزایش تعامل با قدرت های آسیایی/ دولت اخیر عراق خارج از اراده آمریکایی ها عمل کرده است

او درباره اقدامات مثبت عادل عبدالمهدی خاطر نشان کرد: عادل عبدالمهدی،  نخست وزیر سابق عراق اقداماتی را در سالهای گذشته انجام داده که به ضرر آمریکایی‌ها بوده است، او قرارداد‌هایی را  در زمینه های مختلف مانند دفاعی با روسیه و چین منعقد کرده و خواهان آن بوده که موقعیت عراق را بیرون از اراده آمریکایی‌ها تعریف کند. ایالات متحده هنوز عراق را در سلطه خود می‌داند و تصور می‌کند این کشور جزء متحدین آنهاست.

ظهره وند در ادامه توضیح داد: : دولت اخیر حاکم بر عراق خواهان استقلال در مقابل ایالات متحده بوده است و  در جهت تبدیل به یکی از بازیگران اصلی منطقه‌ای  تلاش کرده است.همچنین روابط ویژه‌ای را با سوریه، ایران و قدرت‌های دیگر مانند روسیه، چین و هند برقرار کرده، این مسئله برای آمریکایی‌ها ناخوشایند بوده و به همین خاطر است که سعی می‌کنند شرایط بحرانی را برای کشور عراق به وجود آورند و این اعتراضات را به سمت خشونت سوق داده‌اند،

او تصریح کرد: عامل اصلی  کشته شدن جوانان عراقی در جریان التهابات اخیر را می‌توان سعودی و آمریکا دانست، در واقع کشور‌ها باعث شدند که اعتراضات به حق و مطالبات به جای مردم تبدیل به وضعیت بحرانی شده و تلفات نیز داشته باشند. کشور‌های منطقه باید به نقش مخرب قدرت‌های فرامنطقه‌ای همچون ایالات متحده توجه داشته باشند. به نظر می رسد به زودی ائتلاف مناسبی بین جریانات مؤثر عراقی مانند صدر، سائرون و حکمت صورت گرفته و بتواند فرجامی  مطلوب را برای تحولات رقم بزند تا در جهت رسیدن به مطالبات مردم گام بردارند.
انتهای پیام/

برچسب ها:

سیاسی