گزارش اربعین 98 هفته آینده به شورا ارسال می‌شود

گروه اجتماعی خبرگزاری فارس، مریم گلباز؛ چند سالی است که شهرداری تهران با مجوز شورای شهر در اربعین حسینی حضور یافته و خدماتی به زائران ارائه می کنند.

در 7  مهر امسال  اعضای شورای اسلامی شهر تهران با درج اصلاحاتی لایحه مجوز انجام هزینه شهرداری تهران برای مشارکت در برگزاری مراسم اربعین حسینی(ع) را به تصویب رساندند.

در  بند دهم ماده 55 شهرداری ها و نظر به ماموریت های محول شده از سوی ستاد مرکزی اربعین حسینی (ع) به شهرداری تهران در برگزاری مراسم اربعین سال 98، به شهرداری تهران اجازه داده می شود به منظور ارائه خدمات تخصصی شهری که شهرداری تهران از تجربه و امکانات لازم در ارائه های آن برخوردار است، نسبت به فراهم کردن امکانات و تجهیزات و نیروی انسانی مورد نیاز در ایام اربعین حسینی(ع) اقدام و ضمن جذب کمک های مردمی و خیرین، حداکثر تا سقف یکصد میلیارد ریال از محل ردیف اعتبار پیش بینی نشده بودجه مصوب سال 98 تحت عنوان " هزینه های در اختیار شهردار تهران" هزینه کرده و عملکرد آن را در تفریغ بودجه سال 98 منظور و به شورا ارائه کند.

همچنین در تبصره این ماده واحده نیز آمده است با عنایت به ماده 97 قانون برنامه پنج ساله ششم، شهرداری تهران موظف است هزینه هایی که بر اساس تکالیف ستاد مرکزی اربعین به انجام می رساند را در ردیف مستقلی تحت عنوان طلب شهرداری تهران از دولت بابت هزینه های مراسم اربعین ثبت  کرده و نسبت به وصول آن اقدام کند.

با مجتبی یزدانی معاون خدمات شهری شهرداری تهران در این باره به گفت‌وگو نشستیم. 

در خصوص نحوه برگزاری اربعین توضیح دهید؟

در وزارت کشور کارگروه‌های متعددی برای برگزاری اربعین تشکیل می‌‌شود از 7 الی 8 ماه قبل از اربعین جلسات در این باره برگزار می‌شود. 14 کمیته در وزارت کشور تشکیل و یکی از کمیته‌ها کمیته خدمات شهری است و البته عملیاتی‌ترین کمیته در کارگروه‌ها است. از 4 ماه قبل از اربعین سفرهای متعددی به عراق داریم و با مسؤولان عراق، شهرداری، استانداری، سفارت، سرکنسولگری، مسؤولان عتبه، جلسات هماهنگی برگزار می‌شود و همچنین در خصوص مکان نیروها و خدماتی که قرار است ارائه شود بحث و بررسی‌های لازم صورت می‌گیرد.

آیا همه مسوولیت با شهرداری تهران انجام می‌دهد؟

خیر، قسمتی از کار به شهرداری باز می گردد و بخشی هم توسط عراقی‌ها انجام می‌شود. تا سال قبل فقط در کربلا، نجف و کوفه خدمت‌رسانی می‌کردیم اما امسال طریق‌ (فاصله بین نجف تا کربلا) و همچنین مرز خسروی هم به فعالیت های ما اضافه شد و در این بخش هم  خدمت‌رسانی کردیم.

چرا در سال های قبل در طریق خدمت رسانی نمی کردید؟

طریق مسیر بین نجف و کربلا است و هزار و خرده‌ای عمود در آن قرار دارد، 80 کیلومتر است و ما امسال یک اکیپ در آنجا قرار داده‌ایم البته در این مسیر زباله‌های زیادی جمع می‌شود که زائرین نیز در برخی موارد خودشان خودجوش زباله‌ها را جمع‌آوری می‌کنند اما ما امسال نیروهایی در آنجا مستقر کردیم. 

چقدر زباله امسال در داخل عراق جمع‌آوری کردید؟

در شهر کربلا 580 مخزن زباله داشتیم و قریب به 60 هزار تن زباله جمع‌آوری شد در شهر نجف 420 مخزن زباله داشتیم که نزدیک به 6 هزار تن زباله در این شهر جمع‌آوری و در شهر کوفه 70 مخزن زباله داشتیم که حدود 200 تن زباله جمع‌آوری شد البته در مسیر نجف به کربلا قریب به 5 هزار تن زباله جمع‌آوری شده است. این را هم بگویم در مجموع 1660 مخزن زباله در کشور عراق و مرزها داشتیم و نزدیک به 73.7 هزار تن زباله جمع‌آوری شد.

در داخل عراق و مرزهای در ایام اربعین بیش از 73 هزار تن زباله جمع آوری شد

 

 

چند نماینده در عراق دارید؟

یک نماینده در کوفه، یک نماینده در کربلا، نجف و یک نماینده هم بین مسیر نجف و کربلا داریم. این را هم بگویم که بخشی  از کار توسط ما انجام می‌شود و بخشی با هماهنگی استانداری و فرمانداری در مرزها صورت می گیرد.  مرز شلمچه و چذابه در خوزستان و مرز مهران را در ایلام داریم و امسال هم برای اولین بار مرز خسروی به سایر مرزها اضافه شد و چون جدید بود بخشی از نیروها را به آن سمت هدایت کردیم. 

در کدام مرز بیشترین جمعیت وجود دارد؟

بیشترین جمعیت در مرز مهران است و به دلیل امکانات و همچنین استقبال شهروندان تردد در این مرز بیشتر است.

چه شهرهایی در بحث خدمات شهری خدمت‌رسانی کردند؟

کلانشهرهای مختلف در بحث اربعین حضور داشتند اما مسؤولیت با ما بود و همچنین در مرزها نیز برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گرفته است. در مرز مهران شهرداری منطقه 5 و شهرداری اراک و همچنین 800 نفر نیرو، 46 ماشین‌آلات خدمات‌ شهری، 7 اکیپ آتش‌نشانی و 580 چشمه بهداشتی ایجاد شده است.

در مرز شلمچه شهرداری منطقه 6 و شهرداری شیراز بودند همچنین 650 نیروی انسانی، 45 دستگاه ماشین‌آلات خدمات شهری، 190 چشمه سرویس بهداشتی و 8 اکیپ آتش‌نشانی در آنجا مستقر شدند. در مرز چذابه شهرداری منطقه 4 و شهرداری اهواز با 240 نیرو، 33 دستگاه ماشین‌آلات خدمات شهری، 380 چشمه سرویس بهداشتی و 5 اکیپ آتش‌نشانی مستقر شدند.

در مرز خسروی که برای اولین بار امسال در ایام اربعین بازگشایی شده بود منطقه 13کرمانشاه و ارومیه هم حضور داشتند و 315 نیروی انسانی، 43 دستگاه ماشین‌آلات، 380 چشمه سرویس بهداشتی و 8 اکیپ آتش‌نشانی در آنجا مستقر شدند. 

چرا در مرزها میزان گسیل نیروها متفاوت بوده است؟

توزیع بستگی به میزان استقبال مردم دارد و چون در مرز مهران تردد بیشتر از سایر مرزهاست توزیع نیرو هم در آنجا بیشتر است و مردم به دلیل مسافت کمتر بیشتر از این مرز استفاده می‌کنند.

مجموعاً چند نیرو در مرزها مستقر شدند؟

2 هزار نیرو در مرزها مستقر و 187 ماشین‌آلات خدمات شهری و 1530 چشمه سرویس بهداشتی و 26 اکیپ آتش‌نشانی در مرزها مستقر شده است. 

در خصوص توزیع نیرو در داخل عراق توضیح دهید؟

در کربلا شهرداری تهران، رشت، همدان و اصفهان حضور داشتند. تقریباً 1044 نیروی انسانی در کربلا و 50 دستگاه ماشین‌آلات و 9 اکیپ آتش‌نشانی و تعدادی سرویس بهداشتی ایجاد شده است. با هماهنگی‌ها و تقسیم کار صورت گرفته در عراق بخشی از اقدامات را شهرداری انجام داد البته ما هم با آنها هماهنگ می‌کردیم که افراد در کجا و چگونه مستقر شوند و مسؤولیت کار با عراقی‌ها است و خودشان هم بسیاری از اقدامات را انجام می‌دادند.

در عراق 2310 نیروی انسانی با 97 خودروی خدمات شهری مستقر بوده و در کل در مرزها و عراق 4315 نیروی صرفاً خدماتی و 284 ماشین‌آلات خدمات شهری و 42 اکیپ آتش‌نشانی مستقر بودند و 2748 چشمه سرویس بهداشتی ایجاد شد. 

بنده مسؤول ستاد اربعین شهرداری بودم و تمام کارهای خدماتی و اعزام‌ها با همکاری ستاد انجام می‌شد و اعضای شورای شهر در جلسات قبل اربعین، در صحن شورا و همچنین در بدرقه و بعد از آن بازدیدهایی از عراق داشتند. 

چقدر برای اربعین امسال شهرداری هزینه شده است؟

ببینید در سال 97 ما مرز خسروی و طریق را نداشتیم پس 2 بخش به کارهای ما اضافه شده است و با توجه به افزایش هزینه‌ها نمی‌توان گفت که کمتر از سال گذشته هزینه کرده‌ایم اما هنوز هزینه‌ها نهایی نشده است اما شورا سقف 10 میلیارد تومان را برای ما در نظر گرفته است و ما بیشتر از سقف هزینه نکرده‌ایم تاکنون هم 50 درصد پول را دریافت کرده‌ایم اما در سال 97، 7.5 میلیارد تومان برای اربعین هزینه کرده‌ایم. در حال حاضر هزینه‌های سال 98 قطعی نشده است اما ظرف هفته آینده نهایی می‌شود.

هفته آینده گزارش اربعین را به شورا می دهیم از سقف در نظر گرفته شده بیشتر هزینه نکرده ایم. هزینه سال گذشته اربعین 7.5 میلیارد تومان بوده است.

 

 

 

در خصوص موضوع حمل‌ونقل زائران توضیح دهید؟

مشکلاتی در این زمینه وجود داشته است اتوبوسرانی تحت نظارت وزارت راه بود چرا که کمیته‌بندی شده بود.

چند دستگاه اتوبوس به عراق اعزام شده بود؟

هزار دستگاه اتوبوس به عراق اعزام شد که 600 دستگاه توسط اتوبوسرانی تهران، 165 دستگاه توسط اتوبوسرانی کرج و 135 دستگاه توسط اتوبوسرانی مشهد و سایر شهرستان‌ها، 130 دستگاه جهت جابجایی زوار به داخل خاک عراق (500 دستگاه مرز مهران، 350 دستگاه مرز خسروی، 100 دستگاه مرز شلمچه و 50 دستگاه مرز چذابه بوده است).

همچنین 350 دستگاه تریلر جهت جابجایی زوار در خاک عراق توسط شرکت اتوبوسرانی تهران که 320 دستگاه کود به شمیلی و 200 دستگاه سامرا اعزام شد و 690 لیتر سوخت مورد نیاز ناوگان حمل‌ونقل در کشور عراق توسط شرکت اتوبوسرانی تهران تأمین شد. 

البته بد نیستم این را هم بگویم که یک موکب در مسیر نجف و کربلا داریم به نام موکب 707 که در آن نانوایی، خشکشویی، اسکان،درمانگاه، سرویس بهداشتی، حمام و ... وجود دارد، 6 سوله داریم و همه خدمات در آن ارائه می‌شود. بسیج شهرداری این کار را انجام می‌دهد اما بسیاری از خدمات مردمی است به عنوان مثال مثلاً اتحادیه نانوایان در آنجا نان می‌پزد و یا اتحادیه خشکشویی لباس‌های مردم را شست‌وشو می‌دهد.

همچنین روزانه به 12000 نفر از زائران اربعین حسینی با همکاری خیرین تغذیه داده می‌شد. پزشکان داوطلب هم ثبت‌نام کرده و در اینجا به مردم خدمات می‌دهند البته بیمارستان خاتم‌الانبیاء و بخش خصوصی هم در این زمینه نیرو ارسال می‌کند و همه این کارها با همکاری شرکت شهر سالم است و در مرزها با همکاری اورژانس این اقدامات انجام می‌شد و در داخل عراق با همکاری هلال‌احمر فعالیت‌ها صورت می‌گرفت. 

همچنین 5 تیم کامل پزشکی که 58 نفر می‌شدند از شرکت شهر سالم به همراه تجهیزات به عراق اعزام شدند و در حوزه اسکان هم 150 چادر ارسال شد.

همچنین بیشتر موکب‌ها در مسیر طریق عراقی است. نکته دیگری که وجود دارد این است که ما یکسری اسکان‌های چادری داریم که در نجف و کربلا مستقر می‌شوند که در نجف 5 هزار نفر و در کربلا 15 هزار نفر از امکانات این قسمت استفاده می‌کنند. فعالیت‌ها در اسکان چادری توسط سازمان بهشت‌زهرا صورت می‌گیرد البته پذیرایی، نگهداری و خدمات توسط ستاد بازسازی عتبات انجام می‌شود.

برخی معتقدند که بسیاری از ملزوماتی که قبلاً برای اربعین خریداری شده در عراق از بین رفته است؟

ما تجهیزاتی نداریم که خراب شود، ما فقط اسکان داریم و چادرها را در انبارهای شهرداری نجف و کربلا و یا ستاد بازسازی عتبات قرار می‌دهیم و البته همکاری خوبی هم صورت می‌گیرد و مدیریت تمام کارها با وزارت کشور است که البته اخیراً هم جلسه‌ای برگزار شده و تقدیر و تشکرهایی صورت گرفت. البته این را هم بگویم که شورای شهر، شهردار تهران، دفتر شهردار، معاونین شهرداری، شهرداران مناطق 22‌گانه، مشاورین، مدیران کل، مدیران سازمان‌ها و شرکت‌ها در اربعین حضور جدی داشتند.

شورای شهر در خصوص اربعین با شهرداری همراه بود؟

هماهنگی خوبی بین شورای اسلامی  شهر تهران و شهرداری صورت گرفت و در جلسات قبل از اربعین حضور داشته و در کمیسیون‌ خدمات شهری و همچنین کمیسیون فرهنگ و اجتماعی این موضوعات مورد بحث و بررسی قرار گرفت و هماهنگی‌های لازم صورت گرفت.

چه زمان گزارش عملکرد اربعین را به شورای شهر ارائه می‌کنید؟

گزارش آماده شده است و در مرحله نهایی کردن قیمت‌ها هستیم در هفته آینده گزارش را به شورا ارائه می‌دهیم. 

در خصوص اربعین جاماندگان در تهران توضیح دهید؟ 

بله ما در تهران اربعینی داشتیم به نام جاماندگان و اینکه تعدادی از شهرداری‌های مناطق‌، سازمان‌ها و شرکت‌ها در آن حضور داشتند و کار جدیدی که امسال کردیم این بود که مردم را بیمه کردیم. رئیس دفتر شهردار تهران قبل از مراسم بازدیدی از محور انجام داد و همچنین در روز مراسم هم حضور یافت تا ایرادات مشخص شود البته معاونت اجتماعی و سازمان فرهنگی، هنری هم بیشتر برنامه‌های اجتماعی را انجام دادند. برای برگزاری اربعین تهران جلسات متعددی با استانداری و فرمانداری تهران و ری داشته‌ایم.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی