فدراسیون فوتبال تصمیم گرفته بود که لیگ دسته اول در یک گروه 20 تیمی برگزار شود و برای دو فصل دیگر به 18 تیم کاهش پیدا کند که این اتفاق هم در نهایت رخ داد. به همین دلیل تیمهای نیروی زمینی، نفت و گاز گچساران و تربیت نوین یزد از گروه «الف» و اتکا گرگان، شهرداری بندرعباس و راهیان کرمانشاه از گروه «ب» به لیگ دسته دوم سقوط کردند. این در حالی بود که فدراسیون فوتبال به صورت قانونی میبایست پیش از شروع فصل در این خصوص تصمیمگیری کرده و پس از ابلاغ مصوبه به هیئتها چنین اقدامی را عملی میکرد.
با توجه به همین مسئله و نبود مصوبه تیم راهیان کرمانشاه برخلاف تیمهای دیگر، سقوطش به لیگ دسته دوم را قانونی نمیدانست و مدعی شد که فدراسیون فوتبال مصوبهای برای یک گروهی شدن لیگ آزادگان و برگزاری آن با 20 تیم ندارد. مسئلهای که اعتراضهای زیادی را هم به دنبال داشت و در نهایت چند ماه پیش و بعد از 4 سال به رأی دادگاه عمومی در کرمانشاه رسید و فدراسیون فوتبال محکوم شد.
موضوع از این قرار است که 23 رئیس هیئت فوتبال استان در تاریخ 25 تیرماه 94 نامهای را به علی کفاشیان، رئیس وقت فدراسیون فوتبال نوشته و نسبت به این موضوع اعتراض کردند. از جمله مواردی که در این نامه به کفاشیان به آن اشاره شده بود، نبود مصوبه هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال برای 20 تیمی و یک گروهی شدن لیگ آزادگان بود. از جمله امضا کنندگان این نامه، میتوان به عبدالکاظم طالقانی، عضو فعلی هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال اشاره کرد که به عنوان رئیس هیئت فوتبال استان خوزستان زیر این نامه را امضا کرده بود. با این حال شاید مهمترین امضا در ذیل این نامه مربوط به حیدر بهاروند میشد که به عنوان نفر بیست و سوم نامهای را امضا کرد که در آن تأکید شده بود فدراسیون فوتبال مصوبهای برای کاهش تیمهای لیگ دسته اول و برگزاری آن در یک گروه ندارد.
حیدر بهاروند در سال 94 به عنوان رئیس هیئت فوتبال استان لرستان تصمیم به امضای نامه مورد اشاره گرفت. علاوه بر این، بهاروند عضو هیئت رئیسه فدراسیون بود و امضای او ذیل این نامه نشان میداد که نبود مصوبه از سوی فدراسیون فوتبال مورد تأیید او به عنوان یکی از اعضای هیئت رئیسه است. هر چند مدارک ارائه شده فدراسیون فوتبال به دادگاه هم نشان میدهد که پیش از شروع فصل 94-93 مصوبهای وجود نداشته، چرا که فدراسیون فوتبال مصوبهای به تاریخ 23 خردادماه 94 را به دادگاه ارائه کرده است، در حالی که آنها باید مصوبهای پیش از شروع فصل ارائه میکردند که برای سال 93 باشد. هرچند در خصوص مصوبه ارائه شده به دادگاه نیز مسائل ریز و درشت زیادی وجود دارد. از جمله اینکه این مصوبه روی سربرگ سازمان لیگ نوشته و امضا شده که همین مسئله ابهامزاست. همچنین چگونه است که بهاروند در نامهای دیگری دو روز پس از تاریخ این مصوبه، ذیل نامهای را امضا کرده که در آن اشاره شده فدراسیون مصوبهای برای کاهش تیمهای لیگ آزادگان نداشته است؟
تصاویر نامهای که از سوی رؤسای هیئت فوتبال استانها امضا شده و مصوبه ارائه شده از سوی فدراسیون فوتبال به دادگاه را در زیر میبینید:
باشگاه راهیان کرمانشاه پس از اینکه فدراسیون فوتبال تصمیم خود برای یک گروهی و 20 تیمی شدن لیگ دسته اول را اجرایی کرد و سقوط این تیم به لیگ دسته دوم قطعی شد، تصمیم گرفت با وجود شرکت داده شدن در قرعهکشی و قرار گرفتن در جدول، مسابقات خود را برگزار نکند تا به نوعی به این شکل زیر بار تصمیم فدراسیون فوتبال نرود و این تصمیم را غیر قانونی بداند. موضوعی که شکایت این باشگاه کرمانشاهی به دادگاه عمومی را به دنبال داشت.
شکایت باشگاه راهیان کرمانشاه در دادگاههای تهران، پیگیریهای هیئت فوتبال استان کرمانشاه از فدراسیون و نامهنگاریهای مختلف با نهادهای قضایی نتیجهبخش نبود تا در نهایت دادگاهی در کرمانشاه این شکایت را مورد بررسی قرار دهد. شکایت باشگاه راهیان در دادگاههای تهران تنها قرار دعوا را به دنبال داشته و دادگاه رأی قطعی صادر نکرد و حکمی صادر شد که با توجه به شروع فصل 95-94 این باشگاه ادعای خسارت بابت امتیازش داشته باشد که باشگاه راهیان از این کار امتناع کرد تا بتواند حکم بازگشت به لیگ دسته اول را بگیرد.
از همینرو شکایت به دادگاه کرمانشاه از طرف باشگاه راهیان صورت گرفت که هیئت فوتبال کرمانشاه نیز در این شکایت به عنوان یکی از خواندهها مطرح شد. به این دلیل که فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ اعلام کرده بودند باشگاهها حق ندارند به صورت مستقیم با آنها مکاتبه داشته باشند و این اتفاق باید از سمت هیئتهای استانی صورت بگیرد. دادگاه چندین بار از هیئت فوتبال استعلام گرفت که آیا مصوبهای برای کاهش تیمهای لیگ دسته اول وجود دارد که هیئت فوتبال نیز اعلام میکند چنین مصوبهای پیش از شروع فصل وجود نداشته است.
پس از شکایت باشگاه راهیان در دادگاه کرمانشاه، فدراسیون فوتبال وکلای خود و نمایندگانش که غلامرضا بهروان و فریبرز محمودزاده بودند را به جلسه دادگاه فرستاد. در دادگاه بدوی، کارشناسی در خصوص سقوط تیم راهیان صورت گرفت و رأی به ضرر فدراسیون و به سود باشگاه راهیان صادر شد. رأیی که اعتراض فدراسیون فوتبال و درخواست تجدید نظر را به دنبال داشت. رأی دادگاه تجدید نظر نیز تغییری نکرد و رأی دادگاه بدوی تأیید شد. فدراسیون حتی مدعی شده بود که دادگاه کرمانشاه صلاحیت محلی برای رسیدگی به این پرونده را ندارد.
تصویر اعتراض فدراسیون فوتبال به دادگاه کرمانشاه را در زیر میبینید:
رأی دادگاه کرمانشاه در خصوص این پرونده که به تاریخ 24 تیرماه 98 صادر شده است، محکومیت فدراسیون فوتبال بوده و این فدراسیون را ملزم کرده تا تیم راهیان کرمانشاه را به حالت سابق خود برگرداند تا این تیم مجدداً در لیگ دسته اول حضور پیدا کند. همچنین فدراسیون محکوم به پرداخت خسارت 3 میلیارد و 965 میلیون تومانی شد که پس از عدم پرداخت این مبلغ، چند ماه پیش حساب فدراسیون مسدود شد تا مبلغی نیز از این حساب برداشت شود.
فدراسیون فوتبال و مسئولان حقوقی فدراسیون، چندین بار به صورت رسمی و با ارسال نامه به دادگاه کرمانشاه یا به صورت شفاهی و مصاحبه از طریق رسانهها اقدام دادگاه این استان را قبول نکرده و اشاره کردند دادگاه کرمانشاه صلاحیت رسیدگی به این مسئله را نداشته و این موضوع باید در دادگاه تهران مورد بررسی قرار میگرفته است. مسئلهای که طبق قانون اساسی کشور مورد تأیید نبود و در دادگاه در این زمینه نیز به سود باشگاه راهیان رأی خود را صادر کرد. از طرفی دادگاه تصمیم فدراسیون و مصوبه آنها دو هفته مانده به پایان مسابقات را بر اساس اصول و ضوابط فنی و علمی تشخیص نداده تا فدراسیون را در این زمینه نیز محکوم کند.
تصاویر رأی نهایی دادگاه کرمانشاه پس از اعتراض فدراسیون فوتبال را که در دادگاه تجدید نظر صادر شده، در زیر میبینید: