ایران به اندازه کافی به دیپلماسی فرصت داد/ تصمیمی برای خروج از NPT نداریم

به گزارش سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (یکشنبه) در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن تبریک و گرامیداشت هفته وحدت اظهار کرد: در روز‌های آینده کنفرانس وحدت اسلامی را با مهمان‌هایی از سراسر دنیا خواهیم داشت.

وی با اشاره به قهرمانی فوتبال ساحلی نیز گفت: قهرمانی فوتبال ساحلی کشور جام بین قاره‌ای را خدمت ملت ایران و این قهرمانان تبریک عرض می‌کنم.

سخنگوی وزارت خارجه ضمن اشاره به زلزله آذربایجان شرقی به خانواده‌های داغداران تسلیت گفت و عنوان کرد: از شخصیت‌ها و دولت‌هایی که این حادثه را تسلیت گفتند تقدیر می‌کنم.

موسوی با بیان اینکه مهمترین تحولی که هفته گذشته شاهد آن بودیم آغاز گام چهارم کاهش تعهدات هسته‌ای ایران بود ادامه داد: حضور وزیر امور خارجه و رئیس جمهور در باکو را داشتیم. آقای ظریف روز گذشته در بیست و چهارمین نشست اکو حضو داشتند و آقای عراقچی به روسیه رفتند و در آنجا سخنرانی کردند.

ظریف فردا به قزاقستان سفر می‌کند

وی افزود: چند نشست بین المللی هم داریم که به زودی شاهد آن خواهیم بود. آقای ظریف فردا و پس فردا به قزاقستان سفر خواهد کرد و در کنار آن با مقامات عالی رتبه در رابطه با مسائل دوجانبه و منطقه‌ای دیدار خواهد کرد.

موسوی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه رئیس جمهور نامه‌ای به کشور‌های عربی و دعوت به شرکت در اتحاد صلح هرمز ارسال کرده است، آیا تاکنون پاسخی از این کشور‌ها علی الخصوص عربستان داده شده است، تصریح کرد: طرح یا پویش صلح هرمز با جزئیاتش برای کشور‌های درگیر و ذی نفع ارسال شد. بازتاب‌ها و بازخورد‌های خوبی در کشور‌های منطقه‌ای و کشور‌های عضو سازمان ملل شاهد آن بودیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: بررسی‌ها در بعضی از کشور‌ها در حال انجام است و احتمالا بررسی دسته جمعی هم روی این طرح خواهد شد و امیدوار هستیم این گام خیرخواهانه جمهوری اسلامی ایران مورد اقبال باقی کشور‌ها قرار بگیرد و شاهد منطقه‌ای امن و باثبات در منطقه خودمان من جمله کشور‌های منطقه خلیج فارس باشیم.

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با اینکه کدام یک از بند‌های برجام عملا از ذیل تعهدات ایران خارج شده است تاکید کرد: همان‌طور که آقای عراقچی هم گفتند جمهوری اسلامی ایران به اندازه کافی به دیپلماسی فرصت داد. ما با خواهش و درخواست کشور‌های باقی مانده در برجام یک سال صبر کردیم که پس از خروج آمریکا جمهوری اسلامی ایران با تضمین‌هایی که بدهند در برجام باقی بماند.

موسوی افزود: متاسفانه اقدامات صورت نگرفت و جمهوری اسلامی ایران از اردیبهشت ماه تصمیم گرفت براساس حقوقی که دارد نسبت به کاهش تعهدات خود اقدام کند. این کاهش تعهدات می‌توانست به صورتی دفعی و تدریجی باشد، اما جمهوری اسلامی برای اینکه فرصت بدهد گام‌های تدریجی برداشت، اما پس از سه گامی که برداشته شد به رغم شعار‌ها و لفاظی‌ها متاسفانه اقدام عملی صورت نگرفت و گام چهارم کاهش تعهدات برداشته شد. این گام براساس بند‌های ۵ و ۶ برجام برداشته شد و جزئیات فنی را دوستان ما در سازمان انرژی اتمی اعلام کردند.

اروپایی‌ها نه حق دارند و نه می‌توانند «اسنپ بک» را اجرا کنند

وی ادامه داد: برداشتن این گام نشان داد جمهوری اسلامی ایران در مواضعی که اعلام کرد جدی است و تعارف ندارد و گام‌های مهمی بر می‌دارد. ایران نشان داد وقتی تصمیم مهمی گرفته می‌شود همکاران ما در انرژی اتمی توانایی دارند گام‌ها را عملی کنند و بهتر از گذشته به آنها برگردند. آنچه توسط آقای عراقچی مطرح شد این است که اگر ایران به برداشتن این گام‌ها ادامه دهد ممکن است مکانیزم «اسنپ بک» را اجرایی کنند، ولی ما بار‌ها اعلام کردیم این‌ها نه حق چنین کاری دارند و نه می‌توانند این کار را انجام دهند، زیرا کاری که ما می‌کنیم برای حفظ برجام و در دل برجام و براساس مفاد خود برجام است و این حق ما است.

سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: اگر این کار را انجام دهند طیف وسیعی از انتخاب‌ها پیش روی ملت ایران است و بعد از آن ما بسته به شرایط تصمیم خواهیم گرفت که روی کدام یک از انتخاب‌ها بررسی و اقدام کنیم. ما به دیپلماسی بها می‌دهیم. درب دیپلماسی و گفتگو باز است، اما به کسی و وعده‌هایی که داده می‌شود امید نبسته ایم.

موسوی با بیان اینکه فرصت‌های لازم را به دیپلماسی می‌دهیم، اظهار داشت: بخش‌های مختلف کشور نشان دادند کار خود را انجام می‌دهند و معطل وعده‌ها و مذاکرات آن‌ها نخواهند بود. بخش‌های مختلفی در کشور در این چندماه نشان دادند آن‌ها هم در کنار وزارت خارجه می‌توانند به کار خود که در راستای منافع ایران است، عمل کنند.

موسوی در پاسخ به سوالی در رابطه با کنایه همتای آمریکایی در خصوص برگزاری نمایشگاه حقوق بشر و واکنش توئیتری خود دراین راستا اظهار داشت: گاهی اوقات کمی رو می‌خواهد وقتی کشوری با پرونده‌ای مشحون از اقدامات ضد حقوق بشری به کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران طعنه بزند و فکر کند که در جایگاه درستی قرار دارد.

سخنگوی وزارت خارجه خاطر نشان کرد: حقوق بشر آمریکایی دستاوردی جز حمله به هواپیما‌های مسافربری، حمله به زنان و کودکان بی دفاع، دادن سلاح‌های کشتارجمعی در سطح جهانی نداشته است و نمونه آن کودتای ۲۸ مرداد است که آشکارا نقض حقوق ملت ایران بوده است را شاهد بودیم. جالب است امروز سالگرد شهادت دکتر فاطمی است و این نشان می‌دهد مبارزین ملت همواره در مقابل اقدامات خصمانه امریکا ایستاده اند و مبارزه کردند. پس آن‌ها در جایگاهی نیستند که از دستاورد‌های حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران که روز به روز بیشتر می‌شود انتقادی کنند.

برچسب ها:

سیاسی