سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
انتقاد یک روزنامه اصلاحطلب از «بیتفاوتی»!
روزنامه اصلاحطلب آرمان ملی در تیتری کوتاه در صفحه اول شماره یکشنبه گذشته خود نوشت: «بیتفاوتی بدتر از تحریم»!
در متن مربوط به این تیتر پر کنایه اما حتی یک کلمهی بیتفاوتی هم وجود ندارد و مخاطب با گزارشی کوتاه پیرامون FATF و انتقاد از عدم تصویب لوایح آن در ایران مواجه میشود. [۱]
*کلمه یا هشتگ "بیتفاوتی"، یکی از هشتگهای پر تکرار برخی شبکههای اجتماعی در روزهای اعلام تصمیم دولت برای گرانی بنزین و شکلگیری چند اغتشاش در کشور بود.
کلمهای با این محتوا که مردمی که با اشرار و اغتشاشگران همراه نمیشوند باید شماتت شوند و رفتار آنها به بیتفاوتی نسبت به سرنوشت خود و دیگران معنی شود!
ما قضاوت درباره این تیتر عجیب، محتوای گزارش مربوط به آن و این همانی ظاهری این تیتر با اصرار عوامل برانداز و شرارت را بر عهده مخاطبان محترم وامیگذاریم...
برخی محافل تحلیلی از مدتها قبل تأکید داشتند که رسانههای اصلاحطلب نقش ویژهای در پیشبرد راهبرد جریان سیاسی خاص برای ایجاد «فتنه اقتصادی» و انکسار ذهنی مردم ایفا میکنند.
تحلیلی که عملکرد عجیب دولت برآمده از اصلاحطلبان در ماجرای تصمیم گرانسازی بنزین بر عمق بدبینیهای آن افزود...
***
انصاری:
چوب گرانی بنزین را روحانی و مدافعان وی میخورند
غلامرضا انصاری فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت، در بخشی از یک مصاحبه تفصیلی با شماره یکشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی در اشاره به اصرار دولت برای گرانسازی بنزین گفته است: به هر صورت این مساله (گرانشدن بنزین) توسط دولت اعلام شده و مجری طرح نیز دولت است از این رو مشخصا دولت هدف حملات و هجمههاست. مشکلات کشور بخشی خارجی و بخش دیگر داخلی است. بخش خارجی معطوف به محاصره شدید و عمیق اقتصادی است که آمریکا و اذنابش برای ما ایجاد کرده و بخش داخلی آن نیز ناکارآمدی و فشلبودن سیستم اجرایی است.
او میافزاید: آقای روحانی باید اعلام کند که چند درصد از کارگزاران دولت برنامههای وی را قبول دارند و در انتخابات به او رای دادهاند. برخی که امروز باید مدافع دولت باشند در مقابل دولتند. با چنین پشتوانه و پسزمینه از مدیران سطوح بالا و میانی دولت، چه کسی میخواهد از دولت حمایت کند؟ چوب این قضیه را آقای روحانی و مدافعان وی میخورند که رای سال ۹۲ و ۹۶ را برای او اخذ کردند.
انصاری تأکید میکند: هیچ توجیه و تفسیری نمیتوان برای این وضعیت داشت و باید خود آقای روحانی و دستاندرکاران و تصمیمسازان دولت در این ارتباط اظهارنظر کنند.[۲]
*صحبتهای درست انصاری در حالی است که رئیسجمهور، رئیس دفتر رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه در روزهای اعلام خبر گرانی بنزین تأکید کردند که این تصمیم دولت نیست، این تصمیم نظام است و تصمیم گرانسازی بنزین با تأیید رهبر انقلاب بوده است!
سخنانی عجیب و فرصتطلبانه که البته با سخنان روز یکشنبه گذشته رهبر انقلاب مشخص شد که مسئله به هیچوجه دستور یا خواسته ایشان نبوده است. [۳]
البته بایستی اشاره کرد که اصلاح قیمت بنزین در اصل خود یک تصمیم صحیح است که سالها قبل بایستی اجرا میشود اما مسئله برای آقای روحانی و حامیان اصلاحطلب او از آنجا آغاز میشود که این تصمیم را عامدانه یا از روی سهو ولی بدون پیوستها و الزامات عقلانی لازم انجام دادند.
پیوستهایی معقول مثل اقتراح قبل از اجرا، مشارکت دادن مردم، تشریح کامل طرحهای تشویقی، پرداخت یارانه وعده داده شده قبل از اجرای طرح، جلوگیری از شیب یکباره قیمتی و ارائه مکانیزمهای لازم برای نظارت بر قیمتها که البته دولت محترم نه تنها در ماجرای گرانی بنزین هیچکدام از این اقدامات را انجام نداد بلکه حتی در مورد مهمی مثل نظارت بر قیمتها نیز صراحتا اعلام داشته است که در این باره تأملاتی دارد! [۴]
باشد که بعد از این شاهد اقدامات مطلوب دولت در این زمینه باشیم...
***
روحانی گفت بیمایه فطیر است؛ نشنیدیم، بنزین گران شد!
با اینکه گفته میشود تصمیم و اصرار دولت آقای روحانی برای گرانسازی یکشبه بنزین؛ دچار اجرای خلقالساعه بوده و هیچ پیوست اطلاعرسانی در قبال آن وجود نداشته است اما نگاهی به سخنان رئیسجمهور در سفر استانی اخیر او نشان میدهد که اتفاقا آقای روحانی پیامهای مهمی را در همین باره مخابره کرده است.
این رئیسجمهور روحانی بود که در نشست شورای اداری استان کرمان با اشاره به اخلال تحریمها در صدور نفت و کاهش درآمدهای نفتی ایران گفته بود: شما بگویید از اول انقلاب تا الان کی بوده است که ما برای فروش نفت و حرکت کشتی ها نفتکش مشکل داشته باشیم؟ یک بار در جنگ تحمیلی بعثیها علیه ایران در سال ۶۴ دوهفته نفت ما قطع شد آن هم به خاطر این بود که خارک دچار بمباران شد و دیگر هم تا آخر جنگ تکرار نشد.
او همچنین با کنایه تصریح میکند: یک نفر ناآشنا به بودجه میگوید خب نفت نفروشیم و بعداً می فروشیم؛ اشکال ندارد، همه معادن و منابعی که استفاده می کنیم درش را ببندیم و بعدها استفاده کنید. زمین کشاورزی -را- هم می توان مهر و موم کرد و بعدها کاشت کنیم و گازی را هم که به مردم میدهیم ببندیم و بعداَ استفاده کنیم!
به گزارش مشرق، روحانی میگوید: وقتی امروز کشور با مشکلات فروش نفت مواجه میشود، چگونه باید کشور را اداره کنیم؟ ما بودجه سالیانهمان حدوداً ۴۵۰ هزار میلیارد تومان است، البته امسال این رقم امسال کمی از این بالاتر هم میرود. دولت ۴۵۰ هزار میلیارد برای حل مشکلاتی مثل حقوق بازنشستگان، معلمان، کارمندان و حل مشکل معلولین خدمات میدهد. در این شرایط ما دو نیاز داریم اول نیاز به ریال داریم برای اینکه کشور را اداره کنیم. این ۴۵۰ هزار میلیارد از کجا به دست میآید؟
رئیسجمهور اصلاحطلبان میافزاید: این که میگویند دولت باید این کار را بکند چرا کار نکرد؟ و چرا این کار را با تأخیر انجام داد؟ «بی مایه فطیر است» بدون پول نمیتوان کار کرد؛ چقدر میتوانیم مالیات بگیریم. [۵]
*متأسفانه این بخش از صحبتهای رئیسجمهور هرگز مورد توجه و اقتراح خواص و رسانههای کشور قرار نگرفت و صحبتهایی که پیشزمینه یکی از مهمترین تصمیمات دولت حسن روحانی محسوب میشد اما هرگز در گوش مؤذنان جامعه شنیده نشد.
این صحبتهای رئیسجمهور در میزانی از اهمیت قرار داشت که برخی آنرا حاوی یک پیام به حاکمیت ارزیابی کردند... پیامی که میگوید با اوضاع موجود نمیتوانم به کار ادامه دهم و نیاز به منابع جدید درآمدی دارم!
منابع جدیدی که بار بخشی از طرحهای دولت مثل اعطای یارانههای جدید به مردم را قرار است به دوش بکشند.
صحبتهای رئیسجمهور مبنی بر "بیمایه فطیر است"! همچنین در حالی است که صدها گفته از مسئولان بلندپایه دولتی وجود دارد که تأکید دارند اتکای بودجه دولت به نفت به حدود ۳۰ درصد رسیده و درآمدهای مالیاتی دولت نیز به بیش از ۲ و حتی ۳ برابر درآمد صادرات نفت (در بیشترین حالت) دست یافته است. [۶]
***
۱_ http://www.armanmeli.ir/fa/print/main/۲۷۶۰۹۱
۲_ http://www.armanmeli.ir/fa/print/main/۲۷۶۰۹۴
۳_mshrgh.ir/۱۰۱۰۷۷۱
۴_mshrgh.ir/۹۵۶۱۵۶
۵_mshrgh.ir/۱۰۰۹۴۳۸
۶_ mshrgh.ir/۱۰۰۹۴۳۸