داروهای گیاهی صد در صد داخلی؛ هدیه محققان ایرانی به سبد درمانی

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، شاید سالیان زیادی بود که مصرف گیاهان دارویی در خانواده‌ها کمتر شده بود ولی این روزها رفته رفته دمنوش‌ها باز هم جای خود را در سبد خوراک مردم باز کرده‌اند و حتی کافی‌شاپ‌هایی که به دنبال جلب مشتری هستند، دمنوش‌های گیاهی سرو می‌کنند.

گیاهان دارویی در پزشکی کهن بسیار کاربرد داشت و در طب سنتی ایران و پس از ورود اسلام به کشورمان در طب اسلامی درباره مصرف درمانی گیاهان بسیار شنیدیم.

گیاهان دارویی شامل بخش‌هایی از گیاه است که پس از خشکاندن، بدون ایجاد هرگونه تغییری در مغازه‌ها و عطاری‌ها به فروش می‌رسد، اما امروزه محققان گیاهان دارویی را به محصولات مورد استفاده مردم تبدیل می‌کنند تا استفاده از آن راحت‌تر و البته قانونمندتر باشد.

داروهای گیاهی حاصل تبدیل برخی گیاهان به دارو در کارخانه‌های داروسازی و طی فرایندی خاص و استریل هستند. 

در کشور ما بیش از ۸ هزار گونه گیاهی وجود دارد که از این تعداد ۲۳۰۰ گونه جزء گیاهان معطر و دارویی هستند که عامه مردم تنها با خواص تعداد کمی از این گیاهان آشنایی دارند و نمی‌توان گیاهان دارویی را هم بدون اطلاع دقیق از خواص آن‌ها استفاده کرد.

با توجه به تعداد گونه‌های گیاهی بسیار در کشورمان لازم بود که از این نعمت‌های خدا به خوبی بهره ببریم و به خصوص در شرایطی که حتی دارو هم مورد تحریم‌های ظالمانه قرار گرفته است با استفاده از علم محققان داخلی، داشته‌ها و نعمت‌های موجود در کشورمان را برای مردم قابل استفاده‌تر کنیم.

* جشنواره‌ای با محصولات صد در صد داخلی

مسؤولان نیز بیکار ننشستند و شرایط برگزاری یک نمایشگاه برای عرضه این محصولات بومی را فراهم کردند.

جشنواره گیاهان دارویی از روز ۲۱ آبان‌ماه با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در مصلای تهران برگزار شد و امروز پنج‌شنبه ۲۴ آبان‌ماه آخرین روز برگزاری این جشنواره است.

در این جشنواره انواع داروهای گیاهی در حوزه‌های مختلف ارائه شد، از کوچک و بزرگ و پیر و جوان با اشتیاق به این نمایشگاه وارد می‌شدند چرا که رنگ و بوی آمیختگی سنت و مدرنیته در این نمایشگاه به چشم می‌خورد.

از آب زرشک‌های طبیعی تا عسل و چای و حتی ترشی‌های کاملا طبیعی که در این جشنواره عرضه شده بود تا پمادها و شربت‌هایی که صد در صد تولید بومی بود، بازدید کنندگان را از آمدن‌شان راضی نگه می‌داشت.

* داروهای گیاهی به سبد خانوار اضافه شد

یکی از داروهای گیاهی که در این نمایشگاه عرضه شده شربت درمان سرفه حاد است که این شربت بدون شکر و الکل بوده و برای بیماران دیابتی مناسب است. 

مسکن فوری درد و ضدعفونت دندان نیز در این جشنواره ارائه شد، این مسکن سبب پیشگیری و درمان عفونت‌های دهانی و گوارشی می‌شود و ضدمسمومیت غذایی و دل‌پیچه است. 

همچنین دارویی برای سلامت کبد، قلب و عروق و کلیه و مثانه ارائه شد که از مواد مؤثره دارویی گیاه مرزه خوزستانی در این دارو استفاده شده است. 

تونیک‌ها و کرم‌های مربوط به مو و پوست نیز در این جشنواره ارائه شده است. 

وجود داروهای درمان یبوست و شربت‌هایی ضدتب و ضدالتهاب گلو در این نمایشگاه نیز از محصولات دیگری است که نشان می‌دهد افراد برای درمان بیماری‌های مختلف‌شان می‌توانند به این نمایشگاه مراجعه کرده و از داروهای گیاهی استفاده کنند.

یکی از داروها داروی درمان علائم واریس است که از عصاره برگ قرمز انگور تهیه شده و دارویی برای رفع اختلالات دفع ادرار نیز در این جشنواره عرضه شد. 

داروی نعناع فلفلی برای تسکین علائم سندروم روده تحریک‌پذیر و ناراحتی و درد شکم و داروی گیاه شقایق زرد برای رفع اضطراب و بی‌خوابی در این نمایشگاه ارائه شد تا خواص بیشتری از گیاهان مختلف مورد استفاده محققان برای درمان قرار گرفته باشد.

داروی درمان موضعی درد و تورم آرتروز زانو از ریشه گیاه کامفری و داروی بهبود پوکی استخوان از ریشه گیاه دم‌اسب و داروی گیاه پاکسازی پوست و تصفیه‌کننده خون از ریشه گیاه باباآدم و داروی بازسازی و جوانسازی سلول‌های پوست از روغن دانه انار در این نمایشگاه ارائه شد. 

داروهایی برای کاهش اشتها و چربی‌سوزی، کاهش کلسترول بد، بهبود خونرسانی و لوازم آرایشی بهداشتی در این نمایشگاه ارائه شد. 

* توسعه علم داروهای گیاهی و اشتغال‌ جوانان

محققانی که در این جشنواره حضور داشتند حتی از صادرات این محصولات سخن می‌گفتند.

برای بازدید کنندگان جای بسی خوشحالی و افتخار بود که محققان ما علاوه بر برگزاری یک نمایشگاه کاملا ایرانی موفق شدند که حتی این محصولات را در کشورهای دیگر به خصوص کشورهای همسایه نیز عرضه کنند.

 سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در حاشیه افتتاحیه چهارمین دوره نمایشگاه گیاهان دارویی و طب سنتی ایرانی گفت: خام فروشی موضوع مهمی در زمینه گیاهان دارویی است، باید از خام فروشی جلوگیری و فرهنگ متناسب با آن را در کشور ایجاد کرده و باید برای صادر کردن محصولات گیاهی و داروهای سنتی برنامه ریزی کنیم.

ستاری با اشاره به اهمیت حوزه گیاهان دارویی گفت: داروهای گیاهی که تولید می‌شوند می‌توانند سبب ایجاد ارزش افزوده برای کشور شوند و همچنین توسعه داروهای گیاهی و تولید آنها در بخش کشاورزی سبب ایجاد اشتغال زایی مناسب می‌شود.

* اثبات ظرفیت صنعت فرآورده‌های طبیعی کشور

محمدحسن عصاره دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و دبیر جشنواره گیاهان دارویی با بیان اینکه این جشنواره صددرصد ایرانی است و ظرفیت کشور را در حوزه صنعت فرآورده‌های طبیعی مانند عطر و طعم و دارو نشان می‌دهد، گفت: تمام ظرفیت کشور در حوزه صنعت فرآورده‌های طبیعی اینجا جمع شده‌اند و ما می‌توانیم ببینیم که نقاط قوت و ضعف ما چه چیزهایی است و ضعف‌ها را ترمیم کنیم، البته ابتدا باید فرهنگسازی شود و مردم با محصولات ایرانی آشنا شده و از آنها استفاده کنند تا محققان خودمان استفاده آن را ببرند، نه اینکه مواد خام را به خارج بفرستیم و آنها فرآورده به ما تحویل بدهند. 

وی درباره انتقاد برخی به ارائه محصولات تکراری در این نمایشگاه گفت: در این نمایشگاه محصولات تکراری هم ارائه شده است که اتفاقا کار خوبی است، به طور مثال شرکتی در دوره قبل ۱۰ محصول داشته و حالا با ۱۴ محصول به نمایشگاه آمده است، این مسئله نه تنها ایرادی ندارد بلکه افتخار برای ایران است که تمام این ۱۴ محصول ساخت ایران بوده است. بحث فرهنگ‌سازی، تجاری،‌ اقتصادی، دانش فنی که به بخش خصوصی منتقل می‌شود، از برکات این جشنواره است. 

* رونمایی از محصولات جدید

در این نمایشگاه از 48 محصول فناورانه در حوزه داروهای گیاهی که برای نخستین بار از سوی شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه شده‌اند، نیز رونمایی شد.

داروهای رفع اضطراب و بی‌خوابی، افزایش انرژی  حیاتی بدن، کاهش کلسترول خون، داروهای مؤثر در بهبود روماتیسم و آرتروز، داروهای رفع خستگی و استرس، داروهای سلامت قلب و عروق، داروهای تقویت‌کننده رگ‌ها، داروهای پاکسازی پوست و دستگاه گوارش در این جشنواره رونمایی شد.

به گزارش فارس، محققان ایرانی برای تولید محصولات با کیفیت آستین همت بالا زده‌اند و برای دستیابی به هدف، حمایت و پشتیبانی مردم و مسؤولان را نیز نیاز دارند.

انتهای پیام/