به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در چارچوب پروژه «برنامه یکپارچه مدیریت پایدار منابع آب در حوضه دریاچه ارومیه» و با همکاری پژوهشکده هواشناسی و علوم جو، کارگاه اعتبارسنجی «شاخص ترکیبی خشکسالی» تدوین شده برای حوضه دریاچه ارومیه را برگزار کرد.
این کارگاه روز سهشنبه مورخ 14 آبان 1398 با حضور کارشناسان و پژوهشگرانی از فائو، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان هواشناسی، مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی، ستاد احیای دریاچه ارومیه، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه علم و صنعت ایران در محل پژوهشکده هواشناسی و علوم جو برگزار شد.
مشارکتکنندگان در این کارگاه ضمن مرور منطق، رویه و روش بهکار رفته برای تدوین شاخص ترکیبی خشکسالی؛ متغیرها، مؤلفهها و شاخصهای بالقوه دیگری را که در گامهای آتی و برای بهبود شاخص ترکیبی خشکسالی میتوانند به کار گرفته شوند را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
آقای جیانلوکا فرانچسکینی، متخصص ارشد فائو در زمینه مدیریت اطلاعات منابع سرزمین در تشریح فعالیتهای انجام شده گفت: «امروز، اولین نتایج حاصل از ارزیابی خشکسالی همچنین روش سنجش خشکسالی ارائه شده و مورد بحث و بررسی قرار گرفتند».
به گفته وی، «این اولین تلاش ایران برای ارائه چنین اطلاعاتی است که از ابعاد مختلف هواشناسی، کشاورزی و هیدرولوژیک به پدیده خشکسالی میپردازند».
آقای رائو ماتا، مشاور ارشد فنی فائو در پروژه «برنامه یکپارچه مدیریت پایدار منابع آب در حوضه دریاچه ارومیه» نیز ضمن تمجید از تلاشهای مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی، تأکید کرد: «سنجش خشکسالی مؤلفهای مهم برای مدیریت کلان حوضه آبریز دریاچه ارومیه است. ما نیاز داریم تا متغیرهای مختلفی را که کاربردشان در شاخص ترکیبی خشکسالی ضرورت دارد، احصا کنیم».
به گفته آقای دکتر بهداد چهرهنگار، مدیر بخش هیدروانفورماتیک ستاد احیای دریاچه ارومیه تدوین یک شاخص ترکیبی خشکسالی مناسب میتواند به «سنجش آسیبپذیری کلی حوضه آبریز دریاچه ارومیه کمک کند تا بر اساس آن بتوانیم تأثیرات تغییرات متغیرهای اقلیمی بر معیشت و پارامترهای اقتصادی-اجتماعی ناحیه مدنظر را بسنجیم».
آقای احد وظیفه، رئیس مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی ضمن اشاره به فعالیتهای انجام شده برای دستیابی به شاخص ترکیبی خشکسالی، تصریح کرد: «فرآیندی که در این پروژه دنبال شده است نه تنها این قابلیت را دارد که در دیگر حوضههای آبریز کشور به کار رود، بلکه به عنوان یک نمونه موفق برای دیگر کشورهای منطقه خاورمیانه نیز مفید باشد.»
پروژه «برنامه یکپارچه مدیریت پایدار منابع آب در حوضه دریاچه ارومیه» که از سوی دولت ژاپن تأمین مالی شده است و به صورت مشترک از سوی فائو و ستاد احیای دریاچه ارومیه پیگیری میشود، از تلاشهای دولت جمهوری اسلامی ایران در زمینه بهبود ظرفیتهای نهادی و دانشی کشور به منظور احیای این ذخیرهگاه بیهمتای زیستکره حمایت میکند.
انتهای پیام/